Verzwakt Kijk Uit verliest van lantaarndrager

De Uil 3 - Kijk Uit 2   4˝ - 3˝

Het tweede team is er niet in geslaagd om het laatste benodigde punt binnen te slepen dat nodig is om handhaving in deze klasse te garanderen. Tegen de onderste op de ranglijst, De Uil 3, werd met het kleinst mogelijke verschil verloren. Als excuus kan aangevoerd worden dat we twee spelers uit de kop moesten missen, maar domme fouten bepaalden mede de negatieve uitslag. Door dit resultaat bestaat er nog steeds een kleine kans dat ons team degradeert indien ook de laatste wedstrijd tegen de Haarlemse Jopen verloren gaat en de overige uitslagen in ons nadeel uitpakken.

Maar terug naar de wedstrijd. We speelde uit in Hillegom. Na een voorspoedige reis waren we ruim op tijd op de plaats van bestemming. Alleen chauffeur Peter Hamersma moest even zoeken want de postcode van De Uil bestrijkt zowat half Hillegom waardoor de routeplanner niet de juiste eindbestemming had  gekozen.
We waren enigszins verzwakt door dat ons vaste 2e bordspeler Jan Geus verhinderd was. Ook onze topscorer Frank Buijck moest verstek laten gaan. Gelukkig waren de topscorer van het 3e team, Patrick de Koning, en ons jeugdig talent Ingmar Visser bereid om in te vallen. Zodoende wisselden we de ene topscorer voor de andere en wisselden we een veteraan voor een onstuimige jeugdspeler. Als gevolg hiervan schoven alle even borden een stuk omhoog om de kleurverdeling recht te houden.

Aan bord 8 speelde Ingmar Visser die er meteen een hoog tempo ingooide. Na 20 minuten waren er al even zovele zetten gedaan. Na een Pirc waarbij Ingmar met zwart lang had gerokeerd en zijn tegenstander kort, begonnen beide spelers elkaars vleugel onder vuur te nemen. Ingmar met een pionnenstorm op de witte koningsvleugel en zijn tegenstander met lichte stukken op de zwarte damevleugel.


Ingmar Visser met zwart aan bord 8. Naast hem Floor Schoone.

Een kleine onnauwkeurigheid kostte Ingmar een pion (a6). Wit bouwde een lelijke truc in de stelling die Ingmar te laat door had, waardoor er een ondekbaar mat ontstond. De stelling was aldus:









Stelling na 24. Db3-c4.

Wit dreigt 25. Dc6 met ondekbaar mat. Ingmar dacht dat op te lossen met 24. ... Dg7-f6. De dame lijkt overbelast (loper blijven dekken en veld c6) maar wit kan er niet van profiteren. Na bijvoorbeeld 25. Txe5 Dxe5 26. Dc6 kan zwart nog net 26. ... Dxd5 spelen en het mat verhinderen. Wit speelde daarom 25. La6-b5 en bereid hiermee een gemene zet voor. Ingmar speelde 25. ... Df6-d6 waarna wit tot uitvoering van zijn plan overging 26. Te1xe5! Dd6xe5 27. Lb5-c6 en er dreigde nu zowel Da6 als Da4 met ondekbaar mat, hetgeen niet meer te pareren viel. Na 27. ... Td8-d6 28. Dc4-a6 gaf Ingmar op. In de analyse bleek ook 27. ... Th8-e8 met de dreiging van mat achter de paaltjes niet voldoende. Wit speelt 28. Tf1! en na 28. ... De2 komt 29. Da4.
Toch moedig gespeeld door Ingmar maar zijn tegenstander was net iets te slim.

Naast Ingmar speelde Floor Schoone aan bord 7. Na een onregelmatige opening ging het een tijdje gelijk op. In het middenspel wilde zijn tegenstander dameruil vermijden maar vergat hierbij de dekking van zijn paard. Dat stuk liet Floor zich goed smaken. Maar er kwam nog meer aan want na de volgende zet van zwart kwam er een doodklap van Floor, waardoor zijn tegenstander meteen opgaf. Alleen ten koste van nog meer materiaal was het mat te vermijden. Het ging aldus:









Stand na de 20e zet van wit (Floor).

Floor bood dameruil aan maar zwart speelde 21. ... Dd8-c7? Dat was een leuk cadeautje. 22. Dd4xf6 Dc7-c2 23. Lb2 met matdreiging. Zwart gaf op. Na 23. ... Kf8 gaat het mat via 24. Dg7† Ke7 25. Lf6† mat. Het enige is 23. ... e5 maar na 24. Lxe5 moet zwart wel 24. ... Txe5 doen met nog meer materiaalverlies.
Eigenlijk dus een makkie voor Floor. De stand was weer recht getrokken 1 - 1.

Özden Tuna speelde aan bord 5 met wit. Een creatief gespeelde opening met f4 en b3 leverde een goede stand op. Toch beweerde Özden dat hij geen inspiratie had en wilde remise aanbieden. Omdat het op de andere borden nog volstrekt onduidelijk was, wilde de teamleider dat hij doorspeelde.

Özden Tuna (in het groen). Rechts van hem Patrick de Koning en links van hem André Hennipman (in het rood)

Het ontbreekt Özden niet aan inspiratie maar aan speelritme. Daardoor deed hij enkele zetten later een grafzet waarna hij onmiddellijk opgaf. Heel jammer want als hij de boel even had dichtgeschoven was zijn koning relatief veilig geweest en had hij zijn koningsaanval voort kunnen zetten. De stelling was als volgt:









Stand na 20. ... d5-d4

Zwart heeft zojuist 20. ... d5-d4 gespeeld met een simpele dreiging. Wit kon dat even simpel opheffen met 21. e4. In een moment van schaakblindheid speelde Özden echter 21. h5xg6? en gaf meteen op na 21. ... De7xe3. De witte stelling zakt als een plumpudding in elkaar.
Met iets meer speelritme overkomt
Özden dit niet meer.

Aan bord 3 speelde Jaap Beekhuis met wit. Een gezonde openingsopzet bracht hem een licht voordeel. 1. c2-c4 g7-g6 2. d2-d4 Lf8-g7 3. Pg1-f3 c7-c6 4. e3-e4 d7-d5 5. c4xd5 c6xd5 6. e4-e5









Stand na de 6e zet van wit (Jaap) e4-e5

Tijdens de partij klaagde zijn tegenstander dat het zo ingewikkeld was: "hadden we maar een vak moeten leren". Dat had hij inderdaad beter kunnen doen want hoewel zijn tegenstander veel meer tijd had, maakte hij een blunder waardoor Jaap via een familieschaak de dame kon verorberen. De stand was weer gelijk: 2 - 2.

Omdat Patrick zo goed scoort in het 3e team was besloten om hem aan bord 6 te laten spelen. Een zeer ongebruikelijke opening bracht hem meteen van zijn apropos. Zijn 2e zet was niet de beste zet om het zachtjes uit te drukken. Na 1. d2-d4 d7-d5 2. e2-e4 speelde Patrick 2. ... g7-g6? Na 3. e4-e5 e7-e6 4. Pb1-c3 Lf8-e7 5. Lf1-e1 kreeg hij een moeilijke stelling: een verzwakte koningsstelling en moeilijkheden om zijn koningsvleugel te ontwikkelen.









Stand na 5. Lf1-e2

Toch hield hij goed stand. Een remise aanbod van onze kant werd geweigerd. Wit begon aan een damevleugel aanval waar Patrick's koning een goed heenkomen trachtte te zoeken. Door zijn koning te begraven tussen zijn lichte stukken kon wit er niet door komen. Wit bood remise aan hetgeen we natuurlijk onmiddellijk aannamen.
De stand was gevorderd tot 2˝ - 2˝.

Andries Visser was door het wegvallen van Jan Geus omhoog geschoven van bord 4 naar bord 2. Andries speelde tegen zijn collega jeugdleider van De Uil. Met zwart speelde hij Sicilaans maar zijn favoriete Najdorf variant kwam niet op het bord, want wit speelde een vreemd soort gesloten Siciliaans. Lange tijd ging het gelijk op totdat Andries zich in de nesten werkte door een penning van zijn paard. Pionverlies was het gevolg. Omdat alle stukken werden geruild restte een verloren pionneneindspel. Dat was niet meer te houden.
Weer stonden we op achterstand: 3˝ - 2˝.


Peter Hamersma, Andries Visser en Jaap Beekhuis aan de kopborden

Met nog twee partijen te gaan zag het er niet goed uit. André Hennipman was door het wegvallen van Frank Buijck nog verder omhoog geschoven, namelijk van bord 8 naar bord 4. Toch ging het lange tijd goed, hoewel hij na 19 zetten meldde dat hij een zet had gedaan die alle kanten op kon, oftewel hij wist niet of de zet goed of slecht was. Het was een goede zet, een zeer goede zet zelfs want een zet later kon André een volle toren winnen. De volgende stelling stond op het bord:









Stand na de 19e zet van wit.

Hier kon André 20. ... Dxf4! spelen want na 21. Dxf4 wint zwart met een familieschaak 21. ... Pf2† de dame weer terug. Helaas, helaas, André zag het niet en speelde 20. ... Te8-e7? Hierna kwam hij langzaam slechter te staan. Met een ruime tijdvoorsprong op zijn tegenstander blunderde André in de tweede periode een pion weg. Nog even dacht hij eeuwig schaak te kunnen houden maar dat werd hardhandig weerlegd. André verloor zijn dame en kon opgeven.
De wedstrijd was definitief verloren: 4˝ - 2˝.

Peter Hamersma speelde als laatst overgeblevene aan het eerste bord met wit. Ook hier bleef de partij lange tijd in evenwicht na een doorschuifvariant van de Caro-Kann. In het verre middenspel werden eerst de torens geruild en even later de dames. Nadat ook nog 4 lichte stukken in de doos verdwenen, restte een slechter eindspel voor Peter: paard en slechte loper tegen twee paarden. In de tweede speeltijd hadden beide spelers echter nog maar een paar minuten over om de partij te beëindigen. Even leek Peter een vijandelijk paard te hebben gevangen maar die kon zich nog net op tijd bevrijden. Hierna had Peter een verraderlijke pionzet die het overgebleven paard ongedekte aanviel waardoor zijn tegenstander zich in bochten moest wringen om Peter's pionnen van promoveren af te houden. Zwart dacht hierdoor steeds iets langer na over een zet dan Peter met als gevolg dat de vijandelijke vlag net iets eerder viel. Eindstand 4˝ - 3˝.

Gedetailleerde uitslagen

De Uil 3 (1551)   -   Kijk Uit 2

(1539)    

4˝ - 3˝
P. van der Aar (1643) - P. Hamersma (1793) 0 - 1
P. de Haas (1633) - A. Visser (1542) 1 - 0
G. van Rooyen (1533) - J. Beekhuis (1681) 0 - 1
G. Draaisma (1531) - A. Hennipman   (1408) 1 - 0
A. Warmerdam   (1526) - Ö. Tuna (1545) 1 - 0
J. Plomp (1517) - P. de Koning (1378) ˝ - ˝
A. Beijk (1474) - F. Schoone (1429) 0 - 1
E. Lyskowicx (0000) - I. Visser (0000) 1 - 0

Teamleider André Kunst