Kijk Uit 3 weerstaat ook Bakkum 2

Bakkum 2 - Kijk Uit 3    2 - 2

Als de voortekenen ons niet bedriegen, breekt er voor Kijk Uit 3 een nieuwe schaaklente aan. Voor de derde keer op rij bleef het team ongeslagen. Dit keer moest het sterrenensemble naar Bakkum. Dat dat niet zonder slag of stoot ging, zullen de trouwe volgers van het derde zich niet over verbaasd hebben. Allereerst het gegoochel met de opstelling. Een hoop spelers waren door omstandigheden verhinderd, maar in tegenstelling tot voorgaande jaren heeft het derde een grote selectie en spelen we met een viertal. Maar dan het nog veel grotere probleem: hoe komen wij in Bakkum? Sjef Rosier, onze vaste chauffeur, had ouderavond en gezien hij in Castricum werkt, kon hij ons niet rijden. Gelukkig was René Koens zo vriendelijk om vanuit Wormer naar IJmuiden en Santpoort te rijden en ons zo naar Bakkum te brengen.

De wedstrijd begon dan ook op ons verzoek een half uurtje later, maar dat mocht de pret niet drukken. Na een klein uurtje spelen had Ingmar Visser zijn tegenstander al naar huis gezonden. Ingmar met zwart, speelde het vanaf het begin behoorlijk scherp en kreeg al snel een pionnetje voorsprong. Daarna begon Ingmar de koning van zijn tegenstander onder vuur te brengen. Dat bracht zijn tegenstander behoorlijk in verwarring. Er ontstonden vervelende dreigingen zoals dameverlies of stukverlies en de minst kwade dreiging was nog pionverlies. Maar dan moest wel de goede oplossing gevonden worden. Dat gebeurde niet, hij gaf zijn dame weg in een beroerde stelling. De eerste winst voor de bond van Ingmar! Een enorme meevaller, ook al omdat op de andere borden de strijd langzaam in ons nadeel scheen te keren. René Koens was de eerste die dat ondervond. Een pionzetje van zijn tegenstander betekende dameverlies voor René , de stand was weer gelijk: 1 - 1.
Sjef Rosier, de laatste tijd experimenterend met het Frans, krijgt steeds op de 2e zet van wit Pf3 voorgeschoteld: weg theorie. Sjef kwam na de opening in een wat ongelukkige stelling met een geďsoleerde pion op d5. Zijn tegenstander ging dan ook logischerwijs op dat pionnetje spelen. Het pionnetje leek te worden buitgemaakt, maar door al dat gedoe rondom die pion was er ongemerkt een vijandig paard na voren geslopen. Een afgrijselijke vork van het ondier betekende het einde van de partij: 2 - 1 achter (het pionnetje stond er nog steeds).
Alle hoop was nu gevestigd op onze kopman Peter Duijn. Even had Peter het idee gehad om remise aan te bieden, maar na kort overleg besloot hij om toch door te gaan (er waren toen nog twee partijen bezig). Peter kreeg mee dat we met 2 - 1 achterstonden en besloot er een schepje bovenop te doen. Een penning op de vijandelijke dame en een drievoudige aanval op de loper was te veel voor de kopman van Bakkum. Uit pure armoede moest hij zijn toren weggeven. En een paar zetten later besefte hij dat verder spelen geen zin meer had. Een uitstekende overwinning van Peter, die op het moment dat het moest, het ook daadwerkelijk kon.

Opnieuw een gelijkspel voor Kijk Uit 3 en gezien het spel dik verdiend. Ook begint het erop te lijken dat het goede spel van de jeugdspelers de ouderen er toe motiveren er nog een schepje boven op te doen.

Gedetailleerde uitslagen

Bakkum 2 (1470)   -   Kijk Uit 3   (1417)     2 - 2
B. Bakker (0000) - P. Duijn (1514) 0 - 1
L. Zonneveld   (1440) - S. Rosier (1470) 1 - 0
F. Romeyn (1476) - R. Koens (1266) 1 - 0
J. Bijl (1495) - I. Visser (0000) 0 - 1

Teamleider Andries Visser