Hoe later op de avond…

Keizercompetitie ronde 6

Het was afgelopen vrijdag weer gezellig druk in het Jan Ligthart gebouw aan de Eksterlaan. Een twintigtal schakers voerden hun strijd op de vierenzestig velden waarbij de eerste partijen binnen negentig minuten al beslist waren en anderen zich tot half twaalf nog in het zweet moesten denken.
Een van de eersten die de stukken terug in de doos mocht doen was Andries Visser. Hij deed in zijn partij tegen Colleen Otten enige stukken in de aanbieding waaruit Colleen haar keuze maakt en de partij won. Ook Jaap Beekhuis was snel klaar. Een scherp spelende Sebastiaan van Westerop dwong Jaap tot overgave.
Naarmate de schaakavond vorderde druppelden de verrassende en niet zo verrassende resultaten binnen. Jan Bontenbal en Patrick de Koning kwamen tot hun gebruikelijke remise en René Koens moest zijn meerdere erkennen in Dick Kruijff.
In de afdeling aanstormende jeugd namen André Hennipman en Ingmar Visser het tegen elkaar op, waarbij André Ingmar op de knieën dwong. Een ander aanstormen jeugdlid, Dick Wijker, schoof Floor Schoone van het bord. Kennelijk spaarde Floor zich voor de komende gemeentenschaakvierkamp op 8 oktober in onze gemeente.
Waarna we bij de afdeling 'pas gestart' zijn gekomen. Tom van de Vlugt moest zijn meerdere erkennen in Louwe Post, die vrijdag zijn eerste wedstrijd binnen het Jan Ligthart gebouw speelde en Kees de Boer versloeg Piet Lanser. Herstarter René Heilig wist van schaakveteraan Hajo de Vries een paard te ontfrutselen en zo de partij te winnen. Knap was de overwinning van Elsje Uphaus op Sjef Rosier. Kennelijk begint de schaakklas van Jan Geus zijn vruchten af te werpen. Helaas voor Jan Geus zelf was er zijn verlies tegen Peter Hamersma.

André Kunst won tot zijn opluchting van Frank Buijck zonder een paard + loper + koning tegen koning eindspel in tijdnood te hoeven uitspelen.

Tenslotte was er nog de partij van Frank Buijck tegen André Kunst. Het was al over elven toen er voor Frank nog een loper en een pion op het bord stond en voor André een loper, een paard en een pion op punt van promoveren. Het was Frank's plan om het slaan van deze dame in de dop zo lang mogelijk uit te stellen om zo André zo min mogelijk tijd te geven om met paard en loper Frank mat te zetten. De koning mat zetten met deze lichte stukken kan men aan eindspelvirtuoos Kunst wel toevertrouwen, maar met beperkte tijd op de klok wordt het een ander verhaal. Helaas voor Frank ging zijn plan niet door, al dan niet gedwongen kwam Frank in een paard vork en kon hij de partij opgeven.









Stand na de zet 77 ... Pe4† van André. Frank speelde 78 Kf1? en kon na 78 ... Pg3† opgeven.

Helaas voor de toeschouwers ging het eindspel koning, paard, loper tegen koning niet door. Maar bij het nakaarten (nog later) deden de diverse specialisten nog even voor hoe het moest. Het bleef nog lang onrustig aan de Eksterlaan.

Sjef Rosier