Schakers houden het nog even spannend

Keizercompetitie ronde 36

Afgelopen donderdag speelden de leden van Kijk Uit de voorlaatste competitieronde van dit schaakseizoen. Wie de winnaar van groep één en tevens kampioen van Kijk Uit wordt is nagenoeg bekend. De voorsprong van Colleen Otten is zo groot dat zij niet meer in te halen is.
De spanning is nog groot in groep twee en drie. Andries Visser en Patrick de Koning strijden om de eerste plek van groep twee en André Hennipman en Dick Wijker proberen groepswinnaar te worden van groep drie.
Patrick de Koning deed goede zaken door Hajo de Vries te verslaan. Nadat Patrick een kwaliteit voor kwam te staan zag Hajo geen heil meer in de missie en besloot op te geven. Zijn tegenstrever Andries Visser had een zwaardere avond. Hij moest tegen André Hennipman die minimaal remise moest spelen om bovenaan in groep drie te blijven staan. De stelling die op het bord kwam zat dan ook potdicht en Andries moest al zijn grijze hersencelletjes pijnigen om André op de knieën te krijgen. Hij wist in de voorste linie een vrijpionnetje te creëren en geroutineerd wikkelde hij af naar een gewonnen eindspel. De strijd in groep twee daarmee nog geheel open houdend.


Johan Velthuisen kon het niet bolwerken tegen René Koens

Een verlies van André Hennipman zou voor Dick Wijker betekenen dat hij bij een overwinning op Ingmar Visser de koppositie in groep drie over zou kunnen nemen. Lange tijd zag dat er niet naar uit. Ingmar stond vrij snel een kwaliteit voor maar naarmate de partij vorderde begon hij steeds meer spoken tussen de schaakstukken te zien en uit de onterechte angst om mat te gaan gaf hij Dick de kwaliteit weer terug. Hierdoor gesterkt ging Dick ook nog met een pion meer het eindspel in en zag Ingmar in dat hij verloren stond.
In de strijd om de tweede plek van groep één speelden Sinclair Koelemij tegen Peter Hamersma en André Kunst tegen Jan Geus. Lange tijd had Jan Geus een pionnetje meer dan André, alleen had André die pion ingeleverd om het initiatief in de partij te houden en Jan stevig in de verdediging te drukken. Zijn tactiek lukte, onder druk van mat maakte Jan een cruciale fout en konden de twee heren nog even aan de analyse. Sinclair had een kort avondje tegen Peter. Na een truc in de opening zag Peter mat in de lucht hangen en gaf op.
Trucs had Siebren Frohlich niet nodig tegen Sjef Rosier. Sjef speelde even voor discounter, twee stukken voor de prijs van geen en kon vrij snel opgeven. Iets meer tijd had René Koens nodig tegen Johan van Veldhuijsen. René wist Johan's koningstelling aan flinters te spelen en de koning van Johan mat te zetten.

Sjef Rosier