Opnieuw nederlaag voor Kijk Uit 1

Kijk Uit 1 - De Toren 1    3˝ - 4˝

Zie ook het verslag van de tegenstanders.

Een mooie zaterdagmiddag was het, buiten scheen de zon en binnen was het gezellig druk. De 1e teams van S.C. Kijk Uit en D.C. IJmuiden hadden beide een thuiswedstrijd. Dat dit niet altijd voordeel oplevert, bewezen de gastteams vandaag.
Om 12.00 uur kregen de 36 krijgslieden het startsein van hun team/wedstrijdleider, maar dat er altijd personen zijn die niet weten hoe ze tijdstippen op horloges af kunnen lezen, blijft een feit. Helaas viel 'de tovenaarsleerling' (ondergetekende) vandaag ook onder deze noemer.  Na mijn arrivatie, rond 12.15 uur, begon ik aan de edele taak van reservewedstrijdleider. Tijdens het invullen van de benodigde formaliteiten kwam Sebastiaan, alias 'de goochelaar', zijn wedstrijdleider voorzien van de benodigde hoeveelheid cafeďne, waarvoor mijn dank.

Begin ik mijn relaas bij bord 2, bezet door Arent van Nieukerken. Hij probeerde met wit een gesloten Siciliaan te spelen, maar vanaf de opening vond hij het zelf al niet te lekker gaan. Dit resulteerde in wat slordigheden en hij mocht dan ook rond 15.10 uur als eerste zijn tegenstander feliciteren met het 1e punt. Onderaan dit verslag zijn gespeelde partij.
Als tweede kon de promovendus van ons eerste, Peter Hamersma, spelend op bord 8, om 15.30 uur ook capituleren. Hij had waarschijnlijk bij zijn voorganger gekeken hoe je een opening behoort te spelen, (niet hoort te spelen), en dat fouten op dit niveau meteen afgestraft worden, kwam ook Peter snel achter. Aangezien de witte stukken geen combinaties konden maken, de zwarten een prachtige aanval op de vijandelijke dame hadden geplaatst, en er aan zijn zijde grote tijdnood heerste, moest hij zich neerleggen bij zijn nederlaag. Tussenstand: Thuisfront 0 - Opponenten 2.

Dan Sinclair Koelemij, met zwart aan bord 5, speelde een verdedigende aanval, bleef solide spelen en pakte wat klein materiaal tijdens de vijandelijke aanvallen. Na ruim 3 uur, (16.10 uur), resulteerde het goede spel van Sinclair in zoveel materiële voorsprong dat er een zodanig eindspel op het bord kwam, dat zijn opponent aan de bar zijn verdriet ging verdrinken en wij het eerste punt voor het thuisfront konden noteren.
Op bord 5 werd met zwart ook verdedigend gespeeld door Martin de Koning. Zijn jeugdige rivaal , na ook zijn stukken verdedigend goed op orde te hebben gesteld, probeerde een stormaanval uit, maar ging net iets te wild te keer waardoor een van zijn paarden geveld werd. Dit was een mokerslag in de stelling van wit en Martin kon rond 16.30 uur tevreden zijn over het binnengehaalde punt.

Het kopbord werd ingenomen door Colleen Otten, die met zwart het Konings-Indisch speelde. De strijd ging lange tijd gelijk op, maar insiders weten dat voor de eerste tijdscontrole zij nog een tiental zetten moest doen in vrij weinig tijd. Ook deze zaterdag won ze de strijd met de klok, maar door een slechtere pionnenstructuur op haar damesvleugel kon ook zij de strijdbijl begraven, want de ook nog jonge tegenstander maakte het werk secuur af. Thuisfront 2 – Opponenten 3 en nog drie strijders over.
André Kunst zat aan bord 7, en spelend met een kort gerokeerde koningsvleugel en in het begin alleen gebruikmakend van de laatste drie rijen brak hij de vijandelijke koningsvleugel open. Daarna begon hun 'spelletje' pas echt. Als eerste gaf wit een pion weg, zwart gaf hem even later weer terug, daarna weer een witte pion in de aanbieding, en ook deze gaf André een paar zetten later eerlijk terug, en tot slot nog maar een witte pion in de opruiming. Wat dit voor spel was, weet ik nog steeds niet, maar het had weinig meer met het schaakspel te maken dat ik ooit geleerd heb. Uiteindelijk werd er voor een vredesakkoord gekozen, wat ik na al het gestuntel wel kon begrijpen.

Dan onze 'tovenaar' Sebastiaan, die zo aanvallend op de zwarte damevleugel speelde, dat deze verplicht was de dame op c8 te posteren, anders zou er licht materiaal verloren gaan. Na ruim een uur spelen was het meeste al van het bord verdwenen, beiden nog 5 pionnen, wit nog dame, toren en paard tegenover dame, toren en loper. Gezien de stand op de andere borden gingen ze nog even door, totdat Sebastiaan een remise aanbod plaatste. Het antwoord liet nog even op zich wachten, want op het moment van aanbieden waren er nog 3 borden actief, en als 1 van hun onverhoopt mocht verliezen….de stand was toen nog 2 tegen 3. Maar nadat bord 6 de punten had verdeeld, gebeurde hetzelfde bij bord 4.

Op dat moment waren ook de dammers uitgestreden, waarbij voor D.C.IJ. maar 1 overwinning werd geboekt. Deze kwam op naam van de getalenteerde Stijn Tuijtel, en verder nog drie remises. De einduitslag daar was: 5-15.

Van de 18 borden die om 12.00 uur begonnen, was alleen schaker Peter van Nieuwenhuizen op bord 3 nog actief. Ook hij kwam niet in zijn element, en in het middenspel stond hij een stuk slechter, maar na een bezoekje aan de biergoden mijnerzijds, en een minuut of vijf later, had zijn tegenstander ook een foutje gemaakt, waardoor remise weer in het verschiet lag. De 2e tijdscontrole haalde Peter met nog een paar seconde op de klok, zodat mijn hart weer normaler kon functioneren. Hij had het moeilijk, en dacht bij iedere zet die hij deed, dat hij zijn tegenstander alleen maar verder op weg hielp. Met een gevaarlijke vrijpion voor wit, kon Peter toch nog een half puntje uit de zware strijd slepen. Toen ook hier de vrede getekend werd, was het 18.20 uur, ruim zes uur na het startsignaal. De eindstand was eindelijk bekend: 3˝ - 4˝ . Een nipte nederlaag op deze lange dag. De uitslagen vindt u hieronder evenals de partij van Arent van Nieukerken.

Arent van Nieukerken - Bram van der Velden
1. e4 -c5 2. Pf3- Pc6 3. Pc3- e5 4. Lc4- Lc7 5. d3- d6 6. a3- Pf6 7. Pg5- 0-0 8. f4- Lg4 9. Dd2- Pd4 10. h3- Lh5 11. 0-0- e5xf4 12. Dxf4- Pxc2 13. Tb1- Pd4 14. g4- Lg6 15. Le3- h6 16. Pf3- d5 17. Lxd4- dxc4 18. Lxf6- Lxf6 19. dxc4- Dd3 20. Pd5- Ld4+ 21. Pxd4- Dxd4+ 22. Df2- Dxf2+ 23. Txf2- Lxe4 24. Pe7+- Kh7 25. Td1- Tad8 26. Txd8- Txd8 27. Txf7- Td7! 0-1 wit geeft op.

Gedetailleerde uitslagen

Kijk Uit 1 (1967)   -   De Toren 1 (1958)     3˝ - 4˝
Colleen Otten (2046) - B. Beeke (2137) 0 - 1
Arent van Nieukerken (2102) - A. van der Velden (2058) 0 - 1
Peter van Nieuwenhuizen (2063) - A. Migchels (2020) ˝ - ˝
Sebastiaan van Westerop   (1998) - J. van Onzen 2009) ˝ - ˝
Sinclair Koelemij (1956) - T. van Nispenrode   (1921) 1 - 0
Martin de Koning (1909) - S. Beumer (1789) 1 - 0
André Kunst (1911) - R. Engelen (1873) ˝ - ˝
Peter Hamersma (1753) - O. Suhbat (1858) 0 - 1

Reserve team en wedstrijdleider Patrick de Koning