Kijk Uit 1 heeft het net niet

Kijk Uit 1 - A.S.V. 2    3˝ - 4˝

Na een minder geslaagde opening van het seizoen met 3 nederlagen op rij, was het nu zaak voor Kijk Uit 1 om punten te pakken tegen ASV uit Arnhem.
Het begin was allemaal nog wel hoopvol, na een paar uur spelen leek er op de meeste borden sprake van een redelijk evenwicht. Sebastiaan van Westerop stond minder, maar had een ontwikkelings voorsprong. Bij Arent van Nieukerken zat ik te wachten op die ene vloeiende combinatie waarmee hij een tegenstander tot wanhoop drijft. Peter Hamersma had wel heel erg veel tijd gebruikt in de opening, maar die had dan ook met het niet alledaagse Lets gambiet te maken. André Kunst zag de winst in het verre eindspel al dagen. Sinclair Koelemij had met zijn Leeuw een soort metselwerk gemaakt, waardoor ik door de bomen het bos niet meer zag. Peter van Nieuwenhuizen had een kwaliteit gewonnen, maar ook 2 pionnen ingeleverd. Colleen Otten was bezig in remisestelling gaten in de verdediging van haar tegenstander te schieten, dus de vooruitzichten waren zeker niet slecht.
Tot die conclusie kwam Sebastiaan ook, nadat hij met een aanval op de vijandelijke koning tot zetherhaling kon komen. Hij ging nog even de borden langs ging om te kijken of remise verantwoord was. Toch had ik de indruk dat zijn tegenstander blij was met remise. Maar goed, volgens mij zat er niet meer in.
Peter Hamersma verstoorde het evenwicht door in tijdnood wat mindere zetten te produceren, waardoor zijn tegenstander zich vol overgave op de vijandelijke koning van Peter stortte. Later in de analyse bleek zijn tegenstander een of andere dikke pil van het Lets gambiet uit zijn hoofd te hebben geleerd. Tja, een ieder zijn hobby zeg ik maar.
Daarna ging Colleen die wat al te optimistisch was geweest, kopje onder. Twee pionnen dreigden de overkant te bereiken en dit was voor Colleen het sein om de strijd te staken. Tussenstand 3 - 1 achter (Martin de Koning had zijn partij al gespeeld met als resultaat remise).
Er dreigde opnieuw een nederlaag, maar gelukkig bracht Arent de spanning weer terug. Na een pion te hebben geofferd, kreeg hij allerlei aanvalsmogelijkheden. Zijn tegenstander verdedigde zich bekwaam, maar de dreigingen waren erg groot, zo groot, dat vroeg of laat er wel een foutje moest worden gemaakt. En ja hoor, een dame ging in de uitverkoop en Arent had de winst op zak.
Daarna kwamen Peter van Nieuwenhuizen en zijn tegenstander in vliegende tijdnood en ook Sinclair kwam in die kritieke fase terecht. Peter overleefde deze fase, maar bij Sinclair was door zijn verdediging een vijandelijke pion geslopen en helaas niet meer af te stoppen.
Stand 4 - 2 achter, het was nu zaak dat de twee overgebleven spelers hun partij zouden winnen. Bij André zat het er nog wel in, hij had het trouwens zelf aangegeven, dat hij winstkansen had, dus gewoon doorgaan. Maar bij Peter was het een onbegonnen zaak en hij moest helaas genoegen nemen met remise.
Dus speelde André niet meer voor punten betreffende het team, maar toch of misschien daarom ging het hem uitstekend af. In een loper paard eindspel bracht hij het nauwkeurig spelend tot winst.
De kleinst mogelijke nederlaag was dit seizoen voor de 2e keer een feit. Maar wie weet, met de strijdlust was het vandaag in ieder geval dik in orde, kunnen er misschien in de resterende wedstrijden nog wat punten gepakt worden.

Gedetailleerde uitslagen:

Kijk Uit 1 (1967)   -   A.S.V. 2   3˝ - 4˝
Colleen Otten (2046) - Sjoerd van Roosmalen   (2038)     0 - 1
Peter van Nieuwenhuizen (2063) - Frank Scheipfenbauer (2065) ˝ - ˝
Sinclair Koelemij (1956) - Daan Holtackers (2035) 0 - 1
Arent van Nieukerken (2102) - Koert van Bommel (2002) 1 - 0
André Kunst (1911) - Kees Sep (1975) 1 - 0
Martin de Koning (1909) - Fokke Jonkman (1979) ˝ - ˝
Sebastiaan van Westerop   (1998) - Fred Reulink (1984) ˝ - ˝
Peter Hamersma (1753) - Theo Jurrius

(1968)

0 - 1

Reserve teamleider Andries Visser