Het Spaarne verplettert Kijk Uit 2

Het Spaarne 3 - Kijk Uit 2    7 - 1

Vrijdag 17 maart speelde ons 2e team de laatste ronde van de bondscompetitie tegen het Spaarne 3. Drie vaste spelers waren verhinderd. Eerste bord speler Jan Geus mocht niet meer meespelen omdat hij reeds drie keer was ingevallen in het eerste team. Andries Visser speelde in het Laskertoernooi in Uitgeest en Patrick de Koning speelde geen schaak maar in een musical. Daarom hadden we drie invallers nodig. Gelukkig waren Peter Duijn, Dick Wijker en René Koens bereid om de vrije plaatsen in te nemen.
Tien minuten vóór vertrek belde de vader van André Hennipman de teamleider op. André moet uit Utrecht komen en kan niet op tijd in IJmuiden zijn! Fluks chauffeur Özden gebeld op zijn mobiele telefoon om te door te geven dat André van het station van Haarlem moet worden opgehaald in plaats van thuis. Uiteindelijk waren we allemaal op tijd in het Wijkcentrum Binnensteeds in het centrum van Haarlem.

Het Spaarne moet na deze wedstrijd nog de wedstrijd tegen de Haarlemse Jopen afmaken. Als zij die winnen čn ze zouden deze avond van ons winnen dan zouden ze op de 2e plaats eindigen met misschien nog kans op promotie. Ons team was reeds gedegradeerd dus wij hadden slechts de taak om onze sportieve plicht te vervullen.

Aan bord 1 speelde Jaap Beekhuis met de witte stukken. Jaap speelde weer eens zijn vertrouwde b4 opening. Na een foutje verloor Jaap een belangrijke pion. Zwart drong steeds verder op met zijn pionnen. Na dameruil zouden er nog meer pionnen verloren gaan en daarom gaf Jaap op. Stand 1 - 0.


Jaap Beekhuis aan het eerste bord

Aan bord 3 bestreed Frank Buijck met wit de Paulsen verdediging van het Siciliaans. Na 1˝ uur spelen bood zijn tegenstander remise aan. Frank bedacht zich geen moment en sloeg onmiddellijk een pion.









Stand na 25 Txe5

Dit was misschien wat ondoordacht want zwart speelde 25 ... axb2†. Terugslaan mocht niet want dan zou Frank na Tdb8† zijn toren op e5 verliezen. Dus 26 Kb1 Tdc8 27 Ted5 gedwongen. 27 ... Txc2 28 Txd6 Tc1† 29 Txc1? Een blunder want na 29 ... bxc1D† kon Frank opgeven. Beter geweest was 29 Kxb2 en een toreneindspel zou zijn ontstaan dat minstens remise zou zijn geweest. Stand 2 - 0.

Özden speelde op eigen verzoek aan bord 2 zodat hij de zwarte stukken had. Het werd een Slavisch damegambiet. Na 1˝ uur spelen stond Özden iets minder wegens het bezit van de slechte loper terwijl zijn tegenstander het loperpaar had. Even later dacht Özden een volle toren te winnen en dat deed hij ook.  Gedurende twee seconden was Özden in een overwinningsroes maar daarna werd hij pardoes mat gezet door zijn tegenstander die het allemaal had zien aankomen. Stand 3 - 0.


Özden Tuna en Frank Buijck aan bord 2 en 3 respectievelijk

Aan bord 5 bokste Floor op tegen de Leningrader variant van het Hollands. Jammer dat Jan Geus niet aanwezig was anders had hij Floor nog wat tips kunnen geven. Jan is immers een kenner van het Hollands en dan speciaal de Leningrader variant. Floor offerde of verloor, dat was niet helemaal duidelijk, een pion. Die pion kwam even later weer terug, helaas zonder rente. Na een gelijk opgaande strijd ontstond een toren loper eindspel. Nadat Floor eerst zij pionnen op de verkeerde kleur had gezet zette hij even later een toren in de diagonaal van zijn koning zodat zijn tegenstander de toren kon pennen met zijn loper. Verlies van de toren dus en het moment voor Floor om op te geven. Stand 4 - 0.

Aan bord 8 verdedigde René zich met de Damepion opening. Na 2 uur spelen stond René nog steeds gelijk hoewel hij een kleine verzwakking had in het centrum. Enige zetten later verloor hij echter een pion en even later nog een. Toch bleef René goed tegenspel geven. Eén pion kwam alweer terug en er onstond een eindspel van dame en paard tegen dame en loper voor René. Eindelijk kwam René weer los toen hij pardoen zijn dame wegblunderde. Stand 5 - 0.


Dick Wijker en René Koens aan bord 7 en 8

Het begon er nu toch wel erg somber uit te zien. We zouden toch niet met 8 - 0 gaan verliezen. Maar nee er gloorde nog enige hoop aan de horizon.
Aan bord 7 speelde Dick Wijker de doorschuifvariant van de Caro-Kann. Na 2 uur spelen wist Dick met twee torens de stelling van zijn tegenstander binnen te dringen maar wel ten koste van een stuk. Na de ruil van één stel torens kwam de investering terug in de vorm van vier pionnen. Na enkele minder nauwkeurige zetten van Dick leek het alsof zijn tegenstander de pionnen kon blokkeren. Maar ook zijn tegenstander maakte een fout en Dick kon via een schaak zijn dame bij de aanval op de koning betrekken. Ondekbaar mat was het gevolg. Stand 5 - 1. De eer was tenminste gered.

André Hennipman verdedigde zich aan bord 4 met het Slavisch damegambiet. Na 1˝ uur spelen had André had een zeer slechte stelling opgebouwd: een zwakke pionnenstructuur tegenover geweldige paarden van zijn tegenstander. André moest zich in allerlei bochten wringen om niet mat te gaan. Dit ging ten koste van twee pionnen.  Met deze achterstand ging André een dubbel toren eindspel in. Dat was natuurlijk niet te houden en opgave was het enige. Stand 6 - 1.


André Hennipman en Floor Schoone verdedigden bord 4 en 5

Peter Duijn bediende zich aan bord 6 van het Sicilaans. Peter moest zich taai verdedigen tegen de oprukkende vijandelijke pionnen.Door zetten van d5 werd door zijn tegenstander vakkundig verhinderd. Peter belandde in een ongunstig paard loper eindspel. De loper van Peter stond gevangen in de hoek waardoor Peter effectief met een stuk minder speelde.  Verlies was dan ook onvermijdelijk. Eindstand 7 - 1.


Peter Duijn aan bord 6

Met deze zware nederlaag nam ons tweede team onwaardig afscheid van de 3e klasse. We zijn hard met de neus op de feiten gedrukt. Geen enkele wedstrijd wist ons team te winnen. We hadden 13 spelers nodig om alle wedstrijden te spelen. Dat wil zegen dat we gedurende het seizoen op 5 invallers een beroep moesten doen. Dat is geen goed teken.
Volgend seizoen zullen we in de vierde klasse moeten proberen onze geschonden eer te herstellen.

Gedetailleerde uitslagen

Het Spaarne 3 (1637)   -   Kijk Uit 2 (1504)     7 - 1
Pim Beers (1838) - Jaap Beekhuis (1676) 1 - 0
Max Kerkvliet (1552) - Özden Tuna (1556) 1 - 0
Yashin van Kesteren (1669) - Frank Buijck (1666) 1 - 0
Sebastiaan Kerkvliet   (1542) - André Hennipman   (1401) 1 - 0
Wim Hoffenaar (1635) - Floor Schoone (1432) 1 - 0
Pim Abbestee (1669) - Peter Duijn (1542) 1 - 0
Evert Scholten (1551) - Dick Wijker (0000) 0 - 1
Robert Balm (1640) - René Koens   (1260) 1 - 0

Teamleider André Kunst