Kijk Uit 3 neemt revanche op zichzelf

Vredenburg 2 - Kijk Uit 3    0 - 4 (!)

Na de beschamende vertoning van onze helden tegen het viertal van Santpoort zat er niets anders op, de manier hoe was niet interessant, om punten te pakken tegen Vredenburg. Na een korte donderspeech in de auto van Sjef was een ieder tot in zijn tenen gemotiveerd op een goed resultaat. Wijselijk liet ik het resultaat van vorig jaar even buiten beschouwing (4 - 0 in ons voordeel). Men moet waken voor onderschatting, zeker bij onze jeugdspelers.

In een rumoerige en chaotische maar wel heel gezellige locatie moesten we de degens kruisen met de Vredenburgers. Voor onze jeugdspelers uiteraard geen probleem, want soms lijkt het er op dat hoe meer herrie des te beter ze gaan spelen.
Vredenburg had zijn jeugdspelers opgesteld tegen Sjef en Peter, terwijl Ingmar en Dick het tegen het ervaren gedeelte van het team moest doen.
Na een uur spelen leek het de goede kant op te gaan met Kijk Uit. Peter had een uitstekende aanval op de niet gerokeerde koning en een paard leek de genadeklap te willen uitdelen, maar het moest natuurlijk wel eerst worden voorbereid. Bij Sjef was de stelling ook prima, zijn tegenstander had zijn eigen koningsstelling opengegooid (je moet het maar durven) en Sjef probeerde de open lijnen naar de koningsstelling te bezetten. Dick Wijker had een pion buitgemaakt en ook zijn tegenstander ging wat slordig om met zijn koning, door lange rokade te spelen, waar alle stukken van Dick geposteerd stonden. Ingmar had te maken met een b4 opening maar dat belette hem niet om zijn eigen opening te spelen (een soort Pirc) en ook Ingmar had een pion op zak.
Het ging weer goed met Kijk Uit 3, maar even later dreigde er toch een kink in de kabel te komen. Dick verloor een paard tegen een pion. Maar er zat volgens mij nog genoeg in de stelling, die lag open en met het combinatievermogen van Dick zit het wel goed.
Na rustig een versnapering te hebben genomen hadden Peter en Sjef hun partijen al in winst omgezet. Peter had met zijn paard dusdanig huisgehouden dat de onvermijdelijke fatale vork een feit was geworden. Sjef zijn tegenstander was met drie pionnen minder, stukken gaan afruilen. Tja dat moet je niet doen en Sjef schoof het resulterende eindspel rustig na winst.


Het heldenteam: van linksboven naar rechtsonder
Peter Duijn, Sjef Rosier, Dick Wijker en Ingmar Visser

Resteerde de twee jonkies. Dick was inmiddels in een toch wat mindere stelling beland en Ingmar had ondertussen een 2e pion verschalkt. Daarna kreeg Dick een geschenk uit de hemel, zijn tegenstander liet zich pennen en moest een toren prijsgeven. Daarna was uiteraard de partij beslist. Voor de vorm werd er nog wel verder gespeeld maar met 2 torens zette Dick hem mat.
Ingmar had intussen een 3e pion buitgemaakt en zat al allerlei fatale aanvallen te bedenken, maar het werd later en later. Ingmar won nog wel een toren maar moest daarna een paard prijsgeven en zijn kansen leken te slinken. Maar toen ik om kwart voor twaalf tegen hem zei: "neem maar remise", weigerde hij het resoluut. Hij speelde door en diep in de 'blessuretijd' veroverde hij het vijandelijke paard en won de partij. Allerlei Vredenburgers gaven hem de complimenten voor zijn goede spel en vroegen ook nog terloops naar de leeftijden van deze 2 jeugdtalenten. Helaas, als er interesse voor hen bestaat, ze zijn niet transfervrij. Niemand trouwens van het derde. Ze liggen zeker nog voor een paar seizoenen bij het derde vast.
Zo zit er tussen winnen en verliezen een wereld van verschil, na het schaamrood op de kaken na de wedstrijd tegen Santpoort is er nu het hoofd in de wolken.

Gedetailleerde uitslagen:

Vredenburg 2  (1412)   -   Kijk Uit 3 (1456)     0 - 4
R. Termes (1436) - Peter Duijn (1542) 0 - 1
Thijs Witkamp (0000) - Sjef Rosier (1490) 0 - 1
Kees Aafjes (1388) - Dick Wijker (0000) 0 - 1
Dick Aafjes (0000) - Ingmar Visser   (1336) 0 - 1

Teamleider Andries Visser