Vuurwerk in 1e ronde van de schaakcompetitie

Keizercompetitie ronde 1

Vele ingrediënten van het schaakspel waren afgelopen vrijdagavond in de Eksterlaan te bewonderen: op holgeslagen koningen, verdwaalde torens, vrijpionnen, de grijnzende gezichten van de winnaars en het vertwijfelende gedrag van de verliezers. Na een lange zomervakantie was het zover, met nog onbesmet blazoen gingen de schakers elkaar op het bord te lijf.
Als eerste moest Tom van de Vlugt zijn meerdere erkennen in Maarten Gouda. Maarten al heel vroeg in de partij op een materiele voorsprong gekomen, bouwde zijn voorsprong stoïcijns verder uit en Tom kon niets anders doen dan opgeven.
Sjef Rosier verraste Hajo de Vries met de Italiaanse opening. Hajo beantwoordde de dreiging op f7 niet voldoende. Het resultaat was een reddeloos dolende koning en een toren en loper die voorlopig niet aan het spel mee konden doen. Voor de aanvallende speler, in dit geval Sjef, ideale omstandigheden, en de genadeklap liet dan ook niet lang op zich wachten.
Een andere strijder die niet vlekkeloos uit de opening kwam was Andries Visser. Zijn tegenstander Frank Buijck had in een Spaanse partij de pion op d3 zwaar onder vuur genomen. Andries kon het kleinood na zo'n tien zetten verdedigen inleveren bij Frank. Daarna gooide Andries de trukendoos open, als een derderangs goochelaar in een rondtrekkend circus. Het duurde dan ook niet lang dat de pseudo-magiër in zijn eigen trucs verstrikt raakte en een stuk moest inleveren en uiteraard de partij.


Frank Buijck trapte niet in de goocheltruken van Andries Visser

Jeugdkampioen Dick Wijker moest het opnemen tegen jeugdtrainer Patrick de Koning. Al snel in de partij maakte Dick de zaken voor Patrick gecompliceerd en ging laatstgenoemde volgens eigen zeggen na zet elf hopeloos de fout in. Dick hield na deze schermutselingen een vrijpion over in het eindspel en kon rustig promoveren. Patrick raakte daarna het zicht op de schaakrealiteit volledig kwijt, want een eindspel koning tegen koning, dame en toren geef je op.
Peter Hamersma en Jan Geus bestreden elkaar met een wel heel duistere variant van het Scandinavisch: 1 e4 d5 2 e5 d4! In deze duisternis verloor Peter een pion en besloot alles op de aanval te gooien. Hij gooide er nog een pion tegen aan en Jan kon een kwaliteit teruggeven om spel te krijgen. Daarna verliepen de zaken spectaculair. In een nauwelijks goed te beoordelen stelling besloten beide spelers tot remise.
Runner-up bij de jeugd Ingmar Visser trof nestor Han van de Moot als tegenstander. Ingmar liet met goed positioneel spel de pionnen stelling van Han beschadigd achter. Daarna herpakte Han zich en met een gevaarlijke koningsaanval en moest Ingmar een kwaliteit inleveren. Ingmar had echter een vrijpion en na lang wikken en wegen besloten beide spelers tot remise.
De derde remise van de avond werd behaald door Dick Kruijff en Harry Olivier. Harry maakte al snel de gevaarlijke Colle aanval van Dick onschadelijk. Harry schoof daarna zijn pionnen door en Dick bracht een toren naar h4. Het bouwwerk leek wat verdwaald maar later in de partij waarin Harry de beste papieren op de overwinning leek te bezitten, bracht de toren de beslissing. Dick offerde de toren en kreeg daardoor eeuwig schaak.
De partij tussen de twee lokale toppers Sinclair Koelemij en Andre Kunst werd gewonnen door Sinclair. Met verbale spitsvondigheden probeerden beide spelers buiten het bord elkaar al uit het evenwicht te brengen. Op het bord was het niet anders. De aanvallen van Sinclair en het gedegen spel van Andre waren voldoende voor een avondje amusement. Door deze overwinning is Sinclair de trotse aanvoerder na een ronde van het IJmuidense schaakgezelschap.

Andries Visser