De Boer is los

Keizercompetitie ronde 5

Waar werd na afloop van weer een enerverende schaakavond afgelopen vrijdag nog lang over nagesproken? Over Kees de Boer, die verrassend won van oud-kapitein Hajo de Vries.
Natuurlijk werd gevraagd hoe een speler uit de brandhoutzone 'zomaar' van een man met reputatie kon winnen. Zelf hield Kees het op nieuw zelfvertrouwen en toegenomen denkkracht. Nou, vooruit dan maar weer.


Kees de Boer won verrassend van Hajo de Vries

Wat gebeurde er vrijdagavond aan de Jan Ligthartschool nog meer?

Louwe Post had net als Kees een prima avond. Hij speelde een gelijkopgaande partij tegen Dirk Geels. Dirk echter noteerde deze avond voor het eerst alle zetten en dat brak hem op. Kennelijk niet helemaal scherp deed hij op zeker moment zijn dame in de verkoop met een 1-0 winst voor Louwe als gevolg.
André Hennipman won al vroeg in de opening tegen Tom van der Vlugt een stuk en kon dit vervolgens uitbouwen tot winst.
Sinclair Koelemij kwam uit tegen René Koens en de laatste gaf op zeker moment zijn dame weg. Dat kun je tegen Sinclair beter niet doen, want een afgetekende zege voor Sinclair was het gevolg.

Gregory van den Ende speelde deze avond voor het eerst met de senioren mee en kwam uit tegen Siebren Frolich. Beide jongens maakten fouten, maar Siebren was iets koelbloediger in het eindspel.

Dan Colleen Otten tegen André Kunst. Beiden spelen al 38 jaar schaak tegen elkaar en in die tijd won Colleen 9 van de 10 partijen. Vanavond trok André echter zomaar een keer aan het langste eind: gefeliciteerd André.
In de partij van Andries Visser en Jaap Beekhuis kwamen beide heren in tijdnood. Tegen het einde moesten 20 zetten in een kwartier worden gedaan en dat betekende een logische remise.
Patrick de Koning kampte met hetzelfde euvel in zijn partij tegen Dick Kruijff. Op zeker moment moest hij 8 zetten in 4 minuten persen en dat werkte gewoon niet: 1-0 voor een glimlachende Dick.
Hebben we nog Wim Geels tegen Floor Schoone. Lang ging het gelijk op, maar toen Wim zijn toren per abuis uit positie haalde, kreeg Floor bloed in de ogen en maakte het resoluut af: 1-0 voor hem.
Peter Duijn speelde een leuke pot tegen het jonge talent Ingmar Visser. Halverwege stond Ingmar een pion voor, maar gaf die uiteindelijk ook weer weg. Met een remise gingen beide heren tevreden naar de bar. Drop voor Ingmar en een jonge borrel voor Peter.
Tot slot was er nog een typisch geval van 'leerling verslaat meester', in de vorm van Dick Wijker tegen Jan Geus. Dick was al spelende zo slim om een stuk weg te geven voor maar liefst 4 pionnen. Dat bleek een meesterzet: 1-0 voor Dick.

Kees de Boer