Koplopers onderuit

Keizercompetitie ronde 16

Een kleine revolutie aan de top van de drie groepen vond afgelopen vrijdag plaats bij schaakclub Kijk Uit. In groep drie werd Wim Geels door Ingmar Visser van de eerste plek afgekegeld. In nog geen uur had Wim twee stukken verloren tegen een razendsnel spelende Ingmar, die door deze overwinning de leiding in groep drie overnam. Zijn vader Andries Visser, leider in groep twee, ging na een lang gevecht onderuit tegen Jaap Beekhuis. Een verkeerd plan, althans dat dacht Andries, bracht hem een ontwikkelingsachterstand, waar Jaap knap gebruik van maakte en Andries voor onoplosbare problemen stelde. Jaap nam door deze overwinning de leiding in groep twee over.


Jaap Beekhuis, de nieuwe koploper in groep 2

Peter Hamersma de verrassende aanvoerder van groep een ging onderuit tegen Dick Kruijff. Dick won een pion en toen hij wat later ook nog eens met twee torens de zevende rij binnen kwam vallen, was het pleit beslecht. Hierdoor is Peter leider af en heeft Andre Kunst die zijn bekerpartij won, de leiding overgenomen.
Maar ook de andere schaakpartijen waren zeker de moeite waard. Bijvoorbeeld Patrick de Koning die Rene Koens volledig verraste met een damezet, waarin Rene tot zijn verbazing moest vaststellen dat zijn loper van het bord was verdwenen. Daarna was de winst voor Patrick niet moeilijk meer. Ook Siebren Frolich haalde een truc van stal. Met een paardvork kon de dame van Piet Binkhorst de doos in, en kon Piet opgeven.
Hajo de Vries begon tegen nieuwkomer Marcel van de Kroft wel zeer aanvallend met een opening e5 en dame f6. Maar Marcel liet zich niet zomaar overrompelen. Een lang schaakgevecht volgde, waar na een paar uur Hajo als overwinnaar te voorschijn kwam.
Johan van Velthuijsen won van Tom van de Vlugt na een spannende partij schaak. En ook Louwe Post zette zijn partij tegen debutant Guido de Waal in winst om. De vader van Guido, Dirk, vocht voor wat hij waard was tegen Dirk Geels. Maar met een kwaliteit voor, liet Dirk Geels zich niet meer verrassen.
Maarten Gouda riep Gregory van den Ende een halt toe. Met een surplus aan stukken trok Maarten de partij naar zich toe.
Twee remises kende deze avond ook. Jan Jansen en Peter Duijn hielden elkaar keurig in evenwicht en Andre Hennipman met een pionnetje meer kon de winst niet vinden tegen Sjef Rosier.

Andries Visser