Hersenspinsels bij Dick Wijker

Keizercompetitie ronde 34

Vrijdagavond, de weergoden zijn ons goed gezind en opperen een heerlijke strandwandeling langs de IJmuidense kust. Toch verkiezen twintig man het schaken in gebouw "Jan Ligthart" boven deze ludieke aanbieding.

De aanvoerder van groep één, André Kunst, maakte geen fouten tegen dé man van groep drie, Ingmar Visser. Na de opening had Ingmar plots zijn lopers op de zwarte velden, waarschijnlijk heeft hij voor de partij een film gezien met als thema 'toverschaak', maar dit hielp niets tegen de kunsten van André die de winst pakte. Sebastiaan van Westerop vocht met wit tegen een Steinitz variant van Sinclair Koelemij. Daar wit hier niet het antwoord op vond, blijft door deze zege Sinclair uitzicht houden op een ereplaats in de hoofdgroep.
René Koens had in zijn eindspel een pluspion behaald tegen Kees Giesberts. Door hier onsecuur mee om te gaan verloor hij dit kleinood en kwam men remise overeen. André Hennipman en Jaap Beekhuis hadden beide een vesting opgeworpen, waar van alle kanten net niet doorheen te komen was, zodat deze heren ook maar het vredesakkoord tekenden. Maarten Gouda en Johan van Velthuijsen speelden een soort van snelschaak tegen elkaar. Binnen twintig minuten kon zwart de stukken weer opruimen en Maarten feliciteren met de winst. Siebren Frolich kon ook eindelijk weer een overwinning noteren, dit maal ten kostte van Tom van der Vlugt.


Nieuwkomer Kees Giesberts behaalde een remise tegen veteraan René Koens

De niet in topvorm verkerende Dick Wijker (last van hersenspinsels?) kon met een surplus aan pionnen geen potten breken tegen Sjef Rosier, die door het onnauwkeurig spel van Dick nog een half punt wist te halen. Andries Visser, die ook nog steeds 'iets' mist, probeerde met zwart van alles tegen de aanvallende Peter Hamersma, maar kon de druk uiteindelijk niet meer aan zodat hij puntloos naar de bar terug kon keren.
Iemand die nog strijd voor een ereplaats in groep drie is Wim Geels, maar deze kon het met wit niet bolwerken tegen de altijd verrassend spelende Özden Tuna. Dick Kruijff en Patrick de Koning leken op een puntendeling af te stevenen, maar daar Patrick zijn eigen verdediging open gooide voor nog een aanval, kon Dick uiteindelijk profiteren en de winst mee naar huis nemen.

Patrick de Koning