Aartswoud te kijk gezet door Kijk Uit 1

Kijk Uit 1 - Aartswoud 1    6 - 2

Afgelopen zaterdag heeft het 1e van Kijk Uit revanche genomen voor de nederlaag tegen de Kennemer Combinatie 3. Nu is Aartswoud niet de sterkste tegenstander in de poule, maar de wijze waarop de overwinning werd behaald moet voldoende vertrouwen geven voor de toekomst.
Na een paar uur spelen zag het er nog absoluut niet naar uit dat het zo eenvoudig zou gaan. Sebastiaan van Westerop was na een misrekening in de opening een pion kwijtgeraakt en was in een lastig eindspel terecht geraakt en Colleen Otten had haar tegenstander verrast met een trucje uit het Frans, waarbij de witte loper verloren gaat. Op de rest van de borden was er nog niet zoveel van te zeggen.
Als eerste ging dan ook Sebastiaan onderuit. Het eindspel bleek inderdaad niet te houden, de a-pion kon vrolijk de weg naar promotie bewandelen. Zover liet Sebastiaan het uiteraard niet komen en gaf op.
Martin de Koning had ondertussen de koningsstelling van zijn tegenstander uit elkaar gespeeld, zodat de gelijkmaker er meteen achteraan kwam.
Sinclair Koelemij had het maar moeilijk met het jeugdige talent van Aartswoud. In zijn geliefde Leeuw-opening kwam hij niet tot de gewenste stelling tegen de razendsnel zettende opponent. Maar de jeugdige overmoed kwam ten val. In een toch niet zo moeilijk te beoordelen stelling sloeg hij de plank finaal mis en kon Sinclair de winst grijpen.


Sinclair Koelemij won aan bord 5 met een gelukje

André Kunst had met het loperpaar zijn tegenstander al met de rug tegen de muur gedrukt. Op een manier die je ook wel ziet bij wurgslangen werd het laatste restje lucht voor zijn tegenstander uit de stelling geperst, zodat ook André een punt kon bijschrijven.
Colleen Otten stond na enkele minuten al gewonnen, maar wilde er een toch nog een amusant potje schaak van maken. Met wat offers leek Colleen zich vergaloppeerd te hebben, maar het was slechts schijn, want uiteindelijk ging de vijandelijke koning midden op het bord mat.
De tegenstander van Jaap Kramer leefde in de veronderstelling dat het inmiddels 5 - 1 was geworden en in een niet echt nadelige stelling voor hem besloot hij tot remise.
Peter van Nieuwenhuizen kwam in een eindspel terecht van een ieder koning + 3 pionnen. Zoals menigeen weet kan Peter hier prima mee overweg en er waren dan ook geen verbaasde gezichten te zien, toen hij de winst pakte.
Invaller Jan Geus speelde een knappe partij tot een half uur voor het einde. Met wit kwam hij in zijn vertrouwde Scandinaviër, met dien verstande dat de dame na Pc3 niet naar a5 ging maar naar d6. Daarna won Jan met gedegen spel 2 pionnen, maar na een uurtje of 5 schaken was bij Jan de accu leeg, want de winst kon hij ondanks deze voorsprong niet vinden.

Gedetailleerde uitslagen

Kijk Uit 1 (1927)   -   Aartswoud 1 (1863)     6 - 2
Colleen Otten (2040) - Marc Helder (2036) 1 - 0
Martin de Koning (1952) - Paul Grolman (1812) 1 - 0
Peter van Nieuwenhuizen   (2045) - Yvo Veenis (1926) 1 - 0
André Kunst (1948) - Rob van den Heuvel   (1912) 1 - 0
Sinclair Koelemij (1989) - Michael Lie (1689) 1 - 0
Sebastiaan van Westerop (1858) - Jan Stapel (1851) 0 - 1
Jaap Kramer (1875) - Jeroen Bakker (1833) ˝ - ˝
Jan Geus (1710) - Wouter Laan

(1851)

˝ - ˝

Andries Visser