Pak slaag voor Kijk Uit 1

Kijk Uit 1 - Het Witte Paard 1    1˝ - 6˝

Sportief gezien zit het Kijk Uit 1 en 2 niet mee, vorig seizoen moesten zowel het eerste als het tweede team een treetje lager gaan spelen als gevolg van degradatie, een reden om dan stiekem te hopen op een kampioenschap. Helaas een ijdele hoop. Nadat het tweede team zijn Waterloo had gevonden in Beverwijk, werd nu het eerste team compleet de vernieling in gespeeld.
Twee invallers zaten er aan de kant van Kijk Uit 1, waarvan jeugdkampioen Dick Wijker debuteerde. Daarentegen was Het Witte Paard wel op volle oorlogssterkte, maar daar heeft het niet aan gelegen. Invaller Jan Geus behaalde een prima remise, nadat de stukken al snel van het bord waren verdwenen, bleven aan beide kanten vijf pionnen en een paard over. En ook al omdat Jan visite thuis had, bood hij remise aan.
Daarna kreeg Kijk Uit een serie nederlagen om de oren. Peter van Nieuwenhuizen moest al snel een loper inleveren tegen een pion, een verlies dat hij niet meer te boven kwam. Colleen Otten had voor de verandering eens een andere openingsvariant (Grünfeld-Indisch) op het bord getoverd waar zij geen ervaring in had. Dat kostte haar, mede door een verkeerde inschatting van vermeende damevangst, drie pionnen. Die snoepte ze wel terug, maar daarna was haar stelling aan duigen.


Jan Geus (1710) hield stand tegen de sterke Rieke van Run (2022)

Sinclair Koelemij kon het allemaal redelijk bijhouden, totdat zijn dame werd opgesloten en die slechts kon behouden voor verlies, door een loper te geven. Dus de lezer raad het al, ook dit liep niet goed af.
Dick Wijker probeerde het solide te spelen in de Italiaanse opening door niet Pg5 maar d3 te spelen. Wel begrijpelijk tegen een tegenstander met bijna 500 ELO punten meer. Maar ondanks dapper verzet van Dick kwam zijn koningsvleugel onder zwaar vuur te liggen, wat uiteindelijk de nederlaag inleidde.
Daarna een klein lichtpuntje. André Kunst wist een half puntje te pakken. Nadat hij in een Spaanse opening ruimte voordeel had gekregen strandden zijn pogingen om de tegenstander definitief op de knieën te krijgen.
Jaap Kramer kreeg een sterke koningsaanval te verduren. Lang hield hij zich staande, maar toen hij zijn dame tegen wat materiaal moest geven om niet mat te gaan, was het pleit beslecht.
Tenslotte was Martin de Koning nog bij machte om nog een half puntje bij de schamele oogst van het schaakteam te doen. Nadat beide heren in hevige tijdnood de eerste fase hadden overleefd, bleef er een toren plus loper tegen toren plus twee lopers eindspel over. Dit bleek uiteindelijk niet te winnen voor Martin.

Gedetailleerde uitslagen

Kijk Uit 1 (1908)   -   Het Witte Paard 1 (2038)     1˝ - 6˝
Colleen Otten (2040) - Chris de Saegher (2134) 0 - 1
Dick Wijker (1707) - Jan Roebers (2182) 0 - 1
Peter van Nieuwenhuizen   (2045) - Yorick ten Hage (2126) 0 - 1
Martin de Koning (1952) - Jan Brink (2003) ˝ - ˝
Sinclair Koelemij (1989) - Christiaan Molenaar   (1880) 0 - 1
André Kunst (1948) - Paul van Haastert (2008) ˝ - ˝
Jaap Kramer (1875) - Tjerk van Blokland (1952) 0 - 1
Jan Geus

(1710)

- Rieke van Run (2022) ˝ - ˝

Wedstrijdleider Andries Visser