Doek valt voor Kijk Uit 2

De Wijker Toren 6 - Kijk Uit 2    5˝ - 2˝

Met een onnozel verlies in Beverwijk tegen het op papier veel zwakkere team van de Wijker Toren heeft Kijk Uit 2 haar kansen op een hoge eindklassering en mogelijke promotie vergooid. Ondanks dat eerste en tweede bordspeler Peter Hamersma en Jan Geus verhinderd waren waardoor alle spelers twee borden omhoog schoven bedroeg het gemiddelde Elorating verschil nog steeds bijna 150 punten in ons voordeel. Slordigheden en ongeconcentreerd spel waren de oorzaak van het verlies.
Sjef Rosier en Louwe Post vielen op de borden 7 en 8 in.

Ingmar Visser speelde aan bord 5 met wit tegen Rianne Wijnberg. Het werd een Caro-Kann. Al vroeg in het middenspel won Ingmar een pion. Toen Rianne even laeter een vol stuk wegblunderde gaf ze teleurgesteld onmiddellijk op. Stand 0 -1 voor ons.

Het team op een rijtje. Op de voorgrond Louwe en Sjef . Daarachter Floor , Özden en Jaap . Helemaal achteraan nog net zichtbaar Andries en Dick.

Snel daarna bracht Özden Tuna het tweede punt binnen. Aanvankelijk wilde Özden snel remise maken want hij had een zware vergaderdag achter de rug. Toen de teamleider dat niet toestond rechtte hij zijn rug en ging er eens goed voor zitten. Dat hielp want zijn tegenstander Ton Verdonkschot werd helemaal klem gezet. Zie diagram.









Ton Verdonkschot - Özden Tuna. Stand na 21 f3.

Özden heeft zojuist zijn dame van de damevelugel om haar over te brengen naar de koningsvleugel voor de beslissende aanval. Er volgde 21. ... Dh4 dreigt Lxh3. Ton denkt dat te kunnen verhinderen met 22. Kh2? maar kon opgeven na 22. ... Dg3† en mat o de volgende zet. Stand 0 - 2 in ons voordeel.

Het zag er zonning uit. Twee punten voorsprong en op de meeste borden zag het er goed uit. Alleen Louwe Post had met zwart in de opening - het twee paardenspel in de nahand - al snel een stuk verloren doordat hij een pionvork over het hoofd had gezien. Toch hield hij stug vol en kon op een gegeven moment zelfs een toren winnen. Louwe zag het echter net een zet te laat. Even later werd hij mat gezet. Stand 1 - 2.

Sjef Rosier verplaatste in hoog tempo de stukken op het bord. Na 40 minuten hadden beide spelers reeds 20 zetten gedaan, hetgeen neerkomt op gemiddeld één zet per speler per minuut! Blijkbaar was de Philidor opening gesneden koek voor hen. Door een slechte zet ruineerde Sjef zijn pionnenstelling waarbij hij een geisoleerde dubbelpion in het centrum overhield. Het lopereindspel dat later op het bord kwam was gelukkig remise door de ongelijke kleur van de lopers. Stand 1˝ - 2˝.

Wat we toen nog niet wisten was dat hiermee de koek volledig op was. Geen enkel punt werd hierna nog behaald. Hoe kon dat toch?

 

Gedetailleerde uitslagen

De Wijker Toren 6   (1383)   -   Kijk Uit 2 (1524)     5˝ - 2˝
Dick Meuldijk (1479) - Dick Wijker (1707) 1 - 0
Herman Visser (1512) - Andries Visser (1552) 1 - 0
Wim de Hen (1468) - Jaap Beekhuis (1597) 1 - 0
Ton Verdonkschot (1291) - Özden Tuna (1556) 0 - 1
Rianne Wijnberg (1194) - Ingmar Visser (1421) 0 - 1
Hans Bakker (1452) - Floor Schoone   (1432) 1 - 0
Gerard de Vries (1343) - Sjef Rosier (1407) ˝ - ˝
Cees Duineveld (1327) - Louwe Post (0000) 1 - 0

André Kunst