Kijk Uit pleegt noodgedwongen broedermoord

Kijk Uit 4 - Kijk Uit 3    1½ - 2½

Door het terugtrekken van Purmerend 8 uit de klasse 4.5 C van de NHSB heeft Kijk Uit de kans gekregen om een vierde team op te stellen in de NHSB bondscompetitie. Het toeval wil dat in deze klasse ook Kijk Uit 3 speelt. Door deze samenloop van omstandigheden was het onvermijdelijk dat Kijk Uit 4 een keer tegen Kijk Uit 3 zou moeten spelen. In deze tweede ronde van de bondscompetitie was dat het geval. Een ander vreemd verschijnsel was dat teamleider van het vierde team, Patrick de Koning, moest strijden tegen zijn eigen team, want Patrick is vaste teamspeler van het derde team.

Aan bord 1 kruisten Wim Geels en Peter Duijn de degens. Op papier was Peter de sterkste speler maar op het bord bewees Wim dat de zaken toch wel anders lagen. Met goed spel wist hij in een toren-loper tegen toren-loper eindspel Peter een stuk te ontfutselen waarna Peter wijselijk opgaf. Stand 1 - 0 voor het vierde team.

René Koens en Sjef Rosier speelden aan bord 3 een volgens eigen zeggen een saaie, slaapverwekkende partij. Hoewel René aanvankelijk een zwakke geïsoleerde pion had, werd die even later opgelost en restte er een gelijkstaand toreneindspel hetgeen remise werd gegeven. Stand 1½ - ½.

Het zou toch niet gebeuren dat ons vierde team zou winnen va het derde team dat bijna 300 (!) punten Elopunten méér had.


Patrick de Koning (Kijk UIt 3) tegen Louwe Post (Kijk Uit 4)

André Hennipman trok de stand weer echt door gedecideerd te winnen van Siebren Frolich. Siebren stond al vroeg in de partij een dame en stuk tegen twee torens achter. Die materiele achterstand kwam Siebren niet meer te boven en toen er nog meer materiaal verloren ging, moest hij opgeven. Stand 1½ - 1½.

Patrick de Koning bevond zich in de als laatste overgebleven partij tegen Louwe Post in een schizofrene situatie. Als Patrick zou verliezen dan zou het team waar hij teamleider van is, winnen. Als hij zou winnen dan zou het team waar hij vaste teamspeler van is, winnen. Wat te doen? Gelukkig vervulde Patrick zijn sportieve plicht. Ondanks een sterk centrum van Louwe wist Patrick twee pionnen te winnen. Deze materiaalvoorsprong zette Patrick uiteindelijk om in winst. Eindstand 1½ - 2½ voor Kijk Uit 3.

Gedetailleerde uitslagen

Kijk Uit 4 (1174)   -   Kijk Uit 3 (1437)     1½ - 2½
Wim Geels (1099) - Peter Duijn (1485) 1 - 0
Louwe Post (0000) - Patrick de Koning   (1459) 0 - 1
René Koens (1248) - Sjef Rosier (1407) ½ - ½
Siebren Frolich   (0000) - André Hennipman (1397) 0 - 1

Wedstrijdleider André Kunst