Kijk Uit 3 toont karakter tegen Lasker 2

Kijk Uit 3 - Lasker 2    3 - 1

Afgelopen vrijdag moest het 3e team proberen de mindere resultaten deze week van het 2e en 4e team weg te poetsen. Onze tegenstander was een oude bekende: Lasker 2. Een team dat misschien niet qua rating maar wel voldoende vechtlust heeft om het Kijk Uit 3 bijzonder lastig te maken. Vorig seizoen werd het na een 2 - 0 voorsprong alsnog 2 - 2, dus wij waren gewaarschuwd.
Maar na een uur spelen leek ook nu een 2 - 2 eindstand tot een zeer waarschijnlijke mogelijkheid te gaan behoren. Peter Duijn en Patrick de Koning hadden een prima stelling opgebouwd, terwijl André Hennipman en Sjef Rosier in een niet al te rooskleurige positie waren beland.


Bord 3 en 4 werden verdedigd door Sjef Rosier en Patrick de Koning

Patrick de Koning sloot als eerste winnend zijn partij af, na een wel heel merkwaardig potje tegen Willem van de Berg. Patrick, al snel met een stuk voor, kon daarna een tweede in de doos doen door de loper er met een schaakje vanaf te jagen. Patrick begreep waarschijnlijk de tempowinst niet, waarop Dick Wijker, een aandachtig toeschouwer, aan Patrick vroeg: 'Ben je blond of zo?' Misschien geschrokken door dit voorval, speelde Patrick daarna foutloos.
Peter Duijn moest het opnemen tegen een nog jonge speler, met waarschijnlijk niet zoveel ervaring want in een Siciliaanse opening op de 2e zet c4 spelen en daarna ook nog eens d3, lijkt mij niet logisch. Peter won dan ook al vrij snel een kwaliteit en kon daarna de winst binnenhalen.
Sjef Rosier was inmiddels in een spelletje schaak terecht gekomen met een pion minder, en gevreesd moest worden, gezien de stand op het bord, dat er een nul aan zat te komen. Gelukkig vond Sjef een slim torenzetje waardoor hij het pionnetje terug won en daarna een remise in ontvangst kon nemen.
De nul was voor André Hennipman een bijna voldongen feit. Door een ongelukkige torenzet had hij zijn dame tegen een toren moeten ruilen, en met de moed der wanhoop vocht hij door. En soms, ja echt soms, gebeurt er een schaakwonder. Tegenstander Willem Winter beging dezelfde fout als André, en was de stand op het bord weer gelijk. Beide heren besloten daarna tot remise en kon Kijk Uit 3 opgelucht ademhalen, want met 2 goede overwinningen en 2 ontsnappingen heeft het derde toch een knap staaltje vechtlust laten zien. 

Gedetailleerde uitslagen

Kijk Uit 3 (1437)   -   Lasker 2 (1320)     3 - 1
Peter Duijn (1485) - Daan Kleijn (0000) 1 - 0
André Hennipman (1397) - Wim Winter (1326) ˝ - ˝
Sjef Rosier (1407) - Bas Dirks (0000) ˝ - ˝
Patrick de Koning   (1459) - Willem van den Berg (1314) 1 - 0

Andries Visser