Kijk Uit 4 sluit seizoen stijlvol af

Bakkum 2 - Kijk Uit 4    2 - 2

Hier dan het allerlaatste verslag van Kijk Uit 4, daar waar volgend seizoen, als alles volgens plan verloopt, wij een fusie aangaan met onze collega's van Kijk Uit 3. Dan hebben we eindelijk weer drie achttallen voor de bondscompetitie.

Nadat iedereen op tijd was gearriveerd moest er nog even gewacht worden op de sleutelbewaarder van de klokkenkast, want zonder klokken wordt het lastig om alle verspeelde tijd bij te houden. Nadat alles in gereedheid was gebracht voor deze uitgestelde bondswedstrijd kregen we allen een consumptie aangeboden van de tegenstander en konden de spelen beginnen.

Voor deze gelegenheid speelde Siebren Frolich op het laatste bord en hij deed het leuk in de opening. Na een zet op twaalf stond hij een toren en een pion voor, maar door rare geluiden van achter de lege bar verloor hij wat concentratie en tegen het eindspel had hij alleen nog een kwaliteit overgehouden van zijn unieke voorsprong. Na ook nog wat fabuleuze zetten van zijn tegenstandster kon hij zijn toren afruilen voor loper en paard om zodoende met zijn a-pion te promoveren tot dame om even later de winst binnen te halen. 1-0 voor ons!

Bord drie werd bezet door Dirk Geels. Deze kwam ook goed door de opening en lange tijd ging het het spel helemaal gelijk op. Maar ja, wie maakt het laatste foutje, daar gaat het tenslotte om. Nadat beide krijgsheren in elkaars stelling door waren gedrongen kwam het aan op snelheid en inzicht, en Dirk zag een mooie combinatie om zijn tegenstander mat te zetten. maar met nog één zet te gaan viel zijn stelling omdat zijn opponent net eerder was met hetzelfde principe. Eén zet verwijderd zijn van mat en dan zelf mat gaan, dat doet zeer…. Maar goed , het was 1-1.

Voor deze mooie avond op het tweede bord René Koens. Na een voor hem reguliere opening kwam hij ergens in zijn spel een licht stuk achter tegen een pion. Daar zijn tegenstander hier niet goed mee om kon gaan, bleef dit zo tot aan het eindspel, waar hij de pion terug kreeg en nu een vol paard meer in zijn bezit had. Toch duurde het nog even totdat René gedwongen werd, door middel van een paardvork, om één van zijn torens te moeten geven tegen het edele strijdros. Nu met een volle toren achter zag ook zijn opponent kans eindelijk echt te kunnen profiteren van de ontstane ruimte en het duurde dan ook niet lang meer voor zwart de strijd op kon geven.

Net voor René klaar was had onze eerste bord speler Andries Visser het pleit in zijn voordeel beslecht. Nu vraagt u zich misschien af wat hij op het eerste bord deed in dit team, maar door twee afzeggingen in het oorspronkelijke vierde team hebben de teamleiders besloten dispensatie aan te vragen bij de bond, en dit werd wonderwel goedgekeurd. Even terug naar de speltactiek van onze kopman. Na de opening had hij in tactisch opzicht een betere stelling verkregen ten opzichte van de zwartspeler, hieruit kwam dan ook de eerste pionwinst voor wit. Rustig verder aan zijn stelling bouwend kwam hij steeds iets beter te staan tot het ingewikkelde eindspel begon. Beide heren ondertussen in de extra tijd verzeild geraakt, begonnen nu wat vermoeidheidsverschijnselen te vertonen. Daar wit de eerste was die dit opmerkte, besloot hij tot een riskant pionoffer. Als dit kleinood niet geslagen zou worden werd het een zeer lastig eindspel voor wit, maar sloeg hij wel, zou het meteen over zijn voor zwart. Gelukkig voor Andries zag zijn tegenstrever geen gevaar, sloeg de pion, en ging daarna mat in één!

Hierdoor werd de eindstand 2 - 2 en bleven onze vrienden uit Bakkum op de ranglijst één plaats onder Kijk Uit 4. Wil ik een ieder bedanken die dit seizoen heeft meegewerkt om Kijk Uit 4 van de laatste plaats af te houden, en wens ik jullie volgend seizoen heel veel succes in het hernieuwde Kijk Uit 3.

Gedetailleerde uitslagen

Bakkum 2 (1436)   -   Kijk Uit 4 (1400)     0 - 0
Lau Zonneveld (1481) - Andries Visser (1552) 0 - 1
André Sikkema   (0000) - René Koens (1248) 1 - 0
Jos Zonneveld (1534) - Dirk Geels (0000) 1 - 0
Alice Nielen (1295) - Siebren Frolich   (0000) 0 - 1

Teamleider Patrick de Koning