Knokken bij Kijk Uit

Keizercompetitie ronde 5

Op de vijfde speelavond van de interne competitie ging het er weer hard aan toe bij de schaakclub Kijk Uit. Never a dull moment in de Jan Ligthartschool!
Patrick de Koning, tot verrassing van velen zeer hoog op de ranglijst, kreeg afgelopen vrijdag een bye, wat hij prima vond: zelfde aantal punten als remise, dus kassa!
Al na ongeveer vijftien minuten gingen er schaakstukken de doos in, einde partij. Johan van Velthuijsen had het op zijn heupen en veegde met een mooie combinatie Maarten Gouda van het bord. Wim Dijkman van de jeugd haalde een mooie remise tegen Tom van der Vlugt en Siebren Frolich won netjes van Tom Noordzij.
Hajo de Vries liet Kees Giesberts alle hoeken van het bord zien en was snel klaar met zijn partij.


Hajo de Vries liet Kees Giesberts alle hoeken van het bord zien

Dick Wijker wist met zwart de aanvalsgolf van wit, geleid door Jan de Geus, te weerstaan en bracht het tot een puntendeling.
Ingmar Visser maakte remise tegen André Kunst en bevestigde hiermee dat hij ondanks zijn leeftijd al terecht bij de top thuishoort. Van deze jonge speler gaan we nog veel horen.
Wie zich ook met de top kan meten is Sjef Rosier die tot het laatst aan toe in zijn partij tegen topper Arent van Nieukerken (Elorating 2084) hevig tegenstand bood. Arent moest tot de bodem om Sjef te kunnen verslaan.
Dick Kruijff stond na zestien zetten met wit er volgens hem niet zo best voor en was dan ook verrast toen Peter Duin hem remise aanbood. Hij accepteerde het aanbod en bij de analyse achteraf bleek inderdaad dat Peter de kansen had laten liggen. Jan Jansen ging tegen Peter Hamersma met wit te vroeg in de aanval en werd door Peter geroutineerd opgevangen en verslagen. Dirk Geels viel meteen aan met wit tegen André Hennipman. Maar als je een aanval onderneemt moeten de troepen goed staan en dat ontbrak eraan. Dirk kon de aanval niet doorzetten, kwam twee stukken achter te staan en verloor.
Wim Geels moest tegen Louw Post. De partij ging gelijk op. Maar in het eindspel leek Wim te gaan winnen en door die gedachte verwaarloosde hij zijn verdediging en dat moet je tegen Louwe niet doen. Kortom, Wim verloor. Andries Visser won ondanks een stuk meer moeizaam van René Koens.
Na afloop van deze wederom spannende schaakavond werd er nog lang nageanalyseerd aan de bar, en het valt dan op dat men dan zo goed meent te weten hoe men zijn partij had moeten winnen.

Louwe Post