Een interessante schaakavond

Keizercompetitie ronde 22

Afgelopen vrijdagavond was het gebouw aan de Eksterlaan goed bezet ondanks dat er een aantal leden in de tienkampen in Wijk aan Zee speelden. De partijen die op het programma stonden beloofden in ieder geval boeiend te worden en, inderdaad, het werd een schaakspektakel.
De eerste beslissing viel tussen Tom van de Vlugt en Piet Lanser, na zetherhaling was de eerste remise een feit. Johan van Velthuijsen had Kees Giesberts tuk met een penning, wat de dame kostte. Johan blunderde nog wel een stuk weg, maar zijn voorsprong was te groot om nog verdere schade op te lopen.
De opmars van Siebren Frolich werd gestuit door Hajo de Vries; 'foutje' was het zuinige commentaar na afloop van Siebren.
Andries Visser versloeg Dick Wijker. Na een redelijk gelijkopgaande partij, ook al door getreuzel van Andries die verzuimde de strategische zwaktes te benutten, verloor Dick na anderhalf uur zijn concentratie en moest een stuk inleveren.
De meeste blije schaker deze avond was ongetwijfeld Özden Tuna. Na een eindeloze serie remises versloeg hij Harry Olivier. In de niet alledaagse gespeelde Ponziani opening kreeg Özden weliswaar het initiatief, maar de winst was toch moeilijk te vinden. Harry schoot Özden te hulp door zich mat achter de paaltjes te laten zetten.


Özden Tuna versloeg na vele remises eindelijk Harry Olivier

René Koens moest toezien hoe Sjef Rosier een pionnetje buit maakte. Daarna kreeg Sjef nog een briljante winnende ingeving, hij herinnerde zich een partij met een röntgenaanval. Prompt besloot Sjef dit gevreesde aanvalletje in praktijk te brengen.
De grootste verrassing kwam op naam van Jan Jansen die Sinclair Koelemij versloeg. Sinclair besloot dit keer zijn 'de Leeuw' opening niet te gebruiken, maar de Hollandse verdediging te proberen. Het werd gatenkaas. Jan tippelde vrolijk met zijn paarden richting de onbeschermde koning met rugdekking van zijn dame, daarmee dwong hij Sinclair tot overgave.
Jaap Beekhuis week af van zijn Bird-variant in het Spaans. Wim Geels probeerde daarna de afruilvariant, het resulteerde in een wel heel lastige te stoppen dubbelpion in het centrum. Te lastig bleek het en Jaap kon de winst bijschrijven.

Andries Visser