Kijk Uit 1 zet stap in goede richting

Aalsmeer 1 - Kijk Uit 1    2˝ - 5˝

De strijd in de NHSB promotieklasse is sinds jaren niet meer zo spannend geweest. Dat is niet de strijd om de eerste plaats maar om de laatste plaatsen. Twee teams steken met kop en schouder boven de rest uit, namelijk Het Witte Paard 1 en Z.S.C. Saende 2. Zij zullen om het kampioenschap vechten. Stevig op de laatste plaats gedrukt staat De Waagtoren 3 die momenteel fungeert als kop van Jut en waarschijnlijk zal degraderen. Ervan uitgaande dat de laatste twee plaatsen degraderen behoort degradatie van één van de overige 7 teams tot de mogelijkheden. Zelfs De Waagtoren 2 die nu 3e staat met 8 wedstrijdpunten kan in theorie nog degraderen. Bekijk de stand maar eens met nog twee ronden te gaan.

Pl Team 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Match Bord
1  Het Witte Paard 1   5   5   4 4 5 12 34
2  Z.S.C. Saende 2     3   6 5 7 10 33˝
3  De Waagtoren 2 3     5   3 5 8 30˝
4  Aartswoud 1   5 3   4 4   8 29˝
5  De Uil 1   4     7 30
6  Kijk Uit 1 3       4 7 28˝
7  De Wijker Toren 2   2 4     3 6 4 6 26
8  Santpoort 1 4   5     5 24˝
9  Aalsmeer 1 4 3 5   2     5 23˝
10  De Waagtoren 3 3 1 3 4 4       2 20

Afgelopen zaterdag heeft Kijk uit 1 een goede stap gezet in de richting van handhaving. Tegen naaste concurrent Aalsmeer werd een belangrijke overwinning behaald.

Sinclair Koelemij behaalde een gedegen overwinning met zijn Leeuw opening.
Sebastiaan van Westerop speelde een haarscherpe variant van het Siciliaans. In de Fischer/Sozin variant van de Najdorf offerde Sebastiaan een pion voor actief stukkenspel. En dat kreeg hij ook maar zwart creëerde complicaties om tegenspel te krijgen. Wie het waar fout heeft gedaan was na afloop niet duidelijk, maar de winst was binnen. Klik op het diagram om de partij na te spelen.


Sebastiaan van Westerop - Vincent Jongkind

André Kunst hield de sterke Willem Hensbergen op remise. Na de Aljechin opening stond André iets beter maar na een grote afruil bleef een gelijkstaan eindspel over. Met de 2-0 voorsprong in gedachten bood André remise aan hetgeen werd geaccepteerd.
Kort daarna maakte Jan Geus ook remise zodat de tussenstand 1 - 3 in ons voordeel was.

Met nog vier partijen te gaan zag het er niet slecht uit, temeer daar het op alle borden redelijk tot goed stond. Alleen Jan Jansen had een zware verdediging voor de boeg.

Colleen Otten had het rustig aan gedaan in de opening. Na een opmars van de koningsvleugelpionnen kreeg wit enkele zwaktes in zijn pionnenstelling die door Colleen in een dubbel toreneindspel goed werden uitgebuit. Winst voor Colleen.

Aalsmeer had zich genoodzaakt gezien om met de naderende dreiging van degradatie versterking te zoeken en had die gevonden in de personen van Piet Geertsema en Yvette Nagel. Nog juist voor de 6e ronde werden beiden lid zodat er reglementair niets op aan te merken viel. Yvette Nagel was vandaag verhinderd maar Peter Hamersma speelde tegen Piet Geertsema, die tevens lid is van schaakvereniging De Amstel. Een rustige Siciliaan met c3 veranderde in een scherpe partij. Toen Peter een vijandelijke loper kon insluiten en kort daarna veroverde, was het pleit beslecht. Met deze winst is Peter op weg om topscorer van het eerste te worden.
Bij Peter van Nieuwenhuizen ging het er ook wild aan toe. Met nog enkele seconden op de klokken en allerlei stukken die in stonden offerde zijn tegenstander de dame. Peter haalde de tijdscontrole en hield een stelling over die niet meer dan remise opleverde.


Peter van Nieuwenhuizen tegen Erik Korenwinder

De wedstrijd was gelopen en dat was maar goed ook want Jan had het ondanks stugge tegenstand niet kunnen bolwerken tegen de topscorer van Aalsmeer. Een lopereindspel met twee pionnen minder was niet te houden zodat de eindstand uitkwam op 2˝ - 5˝.

Gedetailleerde uitslagen

Aalsmeer 1 (1896)   -   Kijk Uit 1 (1859)     2˝ - 5˝
Willem Hensbergen (2028) - André Kunst (1962) ˝ - ˝
Rik Könst (1984) - Colleen Otten (2021) 0 - 1
Erik Korenwinder (1971) - Peter van Nieuwenhuizen (1989) ˝ - ˝
Christopher Brookes   (1807) - Sinclair Koelemij (1954) 0 - 1
Vincent Jongkind (1855) - Sebastiaan van Westerop   (1860) 0 - 1
Piet Geertsema (1870) - Jan Geus (1728) ˝ - ˝
Evert-Jan Bosman (1896) - Peter Hamersma (1739) 0 - 1
Joran Donkers (1753) - Jan Jansen (1622) 1 - 0

André Kunst

Hieronder volgt het verslag van onze tegenstanders zoals het op de website van schaakclub Aalsmeer werd gepubliceerd.

Gemiste kans voor eerste team

Iedereen was in opperbeste stemming na de knappe winst van SCA 1 vorige wedstrijd. Tegen Kijk Uit hadden we de kans om ons richting veiligheid te spelen. Het bleek echter een rampendag, afgelopen zaterdag, zodat de mannen na de 5˝ - 2˝ nederlaag nog twee wedstrijden aan de bak moeten.

Om te beginnen liet Christopher Brookes zich op bord vier, met wit nota bene, compleet wegspelen. Vincent Jongkind daarnaast speelde een bijzonder avontuurlijke partij, waarbij het waardeoordeel van de kenners per zet wisselden. Zo leek eerst wit gewonnen te staan, maar een zet later had zwart alle kansen. Een grove misrekening maakte een eind aan alle speculaties: 0-2! Gelukkig stond nieuwe aanwinst Piet Geertsema een pion voor en had een riante stelling. Ook Rik Könst leek het goed te doen. Jan Bosman en Joran Donkers werden gewoon geacht te winnen. Wim Hensbergen nam dan ook het remiseaanbod aan en zette Aalsmeer zo op het scorebord.

Piet kon echter het gaatje niet vinden en moest, teleurgesteld, in remise berusten. Ondertussen had Rik Konst een goed eindspel bereikt met nog vier torens op het bord. Het is echter lastig denken met slechts nog seconden op het bord en een foutje is snel gemaakt. Het resterende eindspel was niet meer te redden. En de wedstrijd verloren. Gelukkig deed Erik Korenwinder nog wat voor het puntensaldo door in een enorm ingewikkelde stelling de boel nog ingewikkelder te maken. Met dreigingen aan alle kanten, vlogen de stukken links en rechts van het bord. Een tactisch dameoffer gaf Erik tenslotte de kans een vesting te bouwen en de remise te behouden. Jan Bosman vergaloppeerde zich in een gelijke stelling en zag een ingesloten loper nooit meer terug. Zijn laatste troef, een verre vrijpion, kon nog net worden gestopt door de witspeler. Dat Joran Donkers ten slotte de winst nog voor de poorten van de hel weg wist te slepen kon de domper niet meer verhelpen. Een gemiste kans in de strijd tegen degradatie. De volgende twee wedstrijden moeten nu gewonnen worden om een plek in de promotieklasse voor volgend jaar te garanderen.

Vincent Jongkind