Kijk Uit neemt wraak op de Wijker Toren

Kijk Uit 2 - de Wijker Toren 5   5 - 3

Vorig jaar december had ons derde team een pak slaag gekregen van de Wijker Toren 6. Met grote verliescijfers waren onze mannen naar huis gestuurd. Groot was dan ook de wens om wraak te nemen. Die gelegenheid deed zich voor op 8 februari 2008 want het vijfde team van de Wijker Toren kwam bij ons op bezoek. En dat hebben ze geweten want met bijna even grote cijfers versloeg ons tweede team de bezoekers. De wraak was zoet.

In beide teams speelden enkele jeugdspelers en met wat passen en meten kon een indeling gemaakt worden waarbij de jeugd (op eigen verzoek) tegen elkaar speelde en wel aan de kopborden. Onze jeugd was duidelijk beter want de score was 1˝ punt aan de eerste twee borden.
Ingmar Visser won aanvankelijk twee pionnen na een Spaanse opening maar moest ze ook weer inleveren tegen Jeffrey Jacobs. Beide spelers kennen elkaar goed want ze komen elkaar vaak tegen bij jeugdtoernooien. Het resultaat was dan ook een 'vriendenremise' volgens Ingmar.
Dick Wijker beantwoordde de witte opening met een loper fianchetto op b7. Zijn tegenstander Arnaut de Vries, wist hier blijkbaar geen raad mee en kreeg een slechte pionnenstelling met twee dubbelpionnen. Er werden wat stukken geruild en Dick ging een gewonnen pionneneindspel in. Met prima tempospel overklaste hij zijn tegenstander.

De jeugdspelers aan de kopborden: Jeffrey Jacobs tegen Ingmar Visser, op de achtergrond Arnaut de Vries tegen Dick Wijker.

Floor Schoone is uit vorm. Aan het laatste bord maar tegen de sterkste tegenstander, de altijd gevaarlijke Ron Faber, had hij geen schijn van kans. Na een weinig ambitieuze opening blunderde hij via een eenvoudige pionvork een stuk weg. Even later gaf hij nog meer materiaal weg (een kwaliteit en een pion). Gedesillusioneerd gaf hij op.

Aan bord vier bestreed Andries met wit de Caro-Kann. Daar kwam hij goed uit en de stand was gelijk. Zijn tegenstander bood remise aan maar dat werd geweigerd. Kort daarna kon Andries via een combinatie een paar pionnen snoepen waarna zijn tegenstander onmiddellijk opgaf.

Özden Tuna moest de geslepen Willem Dekker onder de duim zien te houden. Met de Pirc verdediging van Willem had Özden geen moeite. Hoewel de stelling meer op halma leek vanwege de dichtgeschoven pionnenstructuur stond Özden na de opening beter. Hierna trad er echter onzekerheid in zijn spel. Zijn voordeel verdween als sneeuw voor de zon en Özden belandde in een slechtere stelling. Gelukkig bood Willem remise aan, dat natuurlijk werd aangenomen.

De stand was intussen opgelopen tot 3 - 2 in ons voordeel. Met nog drie borden te gaan zag het er goed uit.

Jan Jansen verdedigde zich tegen Jos Dekker, een jeugdspeler, met de Aljechin. Jan had de grootste moeite om op de been te blijven. Jos kwam steeds beter te staan en stond op een gegeven moment zelfs gewonnen. Helaas voor hem en gelukkig voor Jan blunderde Jos een stuk weg in een ingewikkeld eindspel. Hierna was het voor Jan niet al te moeilijk meer om de winst binnen te halen.

Dirk Geels viel op het vijfde bord in voor André Hennipman die verhinderd was. Na de Philidor opening stond Dirk een pion voor maar had hij wel een slechtere stelling. Na verloop van tijd kwam een toreneindspel op het bord. Dirks tegenstander had intussen een enorm rood hoofd opgelopen, maar het was niet duidelijk of dat kwam door de spannende partij of door de glazen wijn die Dirk hem had aangeboden. Het toreneindspel was gewonnen voor Dirk maar door onervarenheid in zulke stellingen deed Dirk niet altijd de beste zet. De stand veranderde van gewonnen in remise en uiteindelijk zelfs in een verloren stand. Helaas.

Als laatste was Jaap Beekhuis aan het spelen tegen Johan Boezewinkel. Na de Schotse opening stond het gelijk. In het middenspel raakte Jaap een pion kwijt maar Jaap behield tegenspel. Zo goed tegenspel dat Jaap op een gegeven moment een stuk won. De toeschouwende Kijk Uiters knepen hem echter wel, want Jaap vergat af en toe zijn klok in te drukken en er resteerde beide spelers nog maar enkele minuten. Maar op tijd gaf zijn tegenstander op.

Gedetailleerde uitslagen

Kijk Uit 2 (1558)   -   de Wijker Toren 5   (1420)     5 - 3
Dick Wijker (1676) - Arnaut de Vries (1339) 1 - 0
Ingmar Visser (1534) - Jeffrey Jacobs (1391) ˝ - ˝
Jan Jansen (1622) - Jos Dekker (1369) 1 - 0
Andries Visser (1583) - Geert-Douwe Horst (1427) 1 - 0
Dirk Geels (0000) - Bert Dasen (1468) 0 - 1
Özden Tuna (1542) - Willem Dekker (1415) ˝ - ˝
Jaap Beekhuis (1571) - Johan Boezewinkel (1453) 1 - 0
Floor Schoone   (1383) - Ron Faber (1498) 0 - 1

Teamleider André Kunst