Stik... Mat!

Keizercompetitie ronde 2

Vrijdag 28 augustus 2008 -Er was veelspektakel te beleven afgelopen vrijdag in het Jan Ligthart gebouw aan de Eksterlaan. Naast enkele ingecalculeerde uitslagen waren er ook een aantal verassingen qua uitslag of als spelverloop.
De eerste verrassing kwam van Tom van der Vlugt tegen Johan van Velthuijsen. Hoewel Tom enkele pionnen achter stond wist hij Johan op een mooie manier mat te zetten. Met een paard en een toren wist hij de koning van Johan over de pionnenstelling heen schaak te zetten. Het paard kon niet geslagen worden wegens schaak en de koning kon geen kant meer op. Het zogenaamde stikmat.









Tom - Johan: stikmat na Pe5-c6

Andries Kouthoofd moest het hoofd buigen voor Linda de Groot, terwijl Kees Giesberts door Wim Geels van het bord gespeeld werd. Dirk Geels won overtuigend van Siebren Frolich. Door zijn overwinning komt Dirk in de top tien terecht en worden zijn aspiraties duidelijk. Vorig jaar winnaar van groep drie, nu is groep twee aan de beurt. René Koens verloor van Egbert Mulder. In het begin van de partij had René een voordeeltje behaald, maar verspeelde later zijn dame. Egbert speelde de partij netjes uit en schreef het punt op zijn conto. De strijd tussen Peter Duijn en Sjef Rosier strandde in een puntendeling. Beide spelers zagen geen heil meer in de stelling en besloten deze te laten tot wat die was.


Sjef Rosier en Peter Duijn strandden in remise

Ook Jan Geus kwam remise overeen. Tegen Colleen Otten kwam hij wel een pionnetje voor maar de grote vraag was of hij deze in het eindspel kon verzilveren. Door het remise aanbod van Jan bleef deze vraag de vraag. Jan Jansen behaalde een overwinning tegen Andries Visser. Jan kon de partij wellicht eerder naar zich toe trekken, maar door een vorkje met een loper raakte hij een zuur verdiend stuk dat hij voor stond weer kwijt. Twee oprukkende pionnen maakte het Andries echter zo moeilijk dat hij toch moest opgeven. Clubkampioen André Kunst speelde tegen runner-up Sinclair Koelemij. Sinclair kwam vroeg in de partij een kwaliteit voor te staan en wist even later door een knappe combinatie het leven van André zo zuur te maken dat hij inzag dat verder spelen geen zin had. Door deze overwinning heeft Sinclair zich bovenaan de ranglijst genesteld.









Sinclair - André. Hoe maakt wit het definitief uit?

Sjef Rosier