Sinclair Koelemij fier aan kop

Keizercompetitie ronde 4

Vrijdag 12 september 2008 - In de vierde ronde van de schaakcompetitie van Kijk Uit deed Sinclair Koelemij goede zaken. Tegen Jan Jansen, die de gehele partij alleen maar moest verdedigen, behaalde hij een gedegen overwinning. Concurrent André Kunst won van Jan Geus en bezet daardoor de tweede plaats ruim achter Sinclair.
Koploper van groep twee, Dirk Geels blunderde tegen Ingmar Visser een stuk weg en kon al na een half uur zijn tegenstander feliciteren. Door dit verlies verspeelde Dirk zijn eerste plaats.
Wegens een late vakantie speelde schaakveteraan Jaap Beekhuis nu pas zijn eerste wedstrijd van het seizoen. Door zijn jeugdige tegenstander Guido de Waal geen enkele kans te geven stootte Jaap onmiddellijk door naar de top van groep twee op slechts één punt achterstand op Dirk Geels.


Sinclair Koelemij (links) won van Jan Jansen

Ondanks dit resultaat behield Guido de leiderspositie in groep drie. René Koens zit hem echter op de hielen. In een lange en loodzware partij wist hij Johan van Veldhuijsen te verslaan. Na afloop kon René niet meer vertellen hoe hij nu precies gewonnen had.
Peter Duijn kon het niet bolwerken tegen de gehaaide Andries Visser. Via kleine combinaties wist Andries een voorsprong van twee pionnen op te bouwen waarna Peter het hopeloze van de strijd inzag en zijn koning neerlegde.
Jeugdspeler Siebren Frolich hield lang stand tegen eerste teamspeler Sebastiaan van Westerop. Een doorgelopen vrijpion van Sebastiaan kostte hem echter de kop. Kees Giesberts bracht een speculatief stukoffer tegen Patrick de Koning. Patrick accepteerde het offer en toonde aan dat het offer incorrect was. Met een vol stuk achter was de partij beslist.
Tom van der Vlugt verblunderde een stuk in zijn partij tegen Egbert Mulder. Hoewel Tom nog wel tegenkansen kon creëren via een bezetting van een open lijn met zware stukken, hield Egbert zijn verdediging goed gesloten en kon hij het punt binnenslepen.
Linda de Groot, die dit seizoen voor het eerst meespeelt in de Kijk Uit competitie, moest het hoofd buigen voor Piet Lanser. Piet schoot met deze overwinning meteen vijf plaatsen omhoog in de ranglijst.

André Kunst