Onrust in toptien van schaakclub Kijk Uit

Keizercompetitie ronde 6

Vrijdag 26 september 2008 - Afgelopen vrijdagavond werd er weer driftig geschaakt in het Jan Ligthartgebouw. Na afloop van het schaken, aan de bar, werd er druk gediscussieerd over de nieuwe namen in de toptien zoals Dirk Geels, Patrick de Koning, Louw Post en op de twaalfde plaats een oprukkende Egbert Mulder. Is dit een aanval op de gevestigde orde, of zal gedurende de competitie blijken dat dit toch te hoog gegrepen zal zijn? We wachten af!


Dirk Geels is de toptien binnengedrongen

De partij van Siebren Frolich tegen Johan van Velthuijsen was het eerste afgelopen. Beiden hadden een aanval op elkaars koningsstelling en Siebren toonde zich de slimste. Kees Giesberts won in een volgens hem rustige partij van Linda de Groot. Piet Lanser had in zijn partij slechts de koning met een toren tegen een overmacht aan materiaal van Egbert Mulder, maar kon de partij door stug verdedigen nog aardig rekken , maar verloor alsnog.
Op het bord van Dick Wijker tegen Sjef Rosier was de situatie drie pionnen tegen een stuk. Niet moeilijk doen dachten beiden, remise.
Zowel André Kunst als Sinclair Koelemij waren een maatje te groot voor Jan Jansen en Ingmar Visser. André met kwaliteit en pion voor, gaf Jan geen kans. Ingmar stond vanaf het begin tegen Sinclair onder druk, kon daardoor niet zijn eigen spel spelen en verloor terecht.
Andries Visser ging tegen Wim Geels direct in de aanval. Wim kon door stug verdedigen deze aanval afslaan, maar Andries kreeg positioneel voordeel en consolideerde dat tot het einde, 1-0. Peter Duin kwam via zijn derde zet Pc3 in zijn specialiteit, het Nimzo-Indisch terecht. Zijn tegenstander Paul Koper had hier geen antwoord op.
De langste partij was tussen Louw Post en Patrick de Koning. Hoewel Patrick twee pionnen voorkwam wist hij die voorsprong door ongelijke lopers niet te verzilveren, dus remise.
Voor het publiek was de partij van Dirk Geels tegen René Koens moeilijk te volgen. Beiden speelden de beroemde jojovariant. Dan stond Dirk voor, keek je 10 min later stond René weer beter. Uiteindelijk wist Dirk de partij te winnen.

Louw Post