Verlies voor de gebroeders Geels

Keizercompetitie ronde 8

Vrijdag 10 oktober 2008 - Afgelopen vrijdag waren er, ondanks het IJmondvierkampen toernooi in Wijk Aan Zee, toch nog wat schakers te vinden in het denksportcentrum 'Jan Ligthart'.
Johan van Velthuijsen had een zware tegenstander in de persoon van Dick Wijker, de oud-jeugdkampioen. Na een paar aanvallen van Dick stond wit al een hoop materiaal achter, en na de laatste stukken te hebben geruild zat er voor Johan niets anders op dan te capituleren. Ook Jan Jansen trof een zware tegenstander, Arent van Nieukerken. Na een paar zetten wist Jan het al niet meer zo goed, en de druk op zijn stelling werd alsmaar groter, waardoor hij hier en daar veel materiele en positionele schade opliep. Het eindresultaat was dan ook een gunstige overwinning voor Arent.


Wim Geels (foto) verloor, evenals broer Dirk

Peter Hamersma tegen Dirk Geels was boeiend om naar te kijken. Een stukoffer van Peter in de opening zorgde ervoor dat de zwarte koning bijna midden op het bord kwam te staan, waardoor wit een veel betere stelling kreeg. Hoe Dirk het ook probeerde met een paard méér, alle zetten werden weerlegd en na een lange strijd was het toch Peter die aan het langste eind trok. Siebren Frolich had met zwart niet zoveel last van Piet Lanser. Nadat beide hun stelling op het bord hadden geplaatst, was het Siebren die vrij eenvoudig naar een gewonnen eindspel kon spelen, en dit ook afmaakte. Linda de Groot kon het niet bolwerken tegen Andries Kouthoofd. Nadat zwart de aanval had geopend kon wit niet al het aangevallene meer correct verdedigen waardoor Andries de overwinning behaalde.
Wim Geels en Paul Koper hielden elkaar redelijk in evenwicht, totdat Paul een pion kon winnen en daardoor steeds beter kwam te staan. Ook hier ging de overwinning niet naar één van de gebroeders Geels, want zwart wist hier de terechte overwinning te behalen. Ook met zwart speelde Jan Geus tegen Louwe Post. Daar Jan een betere kennis van de openingen beheerst, kwam wit niet aan het eigen spel toe waardoor ook hier de zwarten triomfeerden. Patrick de Koning speelde met wit de Shiwabi variant van het Tibetaans tegen Jaap Beekhuis. Beide gingen ook hier lange tijd gelijk op, tot een wit paard op de vierentwintigste zet een vernietigende uitwerking bleek te hebben. Binnen vijf zetten had zwart een loper minder en dreigde nog meer te gaan verliezen. Zwart zag de bui al hangen en gaf hier dan ook op.

Patrick de Koning