Opmars Paul Koper gestuit

Keizercompetitie ronde 10

Vrijdag 24 oktober 2008 - Ons nieuwe lid Paul Koper kwam binnen op de vijfentwintigste plaats, de week daarop twintigste toen veertiende en twaalfde, vervolgens brutaal de top tien binnengedrongen naar plaats acht en werd tot stilstand gebracht door Andries Visser, die hem heel geduldig en met genoegen zijn eerste nederlaag bezorgde.
Maar er gebeurde meer deze avond vol adrenaline in het Jan Ligthartgebouw. Coleen Otten had drie pionnen en een toren tegen Sinclair Koelemij twee pionnen en een toren. Met stug verdedigen wist Sinclair remise te maken. Peter Hamersma had in het eindspel tegen André Kunst twee torens met loper en André twee torens met paard. Het feit dat het paard van André zich vrij kon bewegen en de loper van Peter zichzelf in de weg stond betekende de overwinning van André.


Paul Koper

Patrick de Koning tegen Jan Jansen was in het begin een gelijkopgaande partij, een beetje saai eigenlijk. Tot Patrick er de beuk ingooide en zijn dame wegblunderde. Jan wilde niet achterblijven en liet een pion van Patrick doorlopen en promoveren tot dame die Patrick vervolgens weer in de uitverkoop gooide: 0-1.
Vooral als je begint met schaken word je gewezen op het gevaar van de paardvork en daar op te letten. Helaas, soms slijten die lessen en word je op hardhandige wijze en op het voor jou verkeerde moment hier weer aan herinnerd. Dat overkwam achtereenvolgens Andries Kouthoofd tegen Johan van Velthuijsen, Peter Groeneweg tegen Siebren Frolich en Jaap Beekhuis tegen Dick Wijker.
Ook de computer die de partijen indeelt had zijn dag niet en Louw Post werd hiervan de dupe. Spelen tegen Sebastiaan van Westerop, die een zeshonderd punten in rating hoger staat, is bij voorbaat een onmogelijke opgaven en na achttien zetten gaf Louw op.
Na diverse nederlagen de afgelopen weken van Wim Geels, was er weer een overwinning voor hem. Kees Giesberts dacht dat het al vijf december was en daar maakte Wim graag gebruik van. Tijdens de partij zag je hem steeds vrolijker worden en met een smile van oor tot oor verliet hij het gebouw.
Bij de partijen Ingmar Visser tegen Peter Duin 1-0 en Egbert Mulder tegen Sjef Rosier 0-1 waren geen bijzonderheden te vermelden.

Louw Post