Problemen in de opening bij Kijk Uit

Keizercompetitie ronde 37

Vrijdag 22 mei 2009 - Op de een na laatste speelavond van het seizoen van schaakclub Kijk Uit kwamen diverse schakers niet ongeschonden door de opening. Andries Kouthoofd liet al snel een stuk slaan door Johan van Velthuijsen. Johan, net terug uit Turkije waar hij na eigen zeggen diverse potjes schaak had gespeeld, speelde daarna als een ware schaakroutinier naar winst.
René Koens verslikte zich in de Russische opening, Sjef Rosier maakte er dankbaar gebruik van. De niet gerokeerde koning van René werd stevig onder vuur genomen en René verloor het ene na het andere stuk. Winst voor Sjef.
Peter Groeneweg verzuchtte in zijn partij tegen Kees Giesberts dat er geen stuk van hem goed stond. Kees kreeg hierdoor alle ruimte en greep de overwinning.


Kees Giesberts won van Peter Groeneweg

Dirk Geels en Peter Stekelenburg maakten er een curieus potje van. Dirk kwam twee pionnen voor en dacht 'laat ik eens wat proberen'. Dat verliep desastreus. Met uiteindelijk drie pionnen achterstand herpakte Dirk zich en zette Peter toch nog mat.
Dick Wijker en Ingmar Visser proberen altijd zo snel mogelijk tegen elkaar te spelen, en dat gaat nog weleens gepaard met onzorgvuldigheid. Beiden blunderden een stuk weg en na een klein uurtje spelen berustten zij in remise.
Dan waren er nog drie partijen waarbij de volle drie en half uur werd geschaakt. Bij Paul Koper en Patrick de Koning ging Paul wat al te enthousiast in de aanval. Paul verloor een pion en Patrick kon zijn 'egel' schaak ten volle uitvoeren. Hoe Paul ook aanviel, Patrick gaf geen krimp en murw gespeeld verloor Paul ook nog een tweede pion en gaf wijselijk op.
Özden Tuna en Andries Visser speelden de Najdorf variant met Le3 en g4. Dit liep niet zoals gewenst voor Özden en Andries kreeg een mooie aanval. Hij verzuimde het echter af te maken. In een toreneindspel met een pionnetje meer voor Andries en in tijdnood werd tot remise besloten.
Ook André Kunst en Jan Geus kwamen remise overeen. André had een pionnetje meer, maar de twee overgebleven lopers op het bord hadden niet dezelfde kleur.

Andries Visser