Een ingecalculeerd verlies

Kijk Uit 1 - De Waagtoren 2    3 - 5

Zaterdag 18 april 2009 - En weer een verslag van uw externe competitiewedstrijdverhalenverteller, deze keer de zwaar geachte wedstrijd tegen De Waagtoren 2, de koploper in de promotieklasse. U zult wellicht denken of ondergetekende wel een sociaal leven heeft en of hij nog wel iets anders doet dan stukjes schrijven voor de karige website van Kijk Uit, waarop zo weinig aan lectuur en vermaak te vinden valt de laatste tijd (met weemoed kijk ik naar de archieven van het (recente) verleden terug, waarin de meest mooie proza’s (en ook lectuur) waren vermeld).

Inderdaad, een reden was om de website nog enigszins opgeleukt te houden (per slot van rekening hebben we niet elk weekend een paastoernooi, waarover een verslag kunnen schrijven). Ten tweede speelde ondergetekende sinds jaren weer eens mee als invaller in het eerste team, wat voor hem een hele eer was (en ook een goed middel om weer verdere schaakervaring op te doen sinds hij in december vorig jaar weer regelmatig schaakt). Sebastiaan van Westerop meldde zich immers de vrijdagavond ervoor (het was bijna zaterdagmorgen) ziek; Dick wilde niet invallen (schijnt ie nooit te willen), Ingmar was moe (en wilde gewoon relaxed een kantinedienst draaien op de club, terwijl Kijk Uit 1 speelde; ik hoop dat hij lekker heeft kunnen chillen) en Jan Jansen kon niet invallen op zulks korte termijn.
Men ging bijna een provisorische rookruimte voor Arend Boer bouwen om hem ertoe te bewegen in te vallen, maar dit was teveel moeite en zodoende kwam men bij de last resort: ondergetekende.

En dan nu een beknopt en summier verslagje; sorry dat ondergetekende zo uitgebreid uitwijdt over zijn eigen partij, maar hij was dan zo trots als een pauw met zijn remise, terwijl drie scoringskanonnen van Kijk Uit 1 hadden verloren en hij wilde dit zo graag delen.

Bord 6 (Özden Tuna - wit)
Net als in de wedstrijd van afgelopen donderdag was ondergetekende weer als eerste klaar en nu na 16 zetten in plaats van na 26. Nee mensen, ik ben niet van het bord gespeeld, maar een keurige remise gehaald om bij te dragen aan zoveel mogelijk bordpunten in de degradatiestrijd die Kijk Uit 1 voert in de poule. Ik had mij voorbereid op een aantal hoofdstromen in het Siciliaans (Scheveninger, Draak, Najdorf; open in ieder geval en geen laf gesloten Alapin of ander anti-Siciliaans gedoe) en mijn tegenstander speelde, jawel Siciliaans. Maar onverwacht trekt hij een machinegeweer (Kalashnikov: 1. e4 c5 2. Pf3 Pc6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 e5); tuurlijk dacht ik, het zal maar zijn dat je iets krijgt wat je wel enigszins hebt voorbereid. 5. Pb5 kon ik me nog net herinneren uit een vorig schaakleven, maar daarna was het toepassen van best of breed van de eerdergenoemde hoofdstromen.

Colleen gaf terecht aan dat na 5. … d6 6. c4 de hoofdzet is. Ik ging echter voor 6. Pc3. Ik verloor een tempo door een totaal onnodig f3 (meteen Lg5).
Mijn tegenstander verzuimde echter een paar zetten om a6 te spelen en de hinderlijke witte knol op Pb5 weg te jagen, dat hij even later indirect moest bekopen met verlies van zijn pion op d6 na een blunder (ondergetekende dacht, dat is vast een nieuwtje/offer, ik neem het aan en laat het me bewijzen).
Het bleek gewoon een blunder; mijn witte dame ging vervolgens de zwarte dame op a5 stalken en zien of zwart in was voor een dameruil, om zodoende de pionvoorsprong verder te consolideren zonder de dames op het bord. Maar dat wilde hij natuurlijk niet en ik bleef de zwarte dame stalken (van d2 naar f2 en weer terug); na een 2-zetten tangodans tussen de twee dames bood ik remise aan, die zwart na ongeveer 20 minuten nadenken en overleg met zijn teamleider aannam.

Ik dacht tijdens bovengenoemde dans na over het achteraf sterke pionzetje b4 in plats van Dd2; dan was dameruil gedwongen (op straffe van een licht stukverlies). In de partij dacht ik dat zwart - gebruikmakend van de niet-ontwikkelde witte loper op f1 en de toren op h1 (door dat vermaledijde tempoverlies met f3) - een matnetje met dame en toren kon spannen rond mijn nog niet gerokeerde koning. Ik had geen zin om dit door te rekenen en besloot daarom tot de zetherhaling. Later raadpleegde ik mijn beste vriend Fritz (8; ook goed genoeg) toen ik thuis was en deze liet zien dat b4 gewoon een prima zet was (met uitroepteken zelfs).

Maar ja, niet getreurd, de belangen waren hoog (zoveel mogelijk bordpunten bij een ingecalculeerd verlies tegen de aardige kaaskoppen); if not, dan had ik zeker verder gerekend met b4 en hopelijk tot de variant gekomen, die Fritz liet zien.
Deze invalsoldaat had aan zijn plicht voldaan: ˝ - ˝..

Bord 8 (Jan Geus - wit)
Jan bokste met wit op tegen de Franse verdediging en koos volgens mij voor de doorschuifvariant, met de relatief onbekende variant met de witte loper op b2. Achteraf bleek Jan’s tegenstander een kenner van deze variant; Jan bleek achteraf de variant - zonder alle finesses echt te kennen - op eigen kracht goed behandeld te hebben en kwam daarna in een betere stelling met licht overwicht. Maar ook hier werd spoedig tot remise besloten: 1 - 1.

De twee spelers met een rating beneden de 1800, waarvan ondergetekende ver eronder (1510), haalden dus achteraf ieder een half punt en dat is wel het vermelden waard dacht ik.

Bord 3 (Peter van Nieuwenhuizen - zwart)
Jammer dat Peter niet meer regelmatig speelt op de club; toch haalde hij ook een snelle remise in een klassieke Caro-Kann variant met de zet Lf5.
Tussenstand: 1˝ - 1˝.

Op dat moment zou je bijna gaan denken, dat we voor een ongewilde stunt gingen zorgen (ongewild, want we zagen liever De Waagtoren 2 dan Santpoort 1 promoveren in de poule; toch deden we ons best om aan onze sportieve plicht te voldoen) met de vertrouwde, overige Kijk Uit 1 kanonnen nog aan het werk. Helaas konden we na het mirakel van Beverwijk met Kijk Uit 2 tegen Wijker Toren 5 niet nog een mirakel bewerkstelligen (de goden vonden dat iets teveel van het goede).

Bord 1 (André Kunst - zwart)
André verdedigde zich op 1. e4 met (drie keer raden) het Siciliaans. Weten die lui in de promotieklasse niets anders dan dit (neem een voorbeeld aan Peter van Nieuwenhuizen, Caro Kan bijvoorbeeld of Scandinavisch of wat anders)?
In ieder geval kwam wit op een gegeven ogenblik met de opstoot e5. André dacht dat dit geen kwaad kon, maar hij bleek zich misrekend te hebben. Volgens mij ging hij een stuk verliezen. In ieder geval de eerste nul: 1˝ - 2˝.

Bord 5 (Sinclair Koelemij - zwart)
Iedereen dacht vast, dat Sinclair zich als De Leeuw zou verdedigen, maar ook hij was besmet door het Siciliaanse virus. Ook in deze andere variant van het Siciliaans was de opstoot e5 het centrale thema …..Nu even het betere copy/pasten van de De Waagtoren website…:
Wit bracht op na de opstoot de dame van Koelemij zo in problemen, dat Koelemij een kwaliteit moest geven en verloren kwam te staan. Wit gaf Koelemij nog een kans om in de partij te komen. Een kans, die hij niet pakte, waardoor hij al na 26 zetten kon opgeven.
1˝ - 3˝.

Bord 7 (Peter Hamersma - zwart)
Peter speelde (ik weet niet zeker) iets Grünfeld-Indisch achtigs. Zijn koning kwam vervolgens in zwaar weer met open h- en g-lijnen (na pionoffer van wit), met alleen een loper op g7 als iets van enige bedekking. De Waagtoren 2 wilde dit partijtje natuurlijk graag winnen, maar ook zij rekenden net als wij (maar dan voor het kampioenschap). Uiteindelijk werd remise door Peter geaccepteerd. Analyses achteraf lieten zien dat de aanval enorm was, maar het leek alsof zwart het kon houden.
Verder niet belangrijk dit achteraf geconstateer: 2 - 4.

Bord 4 (Arent van Nieukerken - wit)
Arent speelde een spannende partij. Na een tijd wat comfortabeler te hebben gestaan, wist zwart zich echter van de druk op zijn stelling te bevrijden en de partij net voor de tijdcontrole in winst om te zetten. Dit was een typische partij waarin men het tij kon zien keren
2 - 5.

Bord 2 (Colleen Otten - wit)
Dit leek lange tijd op een loopgravenpartij, totdat Colleen opeens een knappe aanval opzette en een vrijpion op de c-lijn creëerde. Uiteindelijk wist ze dit bekwaam in winst om te zetten.
3 - 5.

Hoewel het verlies een enigszins draaglijke uitslag kende, zat er wellicht iets meer in. Een van de andere degradatiekandidaten, Heerhugowaard, bleek onverwacht gewonnen te hebben van Kennemer Combinatie  4 ( 5 - 3). Kijk Uit staat nu achtste en tegen De Wijker Toren 2 zal een goede uitslag neergezet moeten worden. Hopelijk is Sebastiaan er dan weer bij.

Özden Tuna