Verslag van een matchwinner

Kijk Uit 2 - Z.S.C. Saende 6    6 - 2

Vrijdag 27 maart 2009 - De nationale trots van Kijk Uit, te weten het tweede team, heeft de een na de laatste stap gezet naar het kampioenschap in de vierde klasse D van de NHSB middels een eclatante 6-2 overwinning op de middenmoter Z.S.C. Saende 6. Alhoewel de ruime cijfers iets anders doen vermoeden, leek een dergelijke uitslag in het eerste kwart van de wedstrijd niet in het verschiet te liggen.

Onze teamleider André heeft een en ander beter kunnen volgen, dus voor de detaillisten onder de lezers kan hij eventueel meer precieze chronologische danwel technische info geven t.a.v. de individuele borden.
Ondergetekende liep deze avond vaker dan gewoonlijk rond (langs de borden), waardoor hij ook wat flarden heeft mee kunnen pikken van zijn andere teamspelers.

En dan nu een snel verslagje:

Bord 4 - Jan Jansen (wit)
'Der Jan', onze degelijke Jan, de altijd vlijmscherpe houwdegen, onze rust uitstralende baken van het tweede team, was volgens mij als eerste klaar. GEWONNEN.
Helaas heb ik te weinig meegekregen, alleen het einde, waarin 'Der Jan' de lang gerokeerde zwarte koning in een matnet (met een witte Dame op a7) zat uit te roken, pocheren, bakken (wat uw smaak ook mag zijn).
1-0 voor (eerste bordpunt binnen met het oog op onze naaste concurrent HWP 8).

Bord 2 - Dick Wijker (wit)
Ons wispelturige jeugdtalent leek te schaken alsof hij aan een blitztoernooi meedeed. In de opening (een mix van Schots met Spaans?!?!) verloor hij al snel een stuk tegen een speler met rating 1392.
Wij allen zagen het lijk al drijven ("gelukkig kunnen we volgend jaar weer proberen kampioen te worden in de vierde klasse" of "Deze jongen moet gelyncht worden" citaten uit de bar overigens). De uitleg was dat Dick''s grote vriend Freddy Heineken op hem rekende i.v.m. een verjaardagsfeestje, uitgerekend deze avond waarop we een grote stap kunnen zetten richting kampioensschap. Onder de ouderen onder ons hoefde net geen hartmassage te worden toegepast (ondergetekende heeft EHBO diploma, of ga alvast naar www.6minuten.nl als we de laatste wedstrijd tegen de Wijker Toren 5 moeten spelen en kampioen kunnen worden).

Maar wat gebeurt er? Rasti Rostelli technieken van Dick's zijde? Doping? Ik weet het niet. Feit was dat zwart lang kon rokeren en zijn materiële voorsprong kon consolideren volgens mij. Tot ons geluk verkoos Dick's tegenstander zijn dame voor zijn koning te zetten (als bescherming?!). Hierna liep zwart in een penning, centraliseerde Dick mooi zijn torens op de d- en e-lijn en was het snel afgelopen (volgens mij ging de dame van zwart verloren).
2-0 voor.
Ik wilde hem nog feliciteren achteraf, maar Freddy Heineken had hem al weggeroepen.

Bord 6 - Paul Koper (wit)
Onze recente aanwinst voor Kijk Uit (eigenlijk zou hij zijn achternaam na de laatste serie van overwinningen moeten veranderen) speelde met wit een Damegambiet, waarbij hij al snel e3 speelde en zijn zwartkleurige loper enigszins tot passiviteit veroordeelde.
Er ontspon zich een unieke opening (met zwartkleurige zwarte loper op d6, zwarte dame op c7, wit die al snel e4 doordrukte (kon dat al niet eerder in de opening vroeg ik me af).
Paul won een pion, maar werd spoedig wel enigszins met zijn rug tegen de muur gedrukt. Paul ruilde -2 volgens mij- lichte stukken af om zijn pion voorsprong te behouden, maar dat resulteerde wel in een witte geïsoleerde dubbelpion op de e-lijn. Zwart leek daarna nog het initiatief te hebben (volgens de Saende speler was het 'helemaal gewonnen', maar dat was volgens mij ook een beetje teveel visserslatijn), maar gelukkig ging hij door zijn vlag en Paul was er als de kippen bij om dat te constateren.
3-0

Tsja, en toen kwam de kink in de kabel (voor de oplettenden onder ons; tot nu toe waren de partijen van de zwartspelers van Kijk Uit 2 nog bezig).

Bord 8 - Floor Schoone (wit)
Door werk komt onze beste Floor niet aan spelen toe in de interne competitie. Aan het begin van de avond zat ik hem met opzet aardig te jennen op te jutten, zodat hij weer eens boven zichzelf zou uitstijgen in een bondswedstrijd (vergeet niet, dat hij het beslissende halve puntje had gehaald in de eerdere bondswedstrijd tegen Kennemer Combinatie 14, terwijl ondergetekende op een kinderachtige manier verloor van een 1400 nog wat speler).
In een partij met damepion opening (Dame-Indisch met zwarte loper op b4) rokeerde Floor lang, verloor een pion op f2 aan de zwarte dame en had eigenlijk geen tegenspel meer, aangezien zijn witkleurige loper en toren op h1 nog op hun beginvelden stonden.
Helaas, 3-1

Bord 3 - Andries Visser (zwart)
Andries speelde met zwart de Aljechin; hij leek een overwicht op de damevleugel te hebben, maar dit bleek achteraf virtueel. Zwart neutraliseerde dat en kwam daarna met zijn torens over de d-lijn binnenrollen om hangende pionnen van zwart onder vuur te nemen. Ik heb het laatste gemist, maar volgens mij waren de witte paarden die nog op eigen speelhelft stonden, gebroederlijk naast elkaar (op de vierde rij geloof ik), uiteindelijk de zwarte stelling ook binnen gegaloppeerd.
Nogmaals helaas, 3-2

Bord 7 - Patrick de Koning (zwart)
Een andere reden om een AED (zogenaamde strijkijzers voor het toepassen op de hartstreek) op de club aan te schaffen, is onze wispelturige tovenaar van het derde team. Na de avond ervoor met het derde team op zijn donder te hebben gehad (7,5 - 0,5 hoorde ik, enige (halve) punt kwam van nota bene Arend Boer), was hij waarschijnlijk helemaal in de mood.
Met zijn eeuwenoude beproefde recept met zwart (Philidor verdediging) ging hij er eens goed voor zitten. Het spel golfde heen en weer. De tovenaar deed middels een lichte stuk offer tegen twee pionnen de verdedigingsmuur van de witte koning in rook opgaan, maar dit kon helaas niet afgerond worden met een mataanval (of heb ik de laatste analyses gemist?).
Vervolgens trok de tovenaar -waar hij zo goed in is- zich terug in zijn vesting en ik calculeerde voor mijzelf al een 3-3.
Maar sim salabim, bij een volgend wandelrondje bleek de tegenstandster van de tovenaar een fout te hebben gemaakt: in ieder geval kwaliteitswinst en de zwarte pionnen op de koningsvleugel begonnen opeens te sprinten naar de promotielijn.
4-2 !!!!

Bord 5 - ondergetekende (zwart)
Ondergetekende hanteerde zijn beproefde recept met zwart (ook eerder succesvol tegen Paard van Ree), Bernstein variant van het Scandinavisch (1) e4 d5 2) ed5: Dd5: 3) Pc3 Dd6)).
Wit behandelde dit passief met d3 (na Lc4 gedaan te hebben). Wit rokeerde lang, zwart rokeerde kort. Op een gegeven ogenblik wilde ondergetekende zijn stormram op de damevleugel gaan gebruiken (c5, b5, a6, Lb7) met ondersteuning van de dame op a5. Helaas trok de witspeler lafjes zijn zwartkleurige loper terug naar d2 om de dame op a5 weg te jagen. b4 leek aantrekkelijk, maar dan zou de witte dame een goed veld vinden op c4 en de stormram geneutraliseerd hebben.

Zwart ging weer terug met de dame naar c7 en bekijken of wit eventueel voor zetherhaling ging door de loper op d2 weer naar f4 te brengen (met ondersteuning van pion op g3). Ik had dan een overweging moeten maken tussen zetherhaling of de dame over de open d-lijn laten spelen.
Wit vond het te vroeg voor een remise en deed Lg5 met de bedoeling een ruil te bewerkstelligen met zijn zwarte natuurlijke vijand op e7. Zwart kreeg toen de kans om zijn paard op c6 op d4 te zetten en de loper op b7 tot volle bloei te laten komen over de b7-h1 diagonaal (wit paard op f3 gepend vanwege toren op h1). Wit ruilde zijn paard op f3 tegen de zwarte op d4 af, waarna de overgebleven zwarte toren op d4 binnenkwam, met aanval op pion op e4. Wit dekte deze met f3, maar daarna ruilde zwart de zwartkleurige lopers op g5 (wit had eerder zijn loper op g5 met h4 gedekt), waarna geforceerd de zwarte dame een gezonde pion op g3 voorkwam (deze pion bleek achteraf een zeer hoog voedingsgehalte te hebben).
Wit speelde vervolgens Dh2 met dubbele aanval op h7 en op zwarte dame; zwart kon een tweede pion inpikken met zijn dame, maar dan zou zwart in de passiviteit gedwongen worden vanwege de verdediging van h7. Zwart koos voor dameruil en z.s.m. afwikkelen naar het eindspel om de verborgen vrijpion op de h-lijn te cashen. Op de damevleugel moest zwart nog secuur omgaan met de pionnen stellen, maar toen dit ook gedaan was, torens werden geruild en overgegaan werd naar een eindspel met gelijkkleurige lopers en een pion meer, was het pleit snel beslecht.

Bord 1 - Ingmar Visser (zwart)
Ik weet niet wat voor opening het was (iets met Pirc of zo?), maar zwart kreeg uiteindelijk een mooie stelling, waarbij zijn stukken geleidelijk de witte stelling binnenkropen. Na creatie van een vrijpion was het pleit uiteindelijk beslecht. Heel goed opgezette en uitgeschoven partij van ons jeugdtalent.


Rest het nieuwe slagschip van Kijk Uit een laatste wedstrijd tegen de Wijker Toren 5, de laatste in onze poule. 8-0 hoort minimaal tot de mogelijkheden. Een gelijkspel is al genoeg, maar daar denken we natuurlijk niet aan.

Op naar het kampioenschap en naar de derde klasse NHSB na drie jaar bungelen in de kelders van de NHSB competitie.

Özden Tuna