Strijdlustig Kijk Uit 3 onderuit tegen het Saende 5

Z.S.C. Saende 5 - Kijk Uit 3    5˝ - 2˝

Maandag 17 november 2008 - Als de tegenstander op papier sterker is, dan resteert er maar een strijdwijze en dat is inzet. En dat is precies wat Kijk Uit 3 nodig heeft, want deze maandagavond in Zaandam liet Kijk Uit 3 eindelijk weer eens zijn tanden zien. Het resulteerde in mooie partijen waar de kansen nogal eens keerden.
Louw Post was de eerste strijder die zijn partij afsloot. In zijn nieuwe opening (middengambiet) leek hij zich naar winst te spelen, maar zijn tegenstander had ongemerkt de hele pionneninboedel voor de lang gerokeerde koning van Louw weggeslagen, en kon zo voldoende druk zetten om toch nog een remise te halen.
Kees Giesberts, invaller voor de verhinderde Siebren Frolich, moest al snel afstand van zijn dame doen, maar bleef knap doorvechten en pas op zet 35(!), toen er ook nog eens een loper van het bord verdween, tekende hij de overgave.
Ondertussen was de stelling van Dirk Geels er niet beter op geworden. Dirk deed wat minder gelukkige zetten in een Schotse opening, en zat na een zet of 20 met de gebakken peren: een pion minder en twee lopers die voor spek en bonen op het bord stonden. Daarna was het pleit snel in het nadeel van Dirk beslist.
Sjef Rosier speelde een prima partij. Nadat Sjef zijn tegenstander op zijn Russisch onthaalde, waar deze niet op in ging (d3), leek Sjef een geweldige koningsaanval in petto te hebben. Die kon echter met steeds de nodige moeite gekeerd worden, zodat ook hier de punten werden gedeeld.
Peter Duijn, in een gesloten Siciliaan, kwam een stuk beter uit de opening dan zijn opponent en kreeg allerlei kansen. Een voordeel van twee pionnen werd zijn deel. En winst lag in het verschiet, ware het niet dat een paardvork het einde van de toren betekende en Peter toch nog in de problemen kwam. Maar goed doorvechtend sleepte hij er toch nog remise uit.
Wim Geels haalde een huzarenstukje uit. In het middenspel verloor hij een stuk, en dat was voor Wim reden om er eens goed voor te gaan zitten. Hier en daar sprokkelde hij een pionnetje. En uiteindelijk kreeg hij drie vrijpionnen op de damevleugel tegen een toren. Zijn tegenstander raakte daarna de kluts kwijt, moest een toren geven en zag tot zijn afgrijzen nog een pionnetje doorlopen. Alle reden voor opgave en dat deed hij ook.
Wie dat niet deed was Patrick de Koning. Nadat hij in de doorschuifvariant van het Frans Db6 met Db3 had beantwoord, wat hem op een dubbele geďsoleerde b-pion kwam te staan werd het moeilijk. Toen hij ook nog eens een ongelukkige torenzet produceerde werd het alle hens aan dek. Even gaf Patrick nog een levensteken met een doorgebroken pionnetje, maar het was slechts schijn. Daarna moest hij met paard en koning een overmacht van drie pionnen tegenhouden, wat ten slotte ook voor Patrick een te zware opgave was.
René Koens kreeg met een gesloten stelling te maken, reden voor René om een stuk tegen twee pionnen te offeren. Hierdoor kreeg René wat ruimte op de koningsvleugel, maar verloor ook wel wat tempi om zijn eigen koning naar de veilige damevleugel te vervoeren. Toen daarna de nodige stukken werden geruild leek René de winst te kunnen pakken, ware het niet dat een loper roet in het eten gooide en het vermaledijde pionnetje op c5 vrije doortocht kreeg naar de overkant.
Alles met elkaar toch weer een nederlaag, maar een voorspelling durf ik hier toch wel te doen: als we zo blijven spelen, halen we de komende wedstrijd zeker punten binnen.

Gedetailleerde uitslagen

Z.S.C. Saende 5     (1505)       -   Kijk Uit 3     (1351)     5˝ - 2˝
Ron Swart (1649) - Patrick de Koning (1542) 1 - 0
Johan Finke (1616) - Sjef Rosier (1355) ˝ - ˝
Anton Karhof (1528) - Peter Duijn (1427) ˝ - ˝
Erwin van Orffel (1566) - Dirk Geels (1264) 1 - 0
Hans Prast (1415) - René Koens (1249) 1 - 0
Jan Michel (1423) - Wim Geels (1393) 0 - 1
Peter Kalf (0000) - Louwe Post (1229) ˝ - ˝
Ralf Schoots (1340) - Kees Giesberts (0000) 1 - 0

Teamleider Andries Visser