Rumoerige avond bij Kijk Uit

Keizercompetitie ronde 20

Vrijdag 29 januari 2010 - Op een uitzonderlijk rumoerige avond in het Jan Ligthart gebouw werd de volgende ronde van de onderlinge afgewerkt.

Sjef won in een pionneneindspel met ieder licht stuk van Egbert, waarbij het volgens mij een kwestie was van wie het snelst de pionnen van de ander kon verorberen.
Van de partij van Rene tegen Johan, heb ik weinig tot niets mee gekregen. In ieder geval won Rene.
Kees Giesberts boekte deze keer -wel leuk voor hem- weer eens een overwinning tegen Piet Lanser.
Dan ons proeflid Rick Mulder die met zwart mocht aantreden tegen Wim Geels. Rick kreeg een mooie aanval over de koningsvleugel tegen de witte koning, wat volgens mij snel tot mat leidde in het midden van het bord. Wim heeft zodoende voor een warm welkom gezorgd voor ons potentiele lid Rick (in ieder geval was Frans die avond wel blij met het stukje extra omzet).
Dick Wijker won met wit van Paul Koper; m.i. ging deze partij lange tijd gelijk op totdat Paul een stuk ongedekt liet in staan.Als Paul nog meer schaakervaring krijgt, zal dit hem ook minder gebeuren.
Guido speelde tegen Dirk Geels; na het verrassende verlies tegen Egbert vorige week, liet hij deze keer zijn tanden zien tegen Dirk.
En dan Gregory tegen onze terug van weggeweest schaakvriend Dirk de Waal. De partij ging gelijk op totdat Dirk zijn loper gevangen liet nemen. Winst voor Greg.
Andries speelde met wit tegen Patrick; het werd een dolle en vreemde partij met volgens mij Middengambiet-achtige pionoffers van Andries. Andries won, maar daar waar Patrick mij vorige week liet werken, liet hij zich door Andries wel erg mak als een lam naar het abattoir leiden.
Dan Jan Jansen met with tegen zijn angstgegner Ingmar Visser. In een gelijke stand zei hij al tegen mij dat hij tegen Ingmar altijd wel goeie stellingen krijgt, maar dan de boel wegblundert. Inderdaad, het werd weer een self fulfilling prophecy, want toen ik hem even in de bar tegenkwam, was hih idd uitgeschaakt....blunder. Moet ik als teamleider van KU 2 alvast de eerste nul incalculeren op 16-02 a.s. tegen HWP 7 ?

En dan mijn partij met zwart tegen Jan Geus, mijn eerste officiele partij tegen Jan. Jan speelde opvallend tam en passief tegen mijn lijfopening. Normaliter zou ik dan ruimtevoordeel krijgen, ware het niet dat ik per abuis een onnauwkeurigheid in de opening beging (te vroeg e6) en mijn loper op c8 insloot (die ik later financietteerde via b7).
Vervolgens kwamen we in een gelijke stelling, waarbij Jan niet inging op een zetherhaling (mijn dame joeg de witte dame achterna, zoals Alexis dat vroeger tegen Krystle deed in Dynasty). Na dameruil kreeg ik een betere stelling door het gedwongen creeren van een witte dubbelpion op de f-lijn. Ipv echter de druk er op te houden door beide torens op het bord te houden, ruilde ik een torenpaar af, waarbij wit weer zijn dubbelpion oploste. Vervolgens kwamen we in een eindspel van T, L en pionnen (wit) tegen T, P en pionnen, dat ongeveer gelijk stond. Zwart probeerde de boel via een pionopstoot te forceren, maar zag een tussenzet van wit over het hoofd; hierdoor kwam zwart minder te staan en verloor een pion. Uiteindelijk kwam de partij in de verre tijdnoodsfase (ik nog 1 minuut en zwart 5) en in een uiterste toreneindspel met zwart T tegen wit T en pion, won wit eindelijk via een Lucenabrugje. Ik weet niet of dit geforceerd was of dat ik een fout in het eindspel maakte, maar in ieder geval ben ik snel begonnen met het doornemen van een eindspelboekje (100000 dingen die een schaker van het eindspel moet weten), die ik in juni jl. had gekocht.
In ieder geval - ondanks mijn fouten en verlies- was ik content met mijn spel.

Özden Tuna