Kijk Uit 1 doet stap in goede richting

Castricum 1 - Kijk Uit 1    1˝ - 6˝

Vrijdag 2 oktober 2009 - Met een gedegen overwinning op Castricum heeft het eerste team van Kijk Uit haar voornemen om zo snel mogelijk terug te keren naar de promotieklasse kracht bijgezet. Niet alleen de winst was een plezierige ervaring maar ook de terugkeer van Jaap Kramer in het eerste team. Jaap liet zien dat hij het schaken nog niet is verleerd en demonstreerde dat met een fraaie partij waarin hij langzaam maar zeker zijn tegenstander overspeelde.


Jaap Kramer boekte een gedegen overwinning

Alle spelers waren zeer gemotiveerd en dat zag je ook op de borden. Met geconcentreerd spel werden de punten binnengehaald.
Arent van Nieukerken speelde de fraaiste partij van de avond. In een voor Arent onbekende opening offerde hij een stuk met goede aanvalskansen. In een zeer gecompliceerde stelling waarbij Arent de vijandelijke witte koning naar c4 had gejaagd, vond hij steeds de juiste zet. Zijn tegenstander gaf hem de eer om de partij met mat uit te maken.
Colleen Otten speelde tegen Heleen de Greef, in vroegere tijden een sterke speelster (ze is een internationaal FIDE meester) die gestopt was maar sinds een paar jaar het schaken weer heeft opgepakt. Even leek Colleen in het nauw te komen maar met enkele subtiele zetjes wist zij de dame van haar tegenstandster te veroveren waarna de partij simpel gewonnen werd.
Peter van Nieuwenhuizen stond de hele partij overwegend maar kon de winst niet direct vinden. In het resterende pionneneindspel kwam het krachtsverschil toch tot uiting. Door goed de zetten te tellen wist Peter de via de oppositie van de koningen de vijandelijke stelling binnen te dringen waarna zijn tegenstander meteen opgaf.
Sinclair Koelemij had geen kind aan zijn tegenstander. Al vroeg in de partij won hij twee pionnen zodat de winst eenvoudig werd binnen gehaald.


Sinclair Koelemij en Sebastiaan van Westerop aan bord 5 en 6

Enigszins teleurstellend was het optreden van Sebastiaan van Westerop. Dit was wel de partij waar het verschil in Elorating (13 punten) het kleinst was. Na een kleine blunder van Sebastiaan waarbij een pion verloren ging, kreeg hij een koningsaanval over zich heen die niet meer te stuiten was.
Ook André Kunst liet zijn beste spel niet zien. Na de opening stond hij beter met veel meer ruimte op de damevleugel maar toen hij zijn mooie loper moest ruilen draaiden de rollen om en stond zijn tegenstander beter. Juist op dat moment bood zijn tegenstander remise aan, dat natuurlijk werd geaccepteerd.
Peter Hamersma moest ondanks 240 punten ratingverschil toch nog zijn best doen om het punt binnen te halen. Een incorrect paardoffer van zijn tegenstander bood Peter de gelegenheid om de vijandelijke koning mat te zetten.

Gedetailleerde uitslagen

  Castricum 1 (1842)   -   Kijk Uit 1 (1963)     1˝ - 6˝
1 Heleen van Arkel-de Greef   (1990) - Colleen Otten (2080) 0 - 1
2 Sander Mossing-Holsteijn (2024) - Arent van Nieukerken (2060) 0 - 1
3 Erik van der Klooster (1803) - Peter van Nieuwenhuizen (1966) 0 - 1
4 Hans Leeuwerik (1872) - André Kunst (1950) ˝ - ˝
5 Gerrit Holsteijn (1872) - Sinclair Koelemij (1971) 0 - 1
6 Piet van Wonderen (1892) - Sebastiaan van Westerop   (1905) 1 - 0
7 Piet Kuijs (1696) - Jaap Kramer (1908) 0 - 1
8   Ab Hoolhorst (1630) - Peter Hamersma (1871) 0 - 1

André Kunst