Kijk Uit 2 verliest Russisch roulette tegen Hoofddorp

Kijk Uit 2 - Hoofddorp 1    3˝ - 4˝

Vrijdag 26 maart 2010 - Dit seizoen zit het ook totaal niet mee voor het tweede. Als de klad er eenmaal in zit, dan is het moeilijk om dit van je af te schudden. Tegen de bezoekende koplopers uit Hoofddorp zag het er in eerste instantie goed uit.

G. v. L., invaller voor Jan Jansen, was door mij geplaatst op bord 1, waardoor Ingmar en Özden een bord lager speelden.
Voorzover ik als spelend teamleider kon zien, stond G. snel een kwaliteit voor met zwart en leek hij een gevaarlijk ogende aanval te hebben tegen de witte koning over de g-lijn.
Ingmar stond met wit vrij snel een pion voor en leek deze met relatief gemak te gaan verzilveren.
Özden speelde met zwart aan bord 3 tegen Jan Los, die momenteel geen rating heeft, maar in 1999 nog tegen de 1900 stond. Özden kreeg een positioneel overwicht vanuit de opening (Skandinavisch) en -ondanks dat hij meer tijd verbruikte- kwam hij steeds beter te staan.
Aan bord 4 speelde Andries met wit een gelijk opgaande partij.
Aan bord 5 speelde Jan Geus met zwart tegen het Spaans en kwam er ook met initiatief uit.
Aan bord 6 kreeg Dick Wijker met wit in zijn nieuw gekozen lijfopening een overwegendere stelling.
Jaap speelde aan bord 7 met zwart een minimaal gelijk opgaande partij
Aan bord 8 speelde Paul Koper een in eerste instantie moeilijke wedstrijd met wit tegen Johan Baars.

Kortom, alles zag er zo mooi uit en het begon ook mooi.
Jan Geus won in het verre middenspel een stuk, nadat hij een gevaarlijke vrijpion had gecreeerd. Spoedig kon het eerste punt bijgeschreven worden.
Van G. werd verwacht dat hij zou winnen, maar zijn koning op de damevleugel 'was subject to' vervelende (eeuwige) schaakjes en overlegde met mij (chapeau dat hij deze regel m.b.t. de rol van de teamleider eerbiedigt) of hij remise mocht forceren/aanbieden, aangezien hij het niet meer zag zitten. Gezien de stand bij de andere borden, gaf ik hem carte blanche en hij forceerde vervolgens eeuwig schaak: 1.5 - 0.5
Tsja, nu moet ik even in mijn geheugen graven; o ja, er volgde nog een remise van Andries (overigens zonder vooraf in overleg getreden te zijn met de teamleider) in een dubbel toreneindspel: 2-1.

Zoals Brederode het ooit verwoordde, "Het kan verkeren", zo ging het nu helaas ook.
Dick Wijker aan bord 4 had druk tegen de lang gerokeerde zwarte koning (c7) en leek op z'n minst remise te hebben. Helaas maakte hij twee blunders na elkaar met materiaalverlies en een abrupt verlies tot gevolg. Ontzettend jammer, maar zoals ik in een eerder verslag schreef, zie ik dat Dick gaandeweg de schroom van zichzelf afwerpt en steeds meer het initiatief neemt vanuit de opening. Hopelijk vindt hij tijdens zijn studie genoeg tijd om ook een uurtje per dag even te schaken (youtube !!!) en vervolgens in dergelijke partijen met een overwegendere stelling door te bijten: 2-2

Ook de partij van Ingmar hield abrupt op, ook net als de andere jongeling Dick stond hij overwegender met een pion voorsprong en net op het moment dat hij bezig was zijn stelling te bevrijden middels de ontwikkeling van de loper op f1, maakte hij een rekenfout naar eigen zeggen en verloor materiaal: 2-3.
Tot nu toe had de jeugd (in de ruimste zin des woords) -G., Dick en Ingmar- slechts een schamel 0.5 punt afgeleverd. Vooral van onze wisselspeler van het eerste team had ik veel meer verwacht.

En wie schiet ons dan te hulp, als de jonge goden het laten afweten ? Juist, onze zeer gekoesterde Jaap, die de eeuwige schaakjeugd lijkt te hebben. In een ogenschijnlijk gelijk eindspel met ieder een dame, licht stuk en een rits pionnen, sleepte hij uiteindelijk toch nog een relatief onverwacht punt uit de partij. Volgens Jaap's woorden was het geluk/fout van de ander, maar je moet het maar kunnen, het afstraffen van die ene fout en dat komt op dit niveau (NHSB derde klasse) relatief vaak voor: 3-3

Op dat moment waren ik en Paul nog bezig. Mij werd toegefluisterd door Sebastiaan, dat remise een goed resultaat zou zijn, omdat Paul inmiddels een pion voorstond, nadat hij zich knap uit een moeilijke stand met pion achterstand had geworsteld.
Ik stond tegen Jan Los inmiddels zeer overwegend; zijn witte paard stond inmiddels in de stallen op de eerste rij, terwijl mijn paard op f6 de zwarte pion op e4 goed ondersteunde. De zwarte dame had zich inmiddels begeven in het witte kamp en de zwarte toren nam de witte stelling onder vuur vanuit de achtste rij. Ik moest alleen nog de laatste drie zetten doen voor de tijdscontrole (had ik nog 20 seconden voor). Of ik de stelling tot winst kon voeren, zou moeten blijken in de verlenging.
Helaas, ook deze partij eindigde even abrupt als de partijen van Ingmar en Dick en met hetzelfde 0-resultaat. Zwart zette zijn dame op d3 en stond na Td1 plotseling tot mijn verbijstering plotseling gevangen. "Hoe is dit mogelijk" dacht ik vol afgrijzen: 3-4,

Paul was nog als laatste bezig in een toreneindspel met een pion voor. Op zet 59 miste hij Tg7 met geforceerde winst van de zwarte pion op g6, waardoor hij een vrijpion zou hebben verkregen op g5. Ook na het missen van deze kans, waren er genoeg mogelijkheden om o.a. een matnet rond de zwarte koning te rijgen middels het naar voren laten lopen van zijn witte koning. In plaats hiervan danste de witte koning de tango met de schaakgevende zwarte toren.
Ik (en ook anderen) zag dit met lede ogen aan; om deze rampzalige avond goed af te sluiten, deed -terwijl ieder rond de 3.5 minuut speeltijd had- Paul nog eens een onreglementaire zet met zijn koning. Iemand van Hoofddorp riep meteen dat wit de partij verloren had, omdat zwart de koning mocht slaan, maar dit is niet juist; dit is geen snelschaak. Hoe de regels dan wel waren, wist op dat moment even niemand (waarschijnlijk -indien de speler in overtreding minder dan 5 minuten heeft- krijgt de ander er 2 of 3 minuten bij, maar dit zal nog onderzocht worden), maar het hoefde allemaal niet meer omdat beide spelers besloten tot een gentlemen's agreement, een remise dus: 3.5 - 4.5.
Paul was zichtbaar over de rooie en had het helemaal gehad. In ieder geval nogmaals mijn complimenten hoe hij een zichtbaar moeilijke stelling met pion achter alsnog om wist te turnen tot een waarschijnlijk gewonnen eindspel.

Door dit minimale verlies blijven we helaas op 3 matchpunten, maar we -geluk bij een ongelukp- stijgen we van de laatste naar de voorlaatste plaats (met half bordpunt voorsprong op KC 11).
Op 9 april a.s. spelen we de laatste wedstrijd tegen KC 11 en deze moet zeker gewonnen worden; ik zal er niet bij zijn, zoals bekend, vanwege mijn eenmalige dienstplicht van 3 weken, die ik moet vervullen in Burdur/Turkije (ik schrijf momenteel dit verslag op mijn laptop en kan deze emailen dankzij een onbeveiligde wireless internetverbinding van mijn bovenburen in Izmir).
Bij Aart Strik heb ik de vraag inmiddels uitstaan, hoeveel teams (1 of 2) zullen degraderen uit onze huidige poule.

Tevens was dit ook mijn laatste wedstrijd als teamleider; volgend seizoen (hopelijk nog steeds in 3D, omdat we makkelijk mee kunnen in deze klasse) neemt Jan Jansen het roer over.
Bij deze zou ik iedereen voor zijn inzet willen bedanken.
Andre Kunst zal hopelijk het teamleiderschap op zich nemen tijdens de laatste wedstrijd tegen KC 11 op 9 april. Go for it!!!

Gedetailleerde uitslagen

Kijk Uit 2 (1610)   -   Hoofddorp 1 (1689)     3˝ - 4˝
G. v. L. (0000) - Richard Copier (1705) ˝ - ˝
Ingmar Visser (1703) - Gerard Roos (1758) 0 - 1
Özden Tuna (1648) - Jan Los (0000) 0 - 1
Andries Visser (1605) - H. Vos (1701) ˝ - ˝
Jan Geus (1580) - R. Bolung (1754) 1 - 0
Dick Wijker (1571) - Wim van der Schoor (1690) 0 - 1
Jaap Beekhuis   (1553) - Stefan van Herwerden   (0000) 1 - 0
Paul Koper (0000) - Johan Baars (1528) ˝ - ˝

Teamleider Özden Tuna