Kijk Uit 2 verliest ook in het degradantenbal

Kijk Uit 2 - Kennemer Combinatie 11    3½ - 4½

Vrijdag 9 april 2010 - Een sportief dramatisch verlopen seizoen heeft Kijk Uit 2 tegen de Kennemer Combinatie 11 geheel in stijl afgesloten, zoals wel vaker dit seizoen verloren de schakers uit IJmuiden met de kleinst mogelijke cijfers.
Na wat gewissel aan de borden werd er om kwart over acht begonnen. Na een uurtje spel leek Paul Koper als eerste de punten binnen te kunnen halen. Een kwestie van tijd, totdat Paul verrast werd door een loperoffer en eeuwig schaak werd zijn deel.
Nog geen vuiltje aan de lucht natuurlijk. En zeker nadat Jan Geus zijn goede vorm bevestigde door Bert Bergshoeff keurig van het bord af te spelen.
Maar de wedstrijd kantelde. Onze eerste bord speler, met een riskante aanval op de koningsstelling van zijn tegenstander, kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd en moest, nadat zijn dame werd opgesloten, de eerste nul voor het team incasseren.
Dick Wijker zag in gewonnen stelling een prachtig zetje. Helaas verzuimde hij, waarschijnlijk door jeugdig overmoed, eerst een tussenzetje uit te voeren. De tweede nul was een feit.
Donkere wolken vormden zich in de speelzaal, en de plensbui begon echt toen onze nestor Jaap Beekhuis in gierende tijdnood mat in één over het hoofd zag en door zijn tijd ging.
De drie overgebleven borden hadden nog maar één taak: alle drie moesten ze winnen om alsnog een puntje bij te schrijven.
Het bleek een onmogelijke opgave. Andries Visser blunderde zijn paard weg en besloot met een alles of niets aanval toch nog iets te redden, maar meer dan eeuwig schaak zat er niet in.
Ingmar Visser deed het beter. Geduldig wachtte hij op het foutje van zijn tegenstander, en met een loperpenning kon hij een volle toren incasseren en het volle punt.
Onze invaller Patrick Koning liet op het bord in een schijnbaar verloren eindspel zijn merkwaardige gave zien om in verloren stellingen, als een dief in de nacht, toch nog met een halfje er vandoor te gaan.

Gedetailleerde uitslagen

Kijk Uit 2 (1581)   -   Kennemer Combinatie 11   (1570)     3½ - 4½
G. v. L. (0000) - Robert Balm (1574) 0 - 1
Ingmar Visser (1703) - Pim Abbestee (1605) 1 - 0
Patrick de Koning   (1474) - Gerda Schiermeier (1571) ½ - ½
Andries Visser (1605) - Paul Mathot (1691) ½ - ½
Jan Geus (1580) - bert bergshoeff (1420) 1 - 0
Dick Wijker (1571) - Frank Otten (1475) 0 - 1
Jaap Beekhuis (1553) - Joop Lambert (1654) 0 - 1
Paul Koper (0000) - Maarten Tuftens (0000) ½ - ½

Plaatsvervangend teamleider Andries Visser