Prima start Kijk Uit 3

Kijk Uit 3 - Krommenie 3    5½ - 2½

Vrijdag 30 oktober 2009 - Kijk Uit 3 is het nieuwe seizoen uitstekend begonnen, Krommenie 3 werd met redelijke hoge cijfers verslagen. Daar leek het lange tijd niet op, want na een uur spelen leken de donderwolken zich samen te pakken boven het derde team. Gregory van den Ende en Louw Post hadden een betere stelling, maar bij de andere strijders op, Guido de Waal na die in een remisestelling stond, leek het motto: "pompen of verzuipen". Maar zie, Kijk Uit 3 richtte zich op en een uurtje later stroomden de punten binnen. Dat 'pompen"  ging als volgt.
Gregory had wel een hele mooie loper, die het spel van zijn tegenstander totaal onder controle hield. Nadat zijn tegenstander, inmiddels al met stukverlies geconfronteerd in een stelling waar geen brood meer inzat, ook nog eens een pion weggaf, kreeg Gregory een hand.
Direct daarop profiteerde Wim Geels van een loperpenning op dame en toren en manoeuvreerde daarna behendig naar winst. Plots stonden we met 2 - 0 voor.
René Koens moest het opnemen tegen een jeugdspeler. René verloor zijn loper maar leek een vrijpion te krijgen. Helaas, het feest ging niet door. Zijn tegenstander neutraliseerde het gevaar en René kwam in een verloren stelling te staan.
Sjef Rosier probeerde het met twee vrijpionnen tegen een stuk, die tactiek slaagde wel en zo was het 3 - 1. Louw Post haalde daarna de eerste teampunten winnen door zijn stelling in winst om te zetten.


Peter Duijn en Guido de Waal aan bord 3 en 4

Peter Duijn maakte het weer een beetje spannend. Met een stuk minder probeerde hij nog een mataanval te plaatsen, maar nadat dat mislukte stonden zijn stukken uit positie, zodat het een koud kunstje was voor zijn tegenstander om de beslissende aanval te plaatsen.
Guido de Waal kwam in een eindspel terecht met ongelijke lopers en wat pionnen. Die zijn niet makkelijk te winnen maar Guido bleef het proberen. Zijn tegenstander verbruikte daarbij zoveel tijd dat hij door zijn vlag ging.
De winst was binnen, slechts één partij restte nog, die van Patrick de Koning. Deze stond volledig verloren. Stuk achter en twee vrijpionnen keken dreigend naar de promotievelden, kortom totaal verloren. Maar Patrick lurkend aan een "Hertog Jan" houdt wel van grapje op het bord. Hij kreeg een geniale ingeving. Gaf een torenschaakje en de monarch kon weggaan maar bleef dan eeuwig schaak houden. Dan maar een paard ervoor. Nee, ook dat kon ook niet, een vilein tussenschaakje zou het einde betekenen van de toren en het paard. Kortom remise. Zelden moet er zo'n Houdini act op de 64 velden te zien zijn geweest.

Gedetailleerde uitslagen

Kijk Uit 3 (1342)   -   Krommenie 3 (1343)     -
Patrick de Koning (1474) - Ronald Kraakman   (1715) ½ - ½
Sjef Rosier (1365) - Francisco Villa (1341) 1 - 0
Peter Duijn (1454) - Rob Oosterbaan (1406) 0 - 1
Guido de Waal (0000) - Chanoun Ben-Hur (1577) 1 - 0
René Koens (1211) - Jordi Lieuwen (0987) 0 - 1
Wim Geels (1319) - Loek Hof (1310) 1 - 0
Louwe Post (1229) - John Meijers (1068) 1 - 0
Gregory van den Ende   (0000) - Vincent Klaver (0000) 1 - 0

Andries Visser