Teleurstellende start van eerste team

Kijk Uit 1 - De Eenhoorn 3    4 - 4

Vrijdag 7 oktober 2011 - Met de ambitie om zo snel mogelijk weer terug te keren in de promotieklasse van de NHSB bondscompetitie is het eerste team van Kijk Uit aan het nieuwe schaakseizoen begonnen. Op papier heeft Kijk Uit 1 het sterkste team van haar poule, maar de marges zijn klein. Zodra een of meer invallers nodig zijn zakt de gemiddelde rating van het team snel.
De eerste ronde droeg niet bij aan de ambitie door een gelijk spel tegen de Eenhoorn 3. Twee vaste team spelers, Arent van Nieukerken en Sinclair Koelemij, waren verhinderd. Hierdoor was de gemiddelde rating van het team geslonken van 1924 naar 1861, zodat De Eenhoorn met een gemiddelde rating van 1890 theoretisch de beste kansen had.

Aan bord 1 speelde Colleen Otten tot in het verre toreneindspel, maar kon de partij niet winnen. Hetzelfde gold voor Peter van Nieuwenhuizen; ondanks sterk spel van Peter, wist hij dit niet in een vol punt om te zetten.
André Kunst en Sebastiaan van Westerop speelden onder hun kunnen. André werd wegcombineerd door zijn jeugdige tegenstander terwijl Sebastiaan in een verstikkende penning was verzeild geraakt. Slechts onder opoffering van een stuk kon hij zich bevrijden maar het materiaalverlies was te groot. Twee nullen dus.


Lourens van Veelen

De nieuwe aanwinst Lourens van Veelen wist wel aan de verwachtingen te voldoen door zijn zeer jonge tegenstander, die amper boven het bord uitkwam, na een lange tijd gelijkopgaande partij te verslaan. Bij Peter Hamersma eindigde de partij in remise.
De partij van invaller Jan Geus duurde zo lang dat Jan tijdens de partij zijn stijve spieren met rek en strek oefeningen probeerde los te maken. In de tijdnoodfase van zijn tegenstander begon Jan mee te vluggeren zonder te noteren terwijl Jan nog ruim voldoende tijd had. Omdat hij de zetten niet meer kon reproduceren moest de partij in zijn eigen tijd op een ander bord gereconstrueerd worden. Dat duurde zo lang dat ook bij Jan de laatste vijf minuten was aangebroken. Beide spelers vluggerden verder in een dame-pion eindspel dat spoedig remise werd gegeven.
De andere invaller, Andries Visser, speelde een prima partij. Andries kwam een loper voor, die hij in het eindspel weer teruggaf voor een gewonnen positie.

Al met al een teleurstellende start voor Kijk Uit 1. Gelukkig is er nog niets verloren, maar als het team de ambitie wil waarmaken om volgend jaar weer te promoveren dan zal op volle oorlogssterkte en met nog meer inzet de tegenstanders tegemoet getreden moeten worden.

André Kunst