Sinclair Koelemij snelschaakkampioen 2012-2013

Peter Hamersma winnaar kleine finale

Vrijdag 28 december 2012 was het jaarlijkse snelschaaktoernooi van schaakclub Kijk Uit. Met achttien fanatieke schakers begonnen we aan het snelschaaktoernooi verdeeld over drie poules. Om je te plaatsen was het volgende nodig: de nummers één en twee zouden zich automatisch plaatsen, en de beste twee nummers drie zouden zich ook plaatsen voor de eindstrijd.

In groep A waren er weinig verrassingen Ingmar en André gingen gemakkelijk door, en Paul eindigde met 3 punten op plaats 3.
Groep B waren de favorieten Dick, Peter Hamersma en Andries. Dick won de groep overtuigend met 5 uit 5, Andries volgde met 4 uit 5 en Peter had het duidelijk niet. Hij verloor de eerste 3 partijen waaronder één tegen Barry Broek. Barry won daarna nog 2 partijen waardoor hij kans zou hebben op de finalegroep! Dat zou van de laatste groep afhangen hoe hoog de nummer 3 daar zou eindigen.
In groep C waren er een aantal favorieten voor de finalegroep: topfavoriet Sinclair Koelemij, Gregory van den Ende, Özden Tuna en Patrick de Koning. Sinclair deed wat hij moest doen en stond alleen een half puntje af aan Patrick, dat halfje dat Patrick uit de partij tegen Sinclair had was genoeg om met 3.5 punt in de finale te geraken. Özden en Gregory eindigde allebei op 3 punten, daardoor moest er een extra partij worden gespeeld om te bepalen wie naar de finale zou gaan. Deze partij werd door Gregory gewonnen. Paul had zich teruggetrokken voor de finale en dat bepaalde de volgende finalegroep: André, Sinclair, Ingmar, Dick, Gregory, Andries, Patrick en Barry.

Meteen in de eerste ronde was het André tegen Sinclair, een zeer belangrijke partij voor de titel. André won de partij en lag meteen op titelkoers. Ingmar kwam niet verder dan een remise tegen Andries in de eerste ronde, en verloor daarna van Sinclair. De titelstrijd ging duidelijk tussen Sinclair en André. André stond onderweg een halfje af aan Dick, en Sinclair kwam steeds dichter in de buurt. Ingmar maakte een beslissende fout door een toren weg te geven tegen Gregory.
In de laatste ronde was het Ingmar tegen André, André had aan remise genoeg om kampioen te worden. Sinclair moest winnen om titelaspiraties te houden. Dat deed hij ook nadat tegenstander Gregory een onreglementaire zet deed. André moest dus aan de bak in de laatste minuut. Hij liet zich alleen foppen door Ingmar waardoor hij verloor en Sinclair zich snelschaakkampioen mag noemen!
Peter Hamersma won de B-groep overtuigend door alle partijen te winnen, Özden werd met 8 uit 9 2e.