Kijk Uit verliest derby tegen Santpoort 2

Kijk Uit 1 - Santpoort 2    3 - 5

Zaterdag 24 november 2012 - Afgelopen zaterdag speelde we in de vierde ronde van de promotieklasse tegen Santpoort. Een tegenstander die we - qua ELO - aan zouden moeten kunnen. De middag begon met aardig weer, maar eindigde in een grote regenbui! Het weer gaf al aan wat we konden verwachten!

Je hebt van die dagen waarop alles misloopt. Dat gevoel had ik als teamcaptain al vrij snel. Een rondje na twee uur langs de borden aan het begin van de partijen leverde het volgende beeld op. Colleen Otten aan bord 1 verdedigde zich met d6 en Pf6 op de zetten e4 en d4. Een soort Pirc waarbij de stelling in evenwicht was. Arent van Nieukerken speelde met wit e4 tegen een Siciliaanse verdediging, maar vergaloppeerde zich ergens in het middenspel en stond gelijk of iets minder. Sinclair Koelemij was na twee uur spelen in een hopeloze stelling terecht gekomen, waar mat of stukverlies voorkwam en kon meteen opgeven (0 - 1).
Peter van Nieuwenhuizen speelde met wit, maar winst verwachtte ik niet na de eerste zetten: 1. d4 d6 2. c4 e5 3. dxe5 dxe5 gevolgd door dameruil op zet 4. Dxd8 Kxd8, kortom na twee uur was de stelling gelijk. Guido van Leen stond na twee uur in een ongelooflijk complexe stelling met wederzijdse kansen, die was ontstaan na een Scandinavische opening. Aan bord 6 speelde André Kunst een leuke partij. Na twee uur stond hij prima, nadat zijn tegenstander een pion weggaf op een cruciale plaats namelijk op d6! André kreeg een paard op veld d6, terwijl zwart nog niet had gerokeerd. Ingmar Visser kwam al snel onder druk te staan en de vraag was steeds: hoe lang houdt hij dit vol? Eén fout en het zou afgelopen zijn. Aan het laatste bord speelde Sebastiaan van Westerop een rustige partij en kwam beter te staan. Tot zover de stand na twee uur spelen, maar hoe liep het af?

Dus: 14.00 uur Sinclair verliest; 14.30 uur Arent maakt een fout en verliest een stuk en de partij; 15.55 uur In een partij waarin door beide partijen grote fouten worden gemaakt en André langs de rand van de afgrond ging, wint hij tenslotte de partij door een aftrekschaak waarmee hij een dame wint. Voor de toeschouwer wel leuk om naar te kijken!

De stand dus: 1 - 2; 16.45 uur Sebastiaan is het niet gelukt om vanuit een betere stelling de winst te vinden. Integendeel, hij is een pion achter gekomen in een paard-pion-koning eindspel. Met moeite kan hij het remise houden. Colleen heeft inmiddels een remisestelling bereikt, maar probeert nog het een en ander maar om kwart over vijf is het remise. Stand is 2 - 3 voor Santpoort. Inmiddels heeft Peter een iets betere stelling bereikt, maar niet voldoende voor de winst en om kwart voor zes wordt het remise. In een uitermate spannend eind van zijn partij weet Ingmar na goed te hebben verdedigd, zijn partij remise te houden door eeuwig schaak (3 - 4).

De laatste die speelde was Guido. Zijn tegenstander had een kwaliteit geofferd voor twee pionnen, maar Guido's stukken konden niet actief worden. Ondanks na zes uur schaken en verwoede pogingen om tegenspel te creëren, ging hij strijdend ten onder en dus ook Kijk Uit (3 - 5).

Dit team was geen schim van de vorige wedstrijden, maar blijkbaar heeft iedereen wel eens een offday. Voor gedetailleerde uitslagen zie de NHSB site.

Peter Hamersma