Kijk Uit in de gevarenzone na verlies tegen koploper H.W.P.

Kijk Uit 1 - H.W.P. Haarlem 2    3 - 5

Zaterdag 9 maart 2013 - Afgelopen zaterdag moest het eerste van Kijk Uit aantreden tegen de koploper in de promotieklasse van de NHSB. Een zware tegenstander met een gemiddelde Elorating van 1939. Veel spelers bereikten het clubgebouw kletsnat doordat het stroomde van de regen. Door ziekte kon Sinclair Koelemij niet meespelen en zijn plaats werd ingenomen door Andries Visser. Om de tegenstander in het ongewisse te laten over onze opstelling speelden we met een andere opstelling dan we normaliter doen.

Het begon allemaal niet slecht. Een grote diversiteit van openingen: Spaans, Aljechin, Caro-Kann, Konings-Indisch, Modern/Pirc, Siciliaan, Scandinavisch/Blackmar-Diemer Gambiet en natuurlijk de Sebastiaan variant met b3 en e3 kwamen aan bod.

Aan bord 3 speelde Peter van Nieuwenhuizen met de zwarte stukken en kreeg een Caro-Kann op het bord. Voor Peter bekend terrein, en er kwam een boeiende stelling op het bord nadat beide partijen lang hadden gerokeerd. Ook voor zijn tegenstander Harry Lips bleek dit bekend te zijn en dit resulteerde na enige afruil in een remise. Colleen speelde dit keer aan bord 5. De laatste tijd is zij niet echt in vorm en ook vandaag liep het stroef. Haar tegenstander koos een zeer agressieve aanval op de koningsvleugel met de opmars h4-h5 en vervolgens gevold door hxg6 en dame en toren op de h-lijn. Tegen dit geweld had Colleen geen antwoord en ging kansloos ten onder.

Guido van Leen, die met zijn auto vast zat in een file op de A9, kwam een half uur later. Ging achter zijn bord zetten en antwoordde op e4 met d5. Tot zijn verrassing speelde zijn tegenstander daarna d4. Er volgde 2…….. dxe4 3. Pc3 e5!? 4. dxe5 Dxd1. Daarna ontstond er een waar gevecht waar Guido steeds de scherpste variant koos en uiteindelijk winnend de partij afsloot!

Ingmar speelde een prima partij. In een Konings-Indische partij die gelijk opging verdedigde hij consequent en nadat zijn tegenstander een onnauwkeurige zet deed, trok hij het initiatief naar zich toe. De partij eindigde door eeuwig schaak, maar helaas had Ingmar niet gezien dat er meer in de stelling zat als hij een stuk zou hebben geofferd!

André speelde met de witte stukken zijn favoriete Siciliaanse opstelling met f4 en Lc4. Er ontstond een vlijmscherp duel waar op een zeker moment zijn tegenstander de dame moest offeren voor een toren en een loper. Ofschoon André probeerde de winst te vinden, lukte hem dat niet en met nog enkele minuten op de klok werd tot remise besloten.

Sebastiaan heeft een aparte speelstijl. In een partij waar je als toeschouwer niet precies kon zien wie er beter stond,  kwam - gelukkig - Sebastiaan heel aardig uit tevoorschijn. Helaas zat er geen winst in de stelling met ongelijke lopers er werd het na 5˝ uur remise en was de stand 3-3.

Nu speelden alleen Arent aan bord 1 en Andries aan bord 2 nog. Arent speelde aan bord een variant uit het Spaans waar snel de witte loper werd afgeruild. Zijn hele partij had hij een dubbelpion, maar als compensatie lange tijd het loperpaar. Nadat een eindspel overbleef met gelijke lopers moest Arent goed en nauwkeurig verdedigen. Ergens heeft Arent de remise laten liggen en verloor uiteindelijk het eindspel.

Als laatste was Andries nog bezig. Hij speelde een goede partij en lange tijd ging de partij gelijk op. Na bijna 6 uur speelde ging het mis en was geen verdediging meer mogelijk.
Kijk Uit had weer verloren en wel met 5-3 van koploper H.W.P. Haarlem 2.

Met nog 2 ronden voor de boeg op 6 april en 20 april a.s., tegen respectievelijk De Uil 1 uit en S.C. Aalsmeer, moet Kijk Uit laten zien dat zij in de promotieklasse thuis hoort. Dat betekent twee keer winnen! Voorwaar geen gemakkelijke opgave!

 Voor gedetailleerde uitslagen zie de NHSB site.

Peter Hamersma