Kijk Uit 1 handhaaft zich in promotieklasse

Kijk Uit 1 - Aalsmeer 1    4½ - 3½

Zaterdag 20 april 2013 - Voor aanvang was er nog weinig hoop bij de teamleden van Kijk Uit 1, vele hadden er al vrede mee dat ze volgend jaar weer in de eerste klasse zouden spelen (mooi avondje Magnus/Anna Paulowna??). De voorbereiding was verre van vlekkeloos…

De laatste 168 uur van Kijk uit in de promotieklasse: op zaterdag had teamleider (Peter Hamersma) iedereen gemaild (20.48) of ze konden meespelen. Arent had al laten weten dat hij niet zou kunnen spelen, daarom de eerste vervanger -> Andries. Na 7 minuten werd het duidelijk dat Sinclair ook niet kon meespelen, vervanger nummer 2??? Ja, dat was de grote vraag…, eerst maar eens de jeugdspelers gevraagd, die konden niet…. Op vrijdag om 12.00 (nog 24 uur te gaan voor de wedstrijd) belde Peter H. met de bondwedstrijdleider Andries dat hij het team niet rond kon krijgen….

Andries belde meteen routinier Jan Geus op of hij kon meespelen. Die kon gelukkig waardoor het team eindelijk compleet was, maar de grote vraag wie zou er rijden? Na veel overleg wilden Colleen en André wel rijden, Sebastiaan en Guido zouden op eigengelegenheid gaan.

De grote dag zelf, zaterdag 20-04-2013 om 12.00 werd ik ge-appt door Guido dat hij er bijna zou zijn (je zou denken ruim op tijd, maar Guido was in de veronderstelling dat het om 12.00 uur zou beginnen).
Daarna kregen we een telefoontje van Jan Geus, is Peter N verhuisd? Tja 2 jaar geleden…
Na even op internet gekeken konden we Jan weer terugbellen met het juiste adres, en gingen we maar weer verder richting Hoogwoud (NH). Om 12.50 kwamen we aan en Guido liet even zien dat hij het niet erg fijn vond dat hij er al om 12.00 uur was. Sebas was er gelukkig ook dus we konden al beginnen om 13.00 uur, om 13.15 kwam de rest binnen (Colleen, Peter N en Jan).

Omstreeks 14.00 uur leek er weinig aan de hand te zijn, Colleen stond beter en won een pionnetje. En de rest stond vrijwel gelijk, Sebas had niet een hele mooie stelling, en zag dat ook aan het resultaat, hij offerde zijn toren en het leek te kunnen, maar als je beter keek zag je dat het 0 - 1 betekende (hij had zijn hoofd er ook niet helemaal bij vanwege privéomstandigheden).

Maar op bord 8 had Jan na een klein gelukje opeens 3 vrijpionnen, je zou zeggen dat dit niet meer mis zou kunnen gaan? De tegenstander speelde nog lang door, maar de ervaren Jan maakte het koelbloedig af, 1 - 1. Ingmar op bord 3 kwam slecht uit de opening met zwart en probeerde Slavisch te spelen, hij werd onder vuur genomen door zijn tegenstander, maar kon alles keepen. Toen zijn tegenstander remise aanbood, besloot hij het aan te nemen na advies van André en Colleen, stand 1½ - 1½.

Andries was op de goede weg om net als Jan Geus het volle punt binnen te harken, iedereen rekende er ook op, maar na een blunder(loper weggegeven) was de hoop vervlogen, 1½ - 2½.

Het werd steeds heter onder onze voeten, want degradatie leek een feit te worden….

Maar het geluk stond duidelijk aan onze zijde, Colleen kreeg naar eigenzegge via een combinatie de winst in haar schoot geworpen, waardoor we weer gelijk stonden 2½ - 2½. André heeft het duidelijk niet dit seizoen, en dat liet hij weer eens zien. In het begin trapte hij in het openingsvalletje, en daarna verloor hij een kwaliteit en ging het helemaal mis. 2½ - 3½. Peter van Nieuwenhuizen kreeg een soort Pirc tegenover zich, en daar wist hij heel goed tegen te spelen, zo goed zelfs dat alle hoop terug kwam 3½ - 3½.

Nu kwam alles aan op Guido, Guido die ook tevens zijn laatste wedstrijd zou spelen voor Kijk Uit 1 kwam in een zeer gesloten stelling, beiden probeerde te forceren en dat viel uiteindelijk in Guido’s voordeel uit, hierdoor was de eindstand 4½ - 3½, waardoor het leek dat we degradatie zouden ontlopen. De andere teams waar we afhankelijk van zouden kunnen zijn deden het allebei niet slecht, Het Witte Paard won vrij eenvoudig van Caïssa-Eenhoorn. En De Uil was aardig bezig tegen Heerhugowaard. Uiteindelijk kwam Heerhugowaard met 4 - 2 voor te staan en dat betekende dat we 3 teams onder ons zouden hebben. Dat zou weer betekenen dat we afhankelijk zouden zijn van de KNSB. Hoeveel zouden er degraderen, bij 3 teams zou het einde verhaal zijn.

Rond klokslag 20.00 uur die avond werd het duidelijk….. Kijk Uit 1 mag blijven spelen in de promotieklasse!
We blikken terug op een seizoen waar we de kansen hebben laten liggen, een goede start met 3 overwinningen maar een vervolg van 5 nederlagen is zeker om te huilen. De laatste en belangrijkste wedstrijd hebben we wel weer gewonnen maar het had beter gemoeten, en dat is volgend jaar ook de insteek.
Dit moeten we wel zonder Guido doen want hij gaat zijn dromen proberen waar te maken, en wij wensen hem heel veel succes daarmee! En natuurlijk gefeliciteerd met je topscores titel van het 1ste!

Tot volgend jaar!

 Voor gedetailleerde uitslagen zie de NHSB site.

Ingmar Visser