Een zeperd voor Kijk Uit 2

Het Witte Paard 2 - Kijk Uit 2    6 - 2

Vrijdag 1 maart 2013 - Na het knullige gelijkspel in Wijk aan Zee tegen Het Paard van Ree, kwam er voor het tweede team een uitgelezen kans op eerherstel tegen Het Witte Paard in Zaandijk, koploper in de poule. Hoe anders liep het weer eens.

Paul Koper was al heel snel klaar met zijn spelletje, na een hoop geruil over en weer, kwamen beiden spelers remise overeen.
Op de andere borden leek het er allemaal gunstig uit te zien. Gregory stond in zijn geliefde Morragambiet erg goed, Jan Jansen en invaller Louw Post hadden beiden een kwaliteit meer.
Dus het team lag prima op koers,
Maar dit hielden de strijdmakkers niet lang vol. Onverwachte tegenwind maakte een einde aan de gedachte op een goed resultaat van Louw. De stelling veranderde plots in een ruïne. En de eerste nederlaag was een feit.
Daarna ging het snel. Ik hoorde Jaap Beekhuis vertellen aan zijn tegenstander, dat naarmate de partij vorderde, het schaakspel steeds moeilijker werd. Inderdaad voor Jaap wel, want hij stond ook met lege handen.
Jan Jansen met zijn kwaliteit meer, had een heel open stelling, overal zaten er dreigingen verscholen. Zijn tegenstander profiteerde als eerste, en de derde nul was een feit.
Jan Geus in de Hollandse opening werd toch wel een beetje verrast doordat zijn tegenstander er een gambiet van maakte. Jan mocht de pionnen op de koningsvleugel slaan, terwijl aan de andere kant de damevleugel onder handen werd genomen. Een tactisch foutje van Jan, volgens zijn zeggen, hij verzuimde d5 te spelen. En u raadt het al lezer, de 4e nul op rij.
Daarna liet Andries Visser zijn tegenstander in een aftrekschaakje lopen, met damewinst als gevolg. Dat daarna nog werd doorgespeeld is me nog niet helemaal duidelijk.
Buurman Dick Wijker speelde de afruilvariant van het Frans, ik moet eerlijk bekennen, dat ik nu weet dat het een echte remisevariant is, ik heb voor beide spelers nergens echt kansen gezien. Remise dus.
Gregory van den Ende, onze gelegenheid bord 1 speler (bij afwezigheid van Peter Hamersma) stond zeer goed, totdat hij een stuk wegblunderde, kwam daarna in een verloren eindspel terecht. Probeerde volgens mij, "tegen beter weten in" er nog iets van te maken. Maar zijn tegenstander maakte geen fout meer. Een dikke 6 - 2 nederlaag werd ons deel.

Toen ik later van Ingmar hoorde dat het bekerteam van Kijk Uit er ook nog eens is uitgeknikkerd tegen Santpoort (1 - 3) , kan ik wel zeggen dat het niet een echt goede dag voor de Kijk Uit schakers was. Voor gedetailleerde uitslagen zie de NHSB site.

Andries Visser