Kijk Uit 3 onderuit tegen buurman Santpoort 5

Kijk Uit 3 - Santpoort 5    2½ - 3½

Vrijdag 8 maart 2013 - Het derde team van Kijk Uit heeft het niet kunnen bolwerken tegen Santpoort 5, een team dat voornamelijk bestaat uit jeugdspelers, uitgezonderd de twee kopborden. Daar lag meteen al een gevoelig punt voor onze eerste bord speler Barry Broek. Die had de rating gelezen en maar besloten om een bordje lager te gaan schaken. Gelukkig heeft Patrick de Koning lak aan ratings, dus nam hij de positie zonder aarzelingen over.

Vol goede moed namen de strijders plaats achter het bord, met nog een kleine toevoeging aan de "jonkies" van Santpoort, dat ze het voorzichtig aan moesten doen met onze nestors van het derde team.
Invaller Rick Mulder had aan voorzichtigheid (was ook inderdaad bedoeld voor Santpoort) geen enkele boodschap, met ware heldenmoed of doodsverachting(?) gooide hij zich in strijd. Zijn verdediging, als daar al enige sprake van was, maar laten voor wat het was. Dat liep dus niet goed af.
Louw Post had ook al wat materiaal verloren, de situatie werd precair. Tot plotseling een reddende engel verscheen. Zijn tegenstander liet zijn dame onbeheerd staan.

We stonden weer gelijk. En gezien de stand op de andere borden zat er wel een goed resultaat in. Helaas ....

Peter Duijn nam in een goed opgebouwde partij remise, terwijl hij een stuk had kunnen winnen
Wim Geels, in een uistekende stelling, verloor plotseling zijn toren en kon de hoop op een goed resultaat opgeven.
En zo was de wedstrijd tegen Santpoort in korte tijd de andere kant op gekanteld.

Op de kopborden werd nog keihard geknokt. Patrick werd steeds meer naar achteren gedrukt, maar zoals wel vaker, is hij dan op zijn creatiefst , met een paar wonderbaarlijke manoeuvres bevrijdde hij zich uit de greep van zijn tegenstander en werd er remise overeen gekomen.
Dus moest Barry winnen om een gelijkspel voor ons uit het vuur te halen. Met dame loper en een pionnetje minder moest Barry strijden tegen een dame en paard. Dat bleek toch enigszins te hoog gegrepen. En zo moest hij ook berusten in remise.

We hebben nog een kans om de toch wel schamele 3 punten die we tot nu toe verzameld hebben uit te breiden. En wel op dinsdag 26 maart bij HWP in Haarlem. Hopelijk laten we daar onze tanden weer eens zien. Voor de gedetailleerde uitslagen zie de NHSB site.

Andries Visser