Colleen Otten snelschaakkampioen 2013-2014

Vrijdag 27 december 2013 - Kerst was afgelopen en de schakers van schaakclub Kijk Uit kwamen weer bijeen om uit te vechten wie zich weer een jaar lang snelschaakkampioen mag noemen. Veel oud-kampioenen waren aanwezig en zo ook de titel verdediger Sinclair Koelemij. Na enig aandringen besloot Willem de Ruig ook weer mee te doen en zodoende gingen 21 schakers het dit jaar uitvechten. Deze werden verdeeld in twee groepen één groep van 10 en één groep van 11.

In voorronde groep A zaten titelkandidaten Colleen Otten en André Kunst, maar ook Peter Hamersma en Andries Visser zijn altijd gevaarlijk. In deze groep ging Colleen vliegend van start. Andre , Peter en Barry Broek gingen ook goed van start! In het onderlinge duel tussen Andre en Colleen ging uiteindelijk Colleen er met de winst vandoor en leek daardoor ook op groepswinst af te streven, uiteindelijk werd Colleen ook zonder puntenverlies (!) eerste in groep A. Andre , niet van slag gebracht door de nederlaag tegen Colleen, maakte ook geen fout meer en werd tweede. De strijd om de derde plek leek tussen Peter en Barry te gaan. Helaas voor Barry was Peter net te sterk en zodoende werden Peter en Barry respectievelijk 3e en 4e. Andries had na een stroef begin zichzelf goed hersteld en werd 5e. Dirk Geels werd gedeeld zesde met Vi Quan Tran maar vanwege onderling resultaat werd Dirk 6e en Vi Quan 7e. Sjef Rosier kon geen vuist maken dit jaar en werd 8e. Egbert Mulder en Peter Stekelenburg werden 9e en 10e.

In voorronde B probeerde kampioen Sinclair Koelemij zijn titel te verdedigen en door te dringen tot de finale groep. Ingmar Visser, Sebastiaan van Westerop en Dick Wijker leken de sterkste spelers om hem te vergezellen, maar er konden er maar drie door, en dan zijn er altijd nog de onvoorspelbare Patrick de Koning en Willem de Ruig kan ook van iedereen winnen.
Sinclair liet zijn dat hij de man te verslaan is door ongeslagen (3 remises) door te dringen tot de finale groep. Ingmar met evenveel punten ging met hem mee naar de finale. Dick en Sebastiaan hadden de beste papieren voor de laatste finale plek. In het onderlinge duel wist Sebastiaan te winnen en leek door te gaan, helaas voor hem liet hij punten liggen tegen Patrick en Willem, zodoende ging Dick door met een half puntje meer.

Na de voorrondes werden er drie finalegroepen gemaakt. In de finalegroep 1 gingen Colleen, Andre , Peter, Sinclair, Ingmar en Dick uitmaken wie de snelschaakkampioen dit jaar werd. Na de eerste ronde leek het een spannende finale te worden door twee remises en een overwinning van Ingmar en Colleen (Colleen's eerste puntenverlies!). Getergd door de waarschijnlijk tijdelijke laatste plaats zette Coleen haar schouders er onder en wist daarna te winnen van titel verdediger Sinclair. Ingmar probeerde door te zetten na zijn overwinning op Colleen maar liep tegen een nederlaag op tegen Dick, waardoor iedereen al puntenverlies had geleden. Colleen nog steeds niet verleerd om te winnen, won ook in de derde en vierde ronde, waarbij naaste achtervolgers puntenverlies opliepen waardoor ze alleen kop ging.
Toen de laatste ronde begon was Colleen eerste en had ze minimaal een half punt nodig om weer snelschaakkampioen te worden. Peter was het laatste obstakel op haar pad en ook deze partij won Colleen, waarna ze dus met 4 punten uit 5 wedstrijden snelschaakkampioen van het seizoen 2013-2014 is! De tweede plek ging naar Andre kunst (3/5) die op onderling resultaat Ingmar voorbleef (3/5). Peter werd 4e (2/5) waarna Sinclair en Dick gedeeld 5e werden (1,5/5).

Secretaris Dick Wijker reikt de taart(bon) uit aan Colleen Otten

In de 2e finalegroep besloot Sebastiaan te laten zien waarom hij in finalegroep1 thuis hoort. Hij had na drie rondes nog geen puntenverlies waar zijn achtervolgers Andries, Patrick en Barry dat al wel hadden. Patrick won het onderlinge duel van Andries maar liep op tegen de muur die Halil Gül (verlies) en Barry (remise) hadden opgetrokken. Andries maakte goed gebruik van die nederlagen aangezien hij beide partijen won. Sebastiaan won ook zijn laatste twee partijen en kwam op 5 uit 5 en kon zich daarmee kronen tot kampioen van groep 2. Andries werd tweede (3/5) en Patrick werd 3e (2,5/5) Barry had evenveel punten maar bleef net achter Patrick op SB punten waardoor hij genoegen moest nemen met de 4e plaats (2,5/5). Halil werd 5e met (2/5). Voor Dirk duurde de avond net te lang, na een goed resultaat in de voor rondes ging het in de 2e groep minder (0/5).

De 3e finalegroep was in tijden niet zo spannend geweest! Met Paul Koper die er nipt bovenuit stak met (3,5/5). Voor de tweede plek was er een grote strijd gaande tussen René Koens, Rick Mulder en Vi Quan Tran. Alle drie eindigden ze op 3 punten uit 5 wedstrijden, daarom werd er gekeken naar de SB punten. Dankzij een knappe overwinning van René op Paul had hij de meest SB punten en kwam hij op de 2e plaats (3/5) Rick en Quan wonnen beide van René alleen Rick had een half SB puntje meer waardoor hij 3e werd (3/5) Quan werd dus 4e (3/5). Egbert Mulder kwam een half puntje te kort en kwam daarmee op de 5e plaats (2,5/5) Louw Post werd zesde (2/5) en Peter Stekelenburg werd 7e (1/5). Er was niet genoeg tijd voor de laatste zesde ronde vandaar dat er maar 5 rondes werden gespeeld.
Nogmaals gefeliciteerd snelschaakkampioen 2013-2014 Colleen Otten!

7 Peter Stekelenburg Peter Stekelenburg     1 2½ - 0 0 0 1 0

De laatste ronde van finalegroep 3 is i.v.m. de tijd niet meer gespeeld.

Voorronde groep A

Pl   Naam  Score SB   1     2     3     4     5     6     7     8     9    10   Geplaatst voor