Kijk Uit 2 door oog van de naald

Kijk Uit 2 – Kennemer Combinatie 6 J

Vrijdag 8 november 2013 - Kijk Uit was gebrand op wraak! Vorig seizoen (toen nog achttallen) verloor Kijk Uit van ditzelfde team met 1 - 7. Een blamage die weggepoetst moest worden, en dat zou toch ook wel lukken? Met een kleine vertraging kon de wedstrijd rond kwart over acht beginnen. Kennemer Combinatie speelde met een jeugdteam met uitzondering van de team captain.

Als eerste klaar was Gregory van den Ende op bord 1. Zowel hij als zijn tegenstander voelden zich gedwongen tot zetherhaling omdat ze bang waren de ander een voordeel te geven. Al vrij snel waren de eerste punten op het scorebord. ½ - ½

Toen gebeurde er een tijd niks. Jan Geus (bord 3) ontwikkelde langzaam een gevaarlijk uitziende koningsaanval, Jan Jansen (bord 5) kwam wat minder te staan en volgens mij kwam ook Andries (bord 4) iets minder te staan. Barry Broek (bord 6) en ikzelf (Dick Wijker, bord 2) hadden een gelijke stelling. Mijn tegenstander besloot remise aan te bieden, ik accepteerde het niet.
Vrij snel daarna gebeurde er iets bij Jan Geus. Jan had zijn koningsaanval uitgebreid met een loper, dame, twee torens en ook een gevaarlijke pion op a4 (de witte koning stond op b1). Dit was teveel van het goede en de pion op b2 zou vallen met alle gevolgen van dien. Jans tegenstander zag de bui hangen en zag dat er niks meer tegen te doen was en besloot zo doende op te geven. 1½ - ½! Al meer punten dan vorig jaar! Met minder spelers!

Onze andere Jan, Jan Janssen, stond al een tijdje slechter, waar hij nog sterk uit de opening kwam, deed hij een paar mindere zetten, en bij schaken zorgen een paar mindere zetten ervoor dat een betere stelling omdraait naar een verloren stelling. Jan verloor eerst een pion, later een kwaliteit en toen zijn tegenstander een toren voor kwam te staan gaf Jan op. 1½ - 1½.

Even later verloor Andries! Hij accepteerde een offer waardoor zijn tegenstander twee vrijpionnen had. Dit kon Andries niet meer tegen houden en verloor zo de partij. Na afloop baalde hij dat hij het offer had geaccepteerd want anders zou het zeer waarschijnlijk remise zijn geworden. 1½ - 2½!

Winst leek ver weg. De volgende die de stukken in de doos kon doen was Barry Broek. Barry speelde een goede partij, gaf bijna niks weg en kwam positioneel iets beter te staan. Dit kleine voordeel kon hij uitbuiten doordat zijn tegenstander gedwongen was om een offer te doen (in tijdnood!). Barry weerlegde dat offer perfect waardoor hij een stuk voor kwam! Zijn tegenstander dacht dat stuk terug te winnen en het zag er gevaarlijk uit. Gelukkig hield Barry zijn hoofd koel en zag hij een hele mooi mat in 5 (!) zetten. 2½ - 2½!

Als laatste was ik zelf nog bezig, ook hier was er tijd nood. Nadat er al drie keer remise aangeboden was en ook drie keer afgewezen, bood ik het aan vlak nadat Jan Geus had gewonnen. Dit aanbod werd afgewezen want ze stonden achter. Zonder zelf een zet te doen bood mijn tegenstand remise aan toen Jan Janssen verloor en dit keer besloot ik door te spelen. Na drie remise aanbiedingen binnen ±20 minuten en drie zetten moest er wel een winnaar komen! Mijn tegenstander kon een pion niet meer dekken waardoor ik een pion won en zelfs een vrij pion kreeg op de a-lijn. Opeens moest hij zowel tegen tijdnood als een vrij pion vechten. Met nog drie seconden (!) op de klok passeerde hij de 36 zetten grens waardoor hij een kwartier extra kreeg. Helaas voor hem bleek de vrijpion teveel en stond hij voor de keuze of mat, of promotie toelaten. Hij besloot de partij op te geven waardoor Kijk Uit door het oog van de naald de overwinning binnen sleepte! 3½ – 2½!

Voor gedetailleerde uitslagen en de stand zie de NHSB site.

Dick Wijker