Andries Visser reuzendoder en een
bijna kampioenschap voor Kijk Uit 5

Kijk Uit 3 - H.W.P. Haarlem 9    2 - 2

Kijk Uit 5 - H.W.P. Haarlem 11J   2˝ - ˝

Keizercompetitie ronde 30

Vrijdag 27 maart 2015 - Met een mooi gevuld programma begonnen de partijen omstreeks 20:15 uur, zoals gewoonlijk begonnen een aantal partijen iets later. Met de halve finale van de beker op het programma, Andries Visser tegen Colleen Otten en André Kunst tegen Ingmar Visser zou het een mooie avond moeten worden.

Andries die wit had geloot tegen Colleen, opende met zijn vertrouwde opening doordat Colleen met c5 antwoordde. Een beter begin kon hij zich haast niet wensen, en om Colleen in verwarring te brengen deed hij al snel een verrassende zet, Dd3.
In de andere partij koos Ingmar ervoor om het iets anders aan te pakken dan een aantal weken geleden, wat wel in een overwinning resulteerde, maar in zijn ogen niet verdiend was. Een Pirc kwam daardoor op het bord die André probeerde agressief tegen te spelen met e4, d4 en na 5 zetten met h4 om meer druk te zetten op koningsstelling van zwart.

Ondertussen waren er ook interne en externe wedstrijden bezig, het 3e en het 5e team speelden allebei thuis tegen H.W.P. Haarlem.
In de interne competitie speelde Peter Groeneweg met zwart tegen Rick Mulder. Peter had het al snel lastig tegen Rick doordat hij een opening tegenover zich kreeg die hij niet kende. Dat resulteerde er ook in dat Peter snel tegen de muur werd gedrukt en dat Rick langzaam naar de overwinning kon spelen, nadat ook nog de dame via een vork werd gewonnen.

Jan Jansen die met zwart speelde tegen Barry Broek won al snel een pion. Jan wist met die voorsprong nog meer druk te zetten op de stelling van Barry, waardoor de stukken van Barry niet meer konden samenwerken. Dat kostte uiteindelijk nog een stuk. Na wat mislukte offers was het tijd voor Barry om op te geven.

Dick Wijker deed ongeveer hetzelfde als Barry, alleen met meer souplesse. Hij gaf na acht zetten een pion weg en kon eigenlijk vrij snel de stukken weer opbergen tegen de sterke Halil Gül.
Peter Stekelenburg zorgde voor een verrassing tegen René Koens, door René heel rustig van het bord af te schuiven, een zeer mooie overwinning voor Peter!

Jan Geus kreeg te maken met de aanvallende Sebastiaan van Westerop. Sebastiaan die volop in de aanval ging, leek er doorheen te komen, maar beet zich stuk op een vrijpion van Jan. Dit kostte zoveel tijd om te repareren dat de aanval er niet meer was. Jan die met zijn vrijpion bijna aan de overkant was (wel met een kwaliteit minder) koos voor zettenherhaling vanwege de dreigende stelling.

Kijk Uit 5 was ondertussen al goed op weg naar de overwinning. Wim Geels die nooit graag tegen kleine kinderen speelt, zocht vluchtig naar een uitweg, en na een remise aanbod van zijn tegenstander accepteerde hij dat met volle overtuiging. Louw Post die een pion won op de a-lijn leek langzaam op weg naar de overwinning. Helaas in het toreneindspel, met een pion meer voor Louw, maakte hij het niet zorgvuldig af, waardoor het duel in remise eindigde.

Evert Haastbroek aan bord 2 kwam een stuk voor te staan. Hij probeerde het snel af te maken. Dat leek uiteindelijk niet zo makkelijk, maar nadat Evert zijn tijd had genomen, trok hij de overwinning toch naar zich toe, 2 -1.
Dick Wolkers die de hele partij beter stond, kon het maar niet afmaken. De scherpte leek er niet te zijn en in een toreneindspel met twee pionnen meer werd het dan toch uiteindelijk remise.

Een mooie overwinning voor het team, waardoor het kampioenschap bijna binnen is!

Kijk Uit 3 dan, die hadden een lastige avond. Peter Duijn die een pion won maar een inactieve loper had, besloot al snel om er remise van te maken. Sjef die een koningsaanval moest verwerken, deed dat uiterst goed en won zelfs een kwaliteit. Dit was niet genoeg om het eindspel te winnen en werd ook remise. Quan die in het begin veel druk zette op het centrum, won een belangrijke pion van wit op e4. Alleen kostte dit hem wel een stuk, enige compensatie kreeg hij daar wel weer voor. Zijn tegenstander was niet zeker van zijn zaak en koos ook voor zettenherhaling. Patrick had een lastige avond, een pion achter en de tegenstander dreigde de stelling binnen te dringen. Dit kon Patrick keepen, en om de trend voort te zetten werd er remise besloten.

Einduitslag 2 - 2 wat niet in het voordeel is van Kijk Uit 3. Door het gelijke spel is het kampioenschap uit zicht. Bij een nederlaag van HWP in de laatste ronde en een overwinning van Kijk Uit is het alsnog mogelijk, maar die kans is zeer klein.

De ontknoping bij de bekerwedstrijden kwam dichterbij. Colleen die in een slecht eindspel terecht was gekomen, probeerde Andries te trucen met loper f3. Als Andries zou slaan dan zou Colleen alsnog de winst grijpen. Helaas voor Colleen trapte Andries daar niet in, en met d7 was de overwinning zeker. Een zeer verrassende uitslag aangezien Colleen vorig jaar de beker won, en er een aanmerkelijk ratingverschil zit tussen Colleen en Andries

Door het resultaat uit de andere partij zou het zomaar een echte Visser-finale kunnen worden.
Echter, na een sterke opening, stond Ingmar wat minder. In onderstaand diagram is te zien dat wit (André) het loperpaar heeft en een betere stelling. Ingmar leek zijn pion te kunnen behouden, maar durfde niet in te slaan op b2.









André Kunst - Ingmar Visser. Stand na 25. Ta6-a5

25. ... Lg7xb2 is mogelijk, alleen volgt dan: 26. c2-c3 Kc8-d7 27. Ke1-d1  Td8-a8.

Dus koos zwart voor 25. ... Lg7-d4, wat ook niet echt de juiste voortzetting was. Een paar zetten later probeerde Ingmar te forceren op de koningsvleugel, maar kreeg te maken met de lopers van André die de toren probeerde in te sluiten. Doordat wit hiervoor Ke1-e2 speelde, kreeg zwart de kans om zijn toren iets veiliger neer te zetten met Th3-h4. (Redactie: André was van plan om met Ke2-f1-g2-g3 de zwarte toren te veroveren. De zwarte toren kan immers nergens meer heen. Echter, André had in zijn vooruitberekening niet gezien dat zwart na Ke2-f1 gewoon Lb6-e3 kan spelen met kwaliteitwinst.)









Stand na 32. ... Th3-h4

Niet veel later volgde een remise nadat Lg1 met vervolg Lh2 werd gespeeld door zwart, waardoor er geen andere opties meer waren voor wit. Dit betekende dat er nog twee snelschaakpartijen zouden volgen die de beslissing moesten brengen. Deze werden overtuigend gewonnen door snelschaakkampioen Ingmar. Alle twee de partijen werden gewonnen, de eerste met het Scandinavisch en de tweede met de orang-oetang.
Hierdoor wordt het een echte "Visser-finale", wat ongetwijfeld een helse strijd wordt!

Voor gedetailleerde uitslagen en de stand van Kijk Uit 3 zie de NHSB site.

Voor gedetailleerde uitslagen en de stand van Kijk Uit 5 zie de NHSB site.

 

Ingmar Visser