Kijk Uit 1 zit in de degradatiezone

Krommenie 1 - Kijk Uit 1    4˝ - 3˝

Zaterdag 22 november 2014 - Na een zeer beroerde seizoenstart moest Kijk Uit 1 deze keer winnen om niet verder in de degradatieproblemen te komen. En dat mochten ze gaan proberen in het buurthuis "de Pelikaan" in Krommenie tegen Krommenie 1.
In een gewijzigde opstelling met André op bord 7 en invaller Ingmar op bord 2 moesten de punten worden gehaald. En dat leek ook nog te gaan lukken!

Ingmar die vorig jaar nog vast in het eerste team speelde, maar dit jaar het Kennemer Open liever speelt, kwam goed uit de opening. Nadat hij zijn geliefde Scandinavisch opening probeerde te spelen, kreeg hij na Lg4 nog f3 tegen zich, een beetje eigenwijs speelde hij Lh5. Een paar zetten later was zijn tegenstander zo van slag, dat hij plots een stuk weggaf en daarmee de partij.









Simon Groot - Ingmar Visser. Stand na Db6-b4†

Een goede start, en dat smaakte naar meer voor Kijk Uit. Barry probeerde daar een vervolg aan te geven maar zag over het hoofd dat hij een aanval over zich heen kreeg over de c-lijn. Dat werd dus nog knokken voor remise!

Peter Hamersma kende een niet al te beste seizoenstart en wilde dat rechtzetten. Zijn tegenstanders die met wit speelde, positioneerde zijn lopers op g2 en b2. Peter vond dat niet zo fijn en wilde graag de witte loper afruilen. Na 0-0 te hebben gespeeld probeerde hij dat maar zag over het hoofd dat het paard er tussen kon. Peter kwam steeds meer in tijdnood, en het akelige gevoel kwam al naar boven dat het weer niet zou lukken. Na een blunder in tijdnood gaf Peter zijn paard weg en direct ook de partij.

Peter van Nieuwenhuizen stond inmiddels een stuk achter, wel enige compensatie in de vorm van twee pionnen. Het zag er alleen niet zo gunstig uit, dus het zag er naar uit dat we tegen een achterstand aan zouden gaan kijken.

Barry Broek had op magische wijze zijn stelling weten te redden, nadat zijn tegenstander het volledig verkeerd deed. Nadat de stelling gelijkstond, klein plusje voor Barry met een mooie vrijpion, kreeg hij een remiseaanbod, wat hij niet weigerde en hierdoor van de hatelijke nul af is! De stand was nu 2 - 2 (Sebastiaan van Westerop had in een vooruitgespeelde partij remise gespeeld).

Colleen was verzeild geraakt in een dame-eindspel. Dit leek op remise af te stevenen, wat ons niet heel slecht zou uitkomen. Sinclair had een solide stelling en drukte zijn tegenstander langzaam weg. Sinclair's tegenstander kwam ook in tijdnood en probeerde vluchtig te zoeken naar een uitweg. Deze oplossing bleek niet goed te zijn, waardoor de stukken van Sinclair optimaal konden samenwerken en de damevleugel onder druk konden zetten. Met nog vijf seconden op de klok deed zijn tegenstander Tah8 waardoor de toren op a7 niet meer gedekt stond en Sinclair de winst binnensleepte. Het kon nog alle kanten op met de tussenstand van 3 - 2.

Colleen leek de remise langzaam over de eindstreep te trekken, Peter van Nieuwenhuizen stond verloren, maar een lichtpuntje André Kunst leek de overwinning binnen te slepen. Dat zou de eerste overwinning betekenen.

Maar dat liep anders dan gedacht. André leek te winnen, maar dat winnen werd remise nadat hij zijn vrijpion op de g-lijn weggaf voor een remiseachtige stelling. Als hij b2-b4 had gedaan, waardoor het paard op c5 weg moest, zou hij wellicht er meer uit hebben kunnen halen, maar dat is altijd als, als als.... 3˝ - 2˝ is ook heel mooi.

Helaas pakten de donkere wolken zich samen en verloor Peter van Nieuwenhuizen uiteindelijk zijn verloren eindspel. Colleen maakte een rekenfoutje in het remiseachtige dame-eindspel wat haar de partij kostte.

Een zure nederlaag die achteraf niet nodig was. Hopen op betere tijden, dat mogen ze laten zien op 13 december tegen Het Witte Paard!

Voor gedetailleerde uitslagen en de stand zie de NHSB site.

Ingmar Visser