Kijk Uit speelt twee keer remise tegen HWP

HWP Haarlem 9 - Kijk Uit 3    2 - 2

HWP Haarlem 11 J - Kijk Uit 5    2 - 2

Dinsdag 10 februari 2015 - Afgelopen dinsdag 10 februari mochten het 3de en het 5de team van Kijk Uit proberen het kunstje van een week eerder van ons 2de team na te doen, namelijk uit winnen bij HWP. Het 2de deed daar prima zaken door met 5˝ - 2˝ te winnen van HWP 6. Voor mijzelf lag de druk iets hoger dan normaal, omdat ik daar als invaller niet had verloren. Nu moest er dus gewoon gewonnen gaan worden voor de strijd om de eerste plaats in onze poule. Even na 20.15 uur konden we dan gaan beginnen, mede doordat ook hun jeugd om 20.00 uur nog bezig was en daar ook de tegenstanders van onze collega’s van het 5de vandaan moesten komen.

Bord 1 werd bezet door onze vaste chauffeur Paul Koper. Met wit de aanval zoekende na d4 en c4 kwam er een interessante stelling op het bord waar Paul beter uit kwam. In het middenspel dacht hij dat er nog tijd was om een tegenaanval van zwart te stoppen, maar door zetverwisseling (of gewoon een verdedigingsfout) kwam hij daar niet aan toe, moest daarna een stuk geven om mat achter de paaltjes te voorkomen en was daarna dus vrij kansloos. Helaas 1-0 tegen ons.

Het vijfde kwam op dat moment 1-0 voor door een overwinning van onze fantastische aanwinst Dick Wolkers. Zelf had ik (Patrick) achter het tweede bord plaats genomen. Na de eerste 16(!) zetten bijna alleen maar te hebben verdedigd (maar wel met pionnen in het centrum en eentje op a4) was de stelling zo opgebouwd dat de vijandige witlijnige loper de eerste 3 decennia niet meer mee zou doen, zijn bevriende paard ook niet veel uit kon richten, en na een torenruil de laatste witte toren niet meer van de b-lijn af mocht omdat de zwarte toren dan die lijn zou gaan bezetten. Na zelf nog een kleine aanval te hebben geplaatst met paard en loper en dit verkeerd werd geďnterpreteerd door mijn tegenstander, verloor hij een belangrijke pion op g2 en met mijn koning in het centrum zag de witspeler het niet meer zitten en gaf op. Na analyse van Derksen & van der Gijp bleek zwart ook beter te hebben gestaan en was de overwinning een kwestie van tijd. 1-1.

Dezelfde tussenstand ook bij onze vrienden. Louw Post kon het uiteindelijk niet bolwerken tegen zijn jonge tegenstander(11 jaar pas). En daar ging ook Wim Geels onderuit tegen de jeugd. Een onoplettendheidje kostte hem de partij.

Terug naar het derde… Floor Schoone was op het vierde bord in een gelijke stelling terecht gekomen, zelfde aantal pionnen en beide nog een licht stuk (loper tegen paard, red.) Bij Peter Duijn op het derde bord kon ik niet zo goed inschatten wie er nu beter stond. Peter was wel iets aanvallender bezig, maar moest tegelijk ook zijn verdediging (de Margotlinie) in de gaten houden, want daar een doorbraak zou voor hem niet gunstig aflopen. Maar Peter was geduldig, nam de tijd die hij nodig had en speelde het heel netjes naar remise toe. 1˝ - 1˝ .

Bij ons alleen Floor nog over en bij onze vrienden op het tweede bord Evert Haasbroek. Deze laatste had een leuke aanval geplaatst op de vijandige koning en won hierdoor de Edele Vrouwe van zijn veel jongere tegenstander Troy. Maar ook Troy had misschien een kans op eeuwig schaak, als Evert per ongeluk een andere zet zou doen dan mat geven. Evert overzag alles en maakte het karwei bekwaam af. 2-2.

Floor nog bezig zijnde tegen veteraan Theo Elstgeest met beide nog 5 pionnen en loper tegen paard. Diegene die in dit eindspel een klein foutje zou maken zou genadeloos ten onder gaan. Maar beide krijgsheren wisten de juiste zetten te produceren zodat ook hier de vrede werd getekend. 2-2.
 
Allen hartelijk dank voor de getoonde inzet en hopende jullie de volgende keer weer te zien: Beide teams spelen op 6 maart thuis, het 3de tegen de Uil en het 5de tegen Santpoort. Gegroet.

Voor gedetailleerde uitslagen en de stand van Kijk Uit 3 zie de NHSB site
Voor gedetailleerde uitslagen en de stand van Kijk Uit 5 zie de NHSB site.

Plaatsvervangend captain, Patrick de Koning