Jan van Dorsselaer Herfstveteraankampioen NHSB

Veteranentoernooi - ronde 6

In de laatste ronde van het veteranentoernooi heeft Jan van Dorsselaer (Heemstede) het kampioenschap binnen gehaald. Een remise tegen de altijd taaie Nikolai Drel (Santpoort) was ruimschoots voldoende voor de titel.


Jan van Dorsselaer Herfstveteraankampioen NHSB

In groep B was de situatie minder duidelijk. Koploper Jan Hettema (Koedijk) moest het opnemen tegen Harry Olivier (Kijk Uit) die na 5 ronden schaak slechts een half puntje minder had verzameld.
Jan hield in de partij tegen Harry echter de teugels strak in handen en sloot af met een remise. Genoeg voor het kampioenschap in groep B.


Jan Hettema winnaar groep B

Dan groep C, daar was de spanning te snijden. Carel Kuip (HWP Haarlem) moest het opnemen tegen Herbert van de Splinter (Koedijk).


Carel Kuip tegen Herbert van de Splinter

Ook hier was er een verschil van een half puntje in het voordeel van Carel. Carel verloor een pion en de witte stukken begonnen akelig dicht in de buurt van Carels koningsstelling te komen. Maar in de verlenging wist Carel de aanvallen van Herbert te neutraliseren en een remise overeen te komen. En zo het kampioenschap in groep C te winnen.


Carel Kuip winnaar van groep C

Drie remises, goed voor drie titels, soms is schaken een merkwaardig spelletje. Maar dat remises geen schering en inslag waren, bewezen Ouker de Jong (Santpoort) en Hernan Brain (Opening 64). Gadegeslagen door vele toeschouwers brachten zij een bloedstollend eindspel op het bord. Terwijl de adrenaline door de hersenen van beide spelers gierde, moest Arbiter Gerda Schiermeijer al haar scheidsrechterervaring aanwenden om de partij in goede banen te leiden. Ouker was uiteindelijk de gelukkige die de partij naar zich toetrok en zo gaven beide spelers het veteranentoernooi een waardig schaakslot.


Jan Sinnige na een lange partij schaak

Buiten het schaken waren er natuurlijk de partijprijzen ditmaal beloond met de gerookte makreel. En ’s middags werden er twee grote salades bezorgd die tot aan het laatste zilveruitje zijn opgegeten.

.
De salades

Na de prijsuitreiking was het nog een gezellige aangelegenheid in de bar, waar ook nog even de wethouder van sportzaken, Annette van Baerveldt, langskwam. Zij constateerde dat er enkel tevreden mensen rondliepen, en zo kunnen we zeggen dat het eerste Herfstveteranentoernooi bij Kijk Uit in IJmuiden, een zeer geslaagd evenement is geweest


Patrick de Koning wint een oefenpotje van Harry Olivier

Dit toernooi wordt mede mogelijk gemaakt door


Gemeente Velsen