Wedstrijdreglement

Reglement voor de wedstrijden om het NHSB herfstkampioenschap voor veteranen (verder te noemen 'wedstrijdreglement').

Artikel 1
Dit wedstrijdreglement geldt voor de wedstrijden om het herfstveteranenkampioenschap, dat jaarlijks door de NHSB wordt georganiseerd.

Artikel 2
Aan de wedstrijden om het veteranenkampioenschap kunnen spelers deelnemen die lid zijn van een bij de NHSB aangesloten vereniging en de leeftijd van 55 jaar (peildatum 1 maart) hebben bereikt. Het staat de wedstrijdleiding vrij om jongere spelers toe te laten, deze kunnen echter geen aanspraak maken op de titel veteranenkampioen en de overige rechten van de winnaars. Verder staat het de wedstrijdleiding vrij spelers toe te laten die niet voldoen aan de eis van het lidmaatschap van de NHSB. Ook deze deelnemers kunnen geen aanspraak maken op de titel veteranenkampioen.

Artikel 3
Gespeeld wordt volgens de 'Regels voor het schaakspel, vastgesteld door de wereldschaakbond (FIDE)', in de officiële Nederlandse bewerking, uitgegeven door de KNSB, laatste uitgave, tenzij in dit reglement anders is bepaald.
In het speellokaal dient een exemplaar van het FIDE-reglement, alsmede van dit wedstrijdreglement aanwezig te zijn.

Artikel 4
De leiding van de wedstrijden berust bij de door de Stichting Schaken in Noord-Holland aangestelde wedstrijdleiding. Deze zorgt voor de handhaving van het wedstrijdreglement en bevordert een ordelijk en vlot verloop van de wedstrijden.

Artikel 5
In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist de wedstrijdleiding.
Een protest tegen een beslissing van de wedstrijdleiding kan – mits ingediend of aangekondigd vóór de prijsuitreiking – worden voorgelegd aan de scheidsrechtercommissie van de NHSB.

Artikel 6
De wedstrijden worden volgens Zwitsers systeem en de daarbij horende reglementen gespeeld. Daarbij worden de spelers ingedeeld in groepen (A, B, enz.) op basis van speelsterkte die wordt bepaald door hun rating. Deze rating wordt zo mogelijk ontleend aan de laatste door de KNSB uitgegeven ratinglijst, die echter bij aanvang van de wedstrijden minstens één maand oud moet zijn.
Het aantal groepen en de grootte daarvan wordt jaarlijks bepaald op basis van het aantal deelnemers en de beschikbare speelruimte. Bij een beperkt aantal plaatsen vindt indeling plaats op volgorde van aanmelding. Tevens wordt rekening gehouden met op grond van artikel 11 verworven rechten.
Aanmelding vindt plaats door overmaking van een door de Stichting Schaken in Noord-Holland vastgesteld inschrijfgeld, volgens een jaarlijks in de aankondiging van de wedstrijden bekend te maken procedure.

Artikel 7
Er worden 6 ronden gespeeld. Het speeltempo is 36 zetten in 1½ uur, daarna 30 minuten voor de rest van de partij.
Na de eerste tijdcontrole treedt artikel 10 (versneld beëindigen) van de FIDE-regels voor het schaakspel in werking.

Artikel 8
Indeling van de ronden 1 t/m 3 vindt plaats op basis van rating, de overige ronden worden ingedeeld op basis van weerstandspunten.

In de eerste vijf ronden is het mogelijk één bye op te nemen, waarvoor een half punt zal worden toegekend. Een tweede bye of een bye in de zesde ronde levert nul punten op.
Een bye moet worden aangevraagd op telefoonnummer 0255-535743 (Andries Visser). Dit dient te geschieden vóór woensdagochtend 10.00 uur, voorafgaand aan de betreffende wedstrijdronde.

De organisatie behoudt zich het recht voor in bijzondere gevallen een uitzondering op de bye-regeling te maken.

De paring wordt door de wedstrijdleiding verricht op de betreffende speeldag direct na het tijdstip van 10:00 uur. De paring komt tot stand door gebruikmaking van het computerprogramma “Sevilla”.
Wanneer een deelnemer ten gevolge van een oneven aantal spelers vrij loot, dan ontvangt hij daarvan tussen 10:00 uur en 11:00 telefonisch bericht. Als compensatie voor het niet spelen van de ronde krijgt hij (volgens het Zwitser systeem) een vol punt toegekend.
De overige spelers mogen er, voor zover ze niet hebben afgezegd, van uitgaan dat ze wél spelen. De indeling wordt 's middags op het publicatiebord bekend gemaakt.

Het zonder afmelding wegblijven van een ingedeelde speler kan worden bestraft met uitsluiting van de lopende en eventueel volgende kampioenswedstrijd.

Artikel 9
In de speelzaal mag niet gerookt worden. Verder kunnen jaarlijks in de aankondiging van de wedstrijden "huisregels" worden gesteld inzake het gedrag van de deelnemers (bijv. het nuttigen van consumpties). Overtreding van deze regels kan uitsluiting tot gevolg hebben.

Artikel 10
Het is de spelers niet toegestaan tijdens de partij of in de speelzaal gebruik te maken van mobiele telefoons zonder expliciete toestemming van de wedstrijdleiding. Indien een speler een mobiele telefoon af laat gaan of op soortgelijke wijze de rust in de speelzaal verstoort, wordt dit bestraft met een tijdstraf van de helft van de tijd tot de volgende tijdcontrole met een maximum van 5 minuten. De tegenstander krijgt 5 minuten extra bedenktijd toegewezen. Bij herhaling van deze overtreding wordt de lopende partij voor de overtreder verloren verklaard.

Artikel 11
De eindrangschikking in een groep wordt bepaald door:

  1. De behaalde wedstrijdpunten.
  2. De behaalde weerstandspunten (WP).
  3. De behaalde Sonneborn-Bergerpunten (SB).
  4. Bij gelijk eindigen op de eerste plaats: het onderlinge resultaat, als dat een beslissing mogelijk maakt. Dit criterium geldt ook indien mogelijk na lid 3 respectievelijk lid 4 van dit artikel.
  5. De behaalde Toernooi Prestatie Rating (TPR).
  6. Loting.

Artikel 12
De winnaar van de hoogste groep verwerft de titel 'Herfstveteranenkampioen van de NHSB'.
Waaruit de prijzen bestaan wordt jaarlijks in de aankondiging van de wedstrijden vermeld.
Wanneer er sprake is van geldprijzen dan worden deze bij een gelijk aantal wedstrijdpunten gedeeld.
De kampioenen hebben het recht hun titel volgend jaar te verdedigen.
De nummers 1 en 2 van de groepen B en lager verwerven het recht om volgend jaar een groep hoger te spelen.

Artikel 13
De uitslagen zullen worden doorgegeven aan de ratingcommissie van de KNSB.